Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2024

Πιροσκί με πατάτα

Εύκολη συνταγή

16 Απριλίου 2021 09:43
Πιροσκί με πατάτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πιροσκί είναι ένα σνακ που ενδείκνυται για πρωινό, ενώ κατέχουν σημαντική θέση σε παιδικά πάρτι.

Εάν κάνετε νηστεία, το πιροσκί με πατάτα είναι ότι πρέπει για το πρωινό σας ή αν θέλετε να φάτε κάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η σημερινή συνταγή είναι νόστιμη και πάνω απ' όλα εύκολη.

Πιροσκί με πατάτα
ΥΛΙΚΑ:

Για τη γέμιση:

3 πατάτες βρασμένες
1/2 κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό (αν νηστεύεις αφαίρεσε το και βάλε 50 γρ. νερό ακόμη)
1/2 κ.γ ζάχαρη
1/2 κ.γ αλάτι
3 κ.σ ελαιόλαδο
Λάδι για το τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Αρχικά βάζουμε τις βρασμένες πατάτες σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, όχι όμως να γίνουν εντελώς πουρές, και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι, το αυγό (αν νηστεύεις όχι) και ζυμώνουμε. Ίσως χρειαστεί λίγο νερό παραπάνω, θέλουμε μια ζύμη μαλακή και λεία που να μην κολλάει στα χέρια.
  • Βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μια ώρα να διπλασιαστεί. Αφού φουσκώσει χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια (ή περισσότερα αν τα θέλουμε μικρότερα).
  • Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με το χέρι μας βάζουμε μια γενναία κ.σ από τη γέμιση στο κέντρο, διπλώνουμε και κλείνουμε πολύ καλά με τα δάχτυλα μας. Δίνουμε μακρόστενο σχήμα ρολάροντας λίγο στον πάγκο και αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε λάδι γύρω στα 2 εκ. και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις κάψει, βάζουμε λίγα λίγα τα πιροσκί και τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε σε πιατέλα με μπόλικο χαρτί κουζίνας. Εάν το λάδι μας είναι καυτό, τότε απορροφούν λίγο λάδι, όποτε να το δοκιμάσεις με ένα μικρό κομμάτι ζύμης.
  • Σερβίρουμε ιδανικά ζεστά, αλλά και την επόμενη ημέρα έχω να σου πω ότι είναι εξίσου τέλεια!

Tips:


Στη γέμιση αντί για πατάτα μπορείτε να βάλετε αλλαντικά, τυριά ή κιμά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share