Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έτσι φτιάχνεται το πιο νόστιμο σπιτικό ζαχαρούχο γάλα - Πώς το διατηρούμε για να μην χαλάσει

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

26 Αυγούστου 2021 14:01
Έτσι φτιάχνεται το πιο νόστιμο σπιτικό ζαχαρούχο γάλα - Πώς το διατηρούμε για να μην χαλάσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ζαχαρούχο γάλα έχει συνδυαστεί με τα παιδικά μας χρόνια, τα οποία και... δεν αποχωριζόμαστε εύκολα, αφού το χρησιμοποιούμε και αργότερα σε διάφορες παρασκευές, ενώ η δημιουργία του στο σπίτι είναι πανεύκολη.

Χρειαζόμαστε, συγκεκριμένα, φρέσκο αγελαδινό γάλα και ζάχαρη. Για κάθε φλιτζάνι φρέσκο γάλα, χρειαζόμαστε 1/4 φλ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, όποτε υπολογίζουμε πόση ποσότητα θέλουμε να φτιάξουμε ανάλογα τις ανάγκες μας.

Βάζουμε σε κατσαρόλα, μικρή με αντικολλητική βάση, το φρέσκο γάλα με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πυκνώνει. Το χρώμα που θα πάρει από το καραμέλωμα της ζάχαρης θα είναι αχνό κίτρινο και η σύσταση του θα γίνει ακριβώς όπως του ζαχαρούχου γάλακτος.

Αφού φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Να θυμάστε ότι όσο θα κρυώνει θα πυκνώσει περισσότερο σύστασή του, αν και χρειάζεται προσεκτική κατανάλωσή του μιας και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Σπιτικό ζαχαρούχο γάλα

Πώς το διατηρούμε

Το βάζουμε σε ένα γυάλινο καθαρό σκεύος που κλείνει ερμητικά. Συντηρείται στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες.

Το κλειστό ζαχαρούχο γάλα εμπορίου κρατάει για πάρα πολλούς μήνες. Το σπιτικό ζαχαρούχο γάλα διατηρείται καλά σκεπασμένο σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες από την ημερομηνία παρασκευής του.

Τι είναι το ζαχαρούχο γάλα

Το αγαπημένο υλικό της παιδικής ηλικίας μας, που απολαμβάναμε σε γλυκά ή και σκέτο με το κουτάλι, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη ζαχαροπλαστική. Τι είναι όμως το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα;

Καταρχήν είναι συμπυκνωμένο, που σημαίνει ότι αφού έχει θερμανθεί και εξατμιστεί, περιέχει χαμηλότερες ποσότητες νερού από το γάλα κανονικής πυκνότητας. Επιπλέον είναι ζαχαρούχο, δηλαδή περιέχει πρόσθετη ζάχαρη η οποία, ως ένα συντηρητικό πρώτης τάξης, παρατείνει τη διάρκεια ζωής του σε θερμοκρασία δωματίου έως και για χρόνια.

Υπάρχει και το άγλυκο συμπυκνωμένο γάλα, γνωστό ως «εβαπορέ». Δεν μπορείς, ωστόσο, να αντικαταστήσεις το ένα με το άλλο στην ίδια συνταγή.

Πού θα χρησιμοποιήσεις λοιπόν το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα, αν δεν το πιείς όπως είναι με το κουταλάκι; Μπορείς να το προσθέσεις σε μικρή ποσότητα στον καφέ σου, αν σου αρέσει γλυκός και με γάλα, ή να το επιστρατεύσεις για να φτιάξεις διάφορα κρεμώδη γλυκά όπως σπιτικό παγωτό, λεμονόπιτα, καραμέλα ή fudge cake. Γενικά μπορείς να το εκμεταλλευτείς οπουδήποτε χρειάζεσαι και γάλα και ζάχαρη, από τη φρουτοσαλάτα και το τσάι σου μέχρι μια ασιατική συνταγή με κάρι.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share