Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Χειμωνιάτικο γλυκό κυδώνι με υπέροχο χρώμα!

Εύκολο και νόστιμο

12 Σεπτεμβρίου 2021 15:11
Χειμωνιάτικο γλυκό κυδώνι με υπέροχο χρώμα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εύκολη συνταγή: Το γλυκό κυδώνι είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού. Έχει όμως κι αυτό τα μυστικά του. Κόκκινο γλυκό κυδώνι ή ανοιχτόχρωμο; Φτιάξε το όταν είναι στην εποχή του καθώς δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!

To Athensmagazine.gr σου προτείνει να δοκιμάσεις τσιζκέικ... της κόλασης με ζαχαρούχο γάλα!

Υλικά

  • 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
  • 750 γραμ. ζάχαρη
  • 1½ ποτήρι νερό
  • ⅓ φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 2 βανίλιες
  • 1½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε ένα - ένα τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά, καθαρίζουμε την φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια, αν τα θέλουμε έτσι.

Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε νερό, με το χυμό τού ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που θα βγάλουν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι, για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει και να «δέσει» το σιρόπι.

(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή την βανίλια, τ᾿ αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

 Χειμωνιάτικο γλυκό κυδώνι με υπέροχο χρώμα!

Extra tips

  • Αν το κάνουμε κόκκινο, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ώρα βράσιμο, οπωσδήποτε μισοσκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά (θα συμπληρώσουμε κι άλλο νερό) και θα γίνει σκληρό.
  • Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα κυδώνια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
  • Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη για να αραιώσει και το βάζουμε να πάρει μία βράση.
  • Είναι καταπληκτικό μαζί με γιαούρτι ή παγωτό.
  • Αν μας αρέσουν τα κυδώνια, αλλά δεν θέλουμε να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μια εξίσου ωραία, αλλά ξεχασμένη συνταγή, είναι το Κυδωνόπαστο, που αξίζει να την δοκιμάσετε.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share