Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Καρπουζοκρέμα: Πανάλαφρο και πανεύκολο γλυκό ψυγείου

Vegan και νηστίσιμο γλυκό

25 Αυγούστου 2021 13:31
Καρπουζοκρέμα: Πανάλαφρο και πανεύκολο γλυκό ψυγείου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγα πράγματα στη ζωή είναι πιο απολαυστικά από μερικές φέτες παγωμένου καρπουζιού στο τέλος ενός καλοκαιρινού γεύματος. Αν είσαι αμετανόητος φαν του πιο καλοκαιρινού φρούτου απ’ όλα (ναι ακόμα κι από το πεπόνι), τότε αυτή την πανάλαφρη καρπουζόκρεμα πρέπει να την δοκιμάσεις.

Μη σε μπερδεύει η λέξη κρέμα: εδώ δεν έχουμε κρέμες γάλακτος, άπειρη λευκή ζάχαρη και κρόκους αυγών. Αυτό το κατεξοχήν vegan και νηστίσιμο γλυκό ψυγείου βασίζεται στην κλασική σιτσιλιάνικη συνταγή gelo di melone, όμως ακόμα κι αν δεν έχεις δοκιμάσει το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό, θα σου θυμίσει λίγο τη νησιώτικη καρπουζένια και λίγο μια εναλλακτική μουσταλευριά με καρπούζι αντί για μούστο.

Είναι πραγματικά ελαφρύ και δροσιστικό γλυκάκι, που μπορείς να φας ακόμα και για πρωινό σε μια πολύ, πολύ καυτή μέρα (συνδυάζοντάς το ακόμα και με λίγο στραγγιστό γιαούρτι, σαν σαντιγί).

Αν σου αρέσουν οι φράουλες, σου προτείνουμε και αυτό το γλυκό ψυγείου "brownies". Έτοιμο σε λίγα λεπτά!

Συνταγή

  • Μερίδες: 6
  • Χρόνος προετοιμασίας: 12 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
  • Διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο.

Καρπουζοκρέμα: Πανάλαφρο και πανεύκολο γλυκό ψυγείου

Υλικά

  • 1200 γρ. καρπούζι (χωρίς φλούδα), σε κομμάτια
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • φιστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΕ VIDEO

Πεπόνι vs καρπούζι: Η μεγάλη μάχη του καλοκαιριού! Ποιο υπερτερεί στη διατροφική μάχη;

Από την αρχή ως το τέλος του καλοκαιριού, μιλώντας για φρούτα, το μυαλό μας πάει σίγουρα στο καρπούζι και στο πεπόνι. Και τα δύο μας προσφέρουν πλήθος συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και φυσικά πολύ νερό.

Ποιο όμως υπερτερεί στη διατροφική μάχη;

Για πολλούς το καρπούζι και το πεπόνι θεωρούνται παχυντικά, καθώς συχνά η γλυκιά τους γεύση τα έχει κατατάξει αδίκως σε αυτή την κατηγορία φρούτων. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες γιατί περιέχουν πολύ νερό.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πεπόνι

Το πεπόνι, όπως και όλα τα φρούτα, λόγω των φυσικών σακχάρων του μας δίνει ενέργεια. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το οποίο δυστυχώς το καλοκαίρι χάνεται εν αφθονία με τον ιδρώτα.

Ακόμη είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και στην προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Επιπλέον, περιέχει υψηλά ποσά αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος, στα θρεπτικά συστατικά του πεπονιού περιλαμβάνεται και η βιταμίνη Β6, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πεπόνι vs καρπούζι

Καρπούζι

Το καρπούζι μάς δίνει επίσης ενέργεια και περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Ενώ, κάθε φορά που τρως καρπούζι μετά το βάζεις στο ψυγείο, χωρίς να ξέρεις ότι κάνεις κάτι κακό για την υγεία σου.

Παράλληλα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα συστατικό που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη.

Χαρακτηριστικό του λευκού τμήματος ανάμεσα στην κόκκινη σάρκα και στη φλούδα του καρπουζιού είναι ότι περιέχει την ουσία κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Τι είναι καλύτερο; Συγκριτικός πίνακας θρεπτικών συστατικών

Στη μεταξύ τους σύγκριση θα δίναμε ένα ελαφρύ προβάδισμα στο πεπόνι. Υπερτερεί σημαντικά σε κάλιο, που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι γιατί το χάνουμε μέσω του ιδρώτα. Παράλληλα, έχει περισσότερες φυτικές ίνες, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλικό οξύ.

Οσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, είναι χαμηλό και σχεδόν ισάξιο. Εάν καταναλωθούν σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν να μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό ενεργειακό «κόστος».

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share