Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Αφράτα, σπιτικά πιτάκια - Εύκολη και νόστιμη συνταγή!

Θα τα λατρέψεις!

21 Σεπτεμβρίου 2021 10:25
Αφράτα, σπιτικά πιτάκια - Εύκολη και νόστιμη συνταγή!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνταγή: Τα πιτάκια μας αρέσουν όχι μόνο με το σουβλάκι μας αλλά και ως συνοδευτικό με τη σαλάτα μας, με το μεσημεριανό μας, με όλα. Και δεν πρέπει να λείπουν από το κυριακάτικο τραπέζι σου.

Κι αφού μπορείς να φτιάξεις σπιτικά πιτάκια γιατί να αγοράσεις κατεψυγμένα; Θα μου πεις ότι είναι ολόκληρος μπελάς και μεγάλη διαδικασία, αλλά θα σε διαψεύσουμε. Μπορείς να τα φτιάξεις εύκολα με 5 υλικά.

Τι θα χρειαστείς για τα σπιτικά πιτάκια;

  • 1 φλιτζάνι χλιαρό-ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρης
  • 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (1 συσκευασία) μαγιά/ 3 φλιτζάνια
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι λάδι
  • 1 3/4 κουταλάκια αλάτι

Συνταγή

Προσθέτουμε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ μαζί με ένα φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό.

Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε με χαμηλή ταχύτητα με ένα μίξερ, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στο μπολ. Αν κολλάει μπορείς να προσθέσεις 1/4 φλιτζάνι επιπλέον αλεύρι.

Ζυμώνουμε για 5 με 6 λεπτά. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια. Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη.
Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι μας για να καλυφθεί η ζύμη με λάδι και καλύπτουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε τη ζύμη σε μια ζεστή περιοχή για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε πάλι σε μια επιφάνεια με λίγο αλεύρι. Σχηματίζουμε μια μεγάλη σφαίρα με τη ζύμη και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με έναν πλάστη ώστε να φτιάξουμε επίπεδες, στρογγυλές πίτες. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 με 30 λεπτά. Όσο πιο πολύ την αφήσεις τόσο καλύτερο.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κάθε ζύμη στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει για περίπου 2 με 3 λεπτά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για δύο λεπτά.

Τυλίγουμε την κάθε πίτα με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να τις μαγειρέψουμε όλες, ώστε να παραμείνουν ζεστές.
Ιδανικά σερβίρουμε αμέσως!

: Αφράτα, σπιτικά πιτάκια - Εύκολη και νόστιμη συνταγή!

Μακαρόνια με σάλτσα καρότου

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια απλή, λαχταριστή και... διαφορετική συνταγή. Φτιάξτε μακαρόνια με σάλτσα καρότου και θα μας θυμηθείτε, καθώς είμαστε σίγουροι ότι το συγκεκριμένο φαγητό θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φάτε μακαρόνια, δείτε εδώ μια συνταγή για σπανακόπιτα.

Υλικά

  • 5-6 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι λευκό κομμένο σε φέτες λεπτές
  • 1/2 κγ κουρκουμά
  • 1 κγ πάπρικα
  • 1/2 κγ τοματοπελτές
  • 50 ml κρασί λευκό (προαιρετικά)
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • Μαϊντανό (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι
  • Τριμμένη παρμεζάνα
  • Μακαρόνια

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες καθαρίζουμε και προσθέτουμε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου, αλάτι, λάδι, πιπέρι και φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, κάπου στα 8 λεπτά να μαλακώσει.
  • Ρίχνουμε έπειτα στο τηγάνι κουρκουμά και πάπρικα, τσιγαρίζουμε ελαφρώς να βγάλουν το άρωμα τους, προσθέτουμε τοματοπελτε, τσιγαρίζουμε επίσης να φύγει η πικρή γεύση.
  • Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να φύγει το αλκοόλ.
  • Μόλις δούμε ότι είμαστε εντάξει με το κρασάκι, προσθέτουμε τον πολτό του καρότου, ανακατεύουμε ένα λεπτό και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό με τον κύβο λαχανικών.
  • Μόλις βράσουν τα μακαρόνια τα προσθέτουμε στη σάλτσα με ένα ποτηράκι νερό απ' τα μακαρόνια, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και έτοιμο.

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share