Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

Τυρόπιτα με τριμμένα φύλλα

Για όλες τις ώρες της ημέρας!

17 Απριλίου 2021 11:17
Τυρόπιτα με τριμμένα φύλλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε λαχταριστή τυρόπιτα με τριμμένα φύλλα και ελάχιστα ακόμα υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε πίτα, δείτε εδώ μια συνταγή για πιροσκί με πατάτα.

Υλικά

  • 1/2 κιλό φύλλα κρούστας
  • 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
  • 4 αυγά
  • 3 φλ. τσ γάλα
  • Βιτάμ για το ταψί

Εκτέλεση

  • Αλείφω το ταψί με βιτάμ. Στρώνω μια στρώση με κομμάτια από τα φύλλα. Σκορπίζω τυρί. Συνεχίζω μια στρώση φύλλα μια στρώση τυρί μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Χτυπάω τα αυγά και τα αναμειγνύω με το γάλα.
  • Χαράζω με μαχαίρι και ρίχνω κουταλιές κουταλιές το μείγμα γάλα με αυγά.
  • Αφήνω τη πίτα να ρουφάει τα υγρά μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος στους 180 °C.
  • Το ψήνω μέχρι να ροδίσει πάνω - κάτω για 35'-40'.

Πηγή: cookpad.com

Τυρόπιτα με ελάχιστα υλικά

Υλικά (15 κομμάτια)

Για τη ζύμη:

  • 350-400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κομματάκια για άλειμμα στην επιφάνεια

συνταγή για τυρόπιτα

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ φέτα ή ανάμεικτο (200γρ. φέτα + 200 γρ. ανθότυρο)
  • 1 αυγό
  • Λίγο πιπέρι
  • 5 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνουμε μια μεγάλη λακκούβα στο κέντρο. Εκεί μέσα θα ρίξουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Παίρνουμε σιγά σιγά το αλεύρι από τριγύρω και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.
  • Όταν σφίξει λίγο η ζύμη αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Όταν σφίξει η ζύμη τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες. Η μία μπάλα να είναι λίγο μεγαλύτερη για να φτιάξουμε τη βάση. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί. Διαφορετικά στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης για να φτιάξουμε το φύλλο της βάσης. Το στρώνουμε μέσα στο ταψί.
  • Το βουτυρώνουμε λίγο και ρίχνουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε με τον πλάστη και τη δεύτερη μπάλα ζύμης και στρώνουμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση. Σηκώνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε τριγύρω για να μην βγει απ' έξω η γέμιση. Ρίχνουμε μερικά κομματάκια βούτυρο από πάνω.
  • Τσιμπάμε λίγο με ένα πιρούνι ή μαχαίρι την επιφάνεια εδώ κι εκεί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 35-40 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share