Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Αφράτο κέικ χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα - Έτοιμο στο τσακ μπαμ

Θα σας τρέχουν τα σάλια!

3 Αυγούστου 2021 11:23
Αφράτο κέικ χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα - Έτοιμο στο τσακ μπαμ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει μια υπέροχη και εύκολη συνταγή για κέικ χωρίς αυτά, βούτυρο και γάλα έτοιμο στο τσακ μπαμ. Θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια και θα το φτιάχνετε ξανά και ξανά. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την συνταγή. Ωστόσο σας παρουσιάζουμε και άλλη μια αγαπημένη συνταγή για γλυκό με τσουρέκι και κρέμα.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα σπορέλαιο / ηλιέλαιο
  • 1 1/2 ή 1 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια / πορτοκάλια
  • 1 κούπα ινδοκάρυδο
  • 3 1/2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 κούπα γκαζόζα
  • 1 φακελάκι baking powder (20 γραμμάρια)

Πώς το κάνουμε:

  • Σε μπολ ανακατεύω με αυγοδάρτη το σπορέλαιο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά να γίνει μια κρέμα.
  • Προσθέτω το πορτοκάλι και συνεχίζω το ανακάτεμα. Ρίχνω το ξύσμα, το ινδοκάρυδο, τη γκαζόζα και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύω
  • Κοσκινίζω το αλεύρι με το baking και τα προσθέτω σιγά-σιγά ενώ ανακατεύω με το σύρμα.
  • Μόλις απορροφηθεί το αλεύρι από το μίγμα, βάζω βιτάμ σε μια φόρμα στρογγυλή για κέικ 24 εκατοστών και την αλείφω πολύ καλά.
  • Στη συνέχεια την αλευρώνω επίσης καλά και την γυρίζω ανάποδα να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Αδειάζω το μίγμα και ψήνω σε φούρνο πολύ καλά προθερμασμένο στους 180 στις αντιστάσεις γύρω στα 50 λεπτά. Για να δω αν είναι έτοιμο μπήγω μετά τα 50 λεπτά ένα μαχαίρι στο γλυκό και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο. Αν όχι, θέλει λίγο ακόμη ψήσιμο.
  • Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Το αναποδογυρίζω προσεκτικά σε πιατέλα.
  • Αν θέλω κοσκινίζω λίγη άχνη σε ένα μπολ και ρίχνω λίγο χυμό πορτοκάλι.
  • Ανακατεύω και ανάλογα με το πόσο πυκνό η αραιό θέλω το γλάσο βάζω αντίστοιχα άχνη ή χυμό πορτοκάλι.
  • Τέλος ρίχνω λίγη βανίλια σκόνη για άρωμα, ανακατεύω καλά και περιχύνω το κρύο κέικ με το γλάσο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλό είναι η φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε να μην έχει υπερβολικό βάθος. Να έχει ύψος γύρω στα 9 εκατοστά. Το κέικ έτσι φουσκώνει και ξεπερνάει τα τοιχώματα ελαφρώς και ψήνεται καλύτερα. Κατά τη γνώμη μου οι φόρμες αλουμινίου ψήνουν ιδανικά τα κέικ.

Αφράτο κέικ χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα

Πηγή: daddy-cool.gr

Εύκολο και γρήγορο κέικ κανέλας

Πριν ακόμα δοκιμάσετε αυτό το κέικ κανέλα, το σπίτι θα γεμίσει αρώματα κανέλας και πορτοκαλιού και θα σας λιγώσει. Εύκολο, απλό, αλλά υπέροχο στη γεύση!

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ

  • 140 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη (300 γραμ.)
  • 2 αβγά
  • 1 βανίλια1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ½ φλ. γάλα (160 γραμ.)

Για τη γέμιση

  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. αλεσμένο καρύδι

Για την επικάλυψη

  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • λίγη κανέλα για πασπάλισμα
  • λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Πριν ξεκινήσουμε το κέικ κανέλα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ή στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση ταψιού 24 -26 εκ. ή φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση.
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Για τη γέμιση του κέικ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα κρατάμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε μαζί σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αβγά για 2′ μέχρι να κρεμώσουν και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και εναλλάξ το γάλα με το κοσκινισμένο αλεύρι. Με σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά.
  • Αδειάζουμε το μισό μείγμα στο έτοιμο σκεύος, πασπαλίζουμε με τη γέμιση και αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα. Με λάμα μαχαιριού μπερδεύουμε τα δυο μείγματα, κάνοντας διαδρομές και μπλέκοντάς τα.
    Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′ μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του.
  • Μόλις το βγάλουμε, καυτό όπως είναι, περιχύνουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
  • Το κέικ κανέλα σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό με καφέ ή τσάι
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share