Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σκληρό κρέας τέλος! Πως θα το ξεπαγώσεις εύκολα και απλά - 9+1 μυστικά για κρέας σαν... λουκούμι

Κάνε τη μπριζόλα «λουκουμάκι» με αυτό το έξυπνο κολπάκι - Θα "λιώνει" στο στόμα!

17 Ιουνίου 2021 10:00
Σκληρό κρέας τέλος! Πως θα το ξεπαγώσεις εύκολα και απλά - 9+1 μυστικά για κρέας σαν... λουκούμι
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σκληρό κρέας τέλος! Συνηθίζουμε να αφήνουμε το κρέας έξω από το ψυγείο αποβραδίς ή να το βάζουμε για μερικά λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων για να ξεπαγώσει. Όμως οι τακτικές αυτές είναι λάθος. Ενώ, προσοχή πρέπει να δώσετε αν μαγειρεύετε το βοδινό κρέας σε χαμηλή φωτιά.

Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να ξεπαγώσετε το κρέας μέσα σε μερικά λεπτά χωρίς μάλιστα να ανησυχείτε για την εξάπλωση μικροοργανισμών στην κουζίνα σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι λίγο ζεστό νερό και μερικά διάφανα σακουλάκια που κλείνουν.

Πρώτα ζεσταίνετε το νερό μέχρι να φτάσει τους 60 βαθμούς Κελσίου (140 Φαρενάιτ όπως βλέπετε στο βίντεο). Προσοχή! Μην βάλετε απευθείας ζεστό νερό από τη βρύση! Αφού ζεσταθεί το νερό, σβήνετε το μάτι και τοποθετείτε τα κλειστά σακουλάκια μέσα στην κατσαρόλα.

Με τον τρόπο αυτό, το κρέας θα ξεπαγώσει γρήγορα χωρίς να εξαπλωθούν μικροοργανισμοί. Το κρέας θα έχει ξεπαγώσει το πολύ σε 15 λεπτά. Μην αφήσετε το κρέας μέσα στο νερό για περισσότερο από 45 λεπτά.

9+1 μικρά μυστικά για κρέας σαν... λουκούμι

  • Αποφασίστε αν θα βράσετε ή θα ψήσετε το κρέας σας. Το βράσιμο έχει την ιδιότητα να λιώνει τον συνδετικό ιστού του κρέατος και να του δίνει τη μορφή ζελατίνας. Αντίθετα, το ψήσιμο συρρικνώνει και σκληραίνει τους συνδετικούς ιστούς του, με αποτέλεσμα να σκληραίνει το κρέας. Έτσι, κομμάτια όπως κότσι, ποντίκι, στηθοπλευρά, καπάκι, σβέρκος και λάπα είναι καταλληλότερα για βράσιμο, ενώ φιλέτα, μπριζόλες, κόντρα, σπάλα και σπαλομπριζόλες είναι προτιμότερο να ψήνονται.
  • Βάλτε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ σε ένα σκεύος, το οποίο θα γεμίσετε είτε με αναψυκτικό με ανθρακικό (ιδανικά χωρίς ζάχαρη), είτε με σόδα. Το κρέας θα μαριναριστεί στη σόδα και θα μαλακώσει αφάνταστα.
  • Εναλλακτικά, πριν το μαγειρέψετε βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο, σε λεκάνη με γάλα ή με κρασί, και φτιάξτε μαρινάτα ως εξής: 1 μέρος λάδι, 1/ 4 ξύδι, 1/ 4 κρασί, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο τριμμένο και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
  • Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για τα παραπάνω, μπορείτε να το αλείψετε με ακτινίδιο και να το αφήσετε να απορροφήσει τα υγρά του φρούτου για 20 λεπτά.
  • Αν πρόκειται να τσιγαρίσετε το κρέας, πριν το μαγείρεμα σε κατσαρόλα, αφήστε το πρώτα 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και, αφού το πλύνετε, σκουπίστε το με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι.

undefined

  • Αν πρόκειται να βράσετε το κρέας, για να μην χάσει τους φυσικούς χυμούς του, βάλτε το σε νερό που έχει ήδη ζεσταθεί (εκτός εάν φτιάχνετε σούπα, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό). Στο ζεστό νερό οι πρωτεΐνες του κρέατος παίρνουν μορφή ζελατίνας και σχηματίζουν μια προστατευτική κρούστα, η οποία εμποδίζει τη διαφυγή των χυμών του και το κρατά μαλακό.
  • Μην αλατίσετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, αλλά κατά την διάρκεια αυτού. Επίσης, την ώρα που βράζει μπορείτε να ρίξετε και λίγη ζάχαρη.
  • Το κρέας μπορεί να μαλακώσει αν, ενώ βράζει, προσθέσετε λίγο ξύδι (μια κουταλιά του γλυκού ή της σούπας, ανάλογα με την ποσότητα που μαγειρεύετε). Αν, πάλι, το ψήνετε ή το τηγανίζετε, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές ροδέλες μήλων.
  • Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, όταν γυρνάτε το κρέας πλευρά, μην το τρυπάτε με το πιρούνι, γιατί έτσι χάνει τους χυμούς του. Προτιμάτε να το γυρνάτε με λαβίδα.
  • Αν ψήνετε κρέας στον φούρνο, για να μην στεγνώσει, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, στο οποίο θα έχετε πρώτα ανοίξει τρύπες. Μπορείτε ακόμα να βάλετε και ένα πυρέξ με νερό στον φούρνο, για να υπάρχει υγρασία ενώ ψήνεται το κρέας.

Κάνε τη μπριζόλα «λουκουμάκι» με αυτό το έξυπνο κολπάκι

Το να φτιάξουμε την τέλεια ψημένη μπριζόλα είναι πιο δύσκολο από ότι νομίζουμε, καθώς πολλές φορές το κρέας μας βγαίνει σκληρό. Ωστόσο παρακάτω θα δείτε με διάφορα κολπάκια πως θα την μετατρέψετε σε «λουκούμι».

1. Τρίψτε την με αλάτι

Μπορείτε να αναβαθμίσετε την μπριζόλα σας, ακόμα και αν δεν είναι από το καλύτερο κομμάτι του ζώου, με ένα απλό τρόπο: τρίψτε την με αλάτι. Παράλληλα, βουτήξτε το κρέας σε ένα μπολ με χυμό πορτοκάλι και μετά το ψήστε το. Ο λόγος θα σας ενθουσιάσει

Πάρτε μία χούφτα αλάτι και τρίψτε και τις δύο πλευρές του κρέατος, μετά αφήστε το κρέας να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα.

Αυτό θα βοηθήσει το αλάτι να μπει μέσα στο κρέας και την υγρασία να βγει έξω για να γίνει η μπριζόλα πολύ πιο ζουμερή.

2. Αξιοποιήστε στο έπακρο τον φούρνο σας

Πολλοί πιστεύουν πως η γευστική μπριζόλα είναι το αποτέλεσμα πολύωρης προετοιμασίας του κρέατος. Ωστόσο, ξεχνάμε πως παίζουν και άλλοι παράγοντες σημαντικό ρόλο – όπως το ίδιο το ψήσιμο! Το να προετοιμάσουμε το γκριλ είναι πολύ σημαντικό.

Αρχικά, πρέπει να προθερμάνουμε τον φούρνο μας σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφού μπουν οι μπριζόλες, η θερμοκρασία θα πρέπει να κατέβει έτσι ώστε το κρέας να ψηθεί πιο ομαλά.

Για περισσότερες συμβουλές, δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share