Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα περέκ: Η ποντιακή υγιεινή πίτα με 3 μόνο υλικά που τρώγεται χωρίς ενοχές

Μια πρωτότυπη συνταγή στο τσακ μπαμ

10 Μαρτίου 2021 08:17
Τυρόπιτα περέκ: Η ποντιακή υγιεινή πίτα με 3 μόνο υλικά που τρώγεται χωρίς ενοχές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τυρόπιτα περέκ: Θέλετε να κάνετε μία διαφορετική τυρόπιτα από τις συνηθισμένες; Τότε, θα πρέπει να δοκιμάσετε να φτιάξετε την τυρόπιτα περέκ. Η γεύση της είναι βέβαιο πως θα σας συναρπάσει τόσο εσάς, όσο και τα υπόλοιπα άτομα που θα τη δοκιμάσουν. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε για τη συνταγή, αυτή βρίσκεται παρακάτω. Παράλληλα δείτε και άλλη μια συνταγή για κεφτεδάκια πανέ στο φούρνο να σας τρέχουν τα σάλια.

Υλικά συνταγής

  • 8 φύλλα περέκ
  • 200 γραμμάρια μαλακιά φέτα σε κομματάκια
  • 100 γραμμάρια μυζήθρα
  • 200 γραμμάρια βούτυρο light ή ελαιόλαδο

Συνταγή για ποντιακή τυρόπιτα

Εκτέλεση συνταγής

  • Bρέχουμε την επιφάνεια των φύλλων και από τις δύο πλευρές και συνεχίζουμε, ζεσταίνοντας λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο στο τηγάνι.
  • Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το πρώτο φύλο και λίγο βούτυρο από πάνω (σ.σ. να πάει παντού) ή ελαιόλαδο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο, το τρίτο, μέχρι και το προτελευταίο φύλλο.
  • Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από κάτω.
  • Τότε, γυρίζουμε τα φύλλα (σ.σ. όπως ακριβώς και στην ομελέτα) από την άλλη πλευρά -μπορείτε και με τη βοήθεια ενός πιάτου.
  • Μόλις γυρίσουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το τυράκι, βούτυρο και ξανασκεπάζουμε.
  • Βάζουμε το τελευταίο φύλο και βουτυρώνουμε.
  • Μόλις πάρει χρώμα από κάτω, ξαναγυρίζουμε όλη την πίτα.
  • Μόλις την βγάλουμε, την αφήνουμε για λίγο στο τραπέζι (όσο προλαβαίνουμε) και σερβίρουμε.
  • Αυτό ήταν! Η τυρόπιτά μας είναι έτοιμη για κατανάλωση. Καλή όρεξη!

Τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι - Πανεύκολη και λαχταριστή

Θέλετε, πριν από το γεύμα, να προσφέρετε στους οικείους σας μια σφολιάτα, για να ξεκινήσετε με ένα δυνατό ορεκτικό; Σας προτείνουμε μια τυρόπιτα… που θα τρελάνει τους πάντες, με τη χρήση φέτας και γιαουρτιού. Πρόκειται για μια συνταγή απλή με εγγυημένο πεντανόστιμο αποτέλεσμα! Ωστόσο, αν δε θέλετε πίτα, δείτε εδώ μια συνταγή για μακαρόνια με κοτόπουλο.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 250γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο

Μείγμα τριμμένων τυριών:

  • 300γρ φέτα η λευκό τυρί
  • 300γρ κασέρι η γκούντα
  • 100γρ καπνιστό τυρί
  • 100γρ κεφαλοτύρι
  • Πιπέρι, ρίγανη η λίγο δυόσμο

συνταγή για τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι

Μείγμα γιαουρτιού:

  • 200γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτάκι σόδα με ανθρακικό
  • 2 αυγά

Επάλειψη πίτας:

  • 1/2 φλιτζάνι εβαπορέ γάλα

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε το βούτυρο και το μοιράζουμε σε δυο μπολ. Το ένα το χρησιμοποιούμε για το βουτύρωμα των φύλλων και το άλλο θα το βάλουμε στο μείγμα του γιαουρτιού.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35-36εκ, στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα πεταχτά με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στο φύλλο για να παραμείνει τραγανό.
  • Πασπαλίζουμε με μια στρώση από το μείγμα τυριών, βάζουμε δυο φύλλα τσαλακωτά βουτυρώνοντας τα ένα ένα, μια στρώση μείγμα τυριών, δυο φύλλα βουτυρωμένα τσακαλωτά, τα υπόλοιπα τυριά, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα του πάτου που εξέχουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ένα ένα και τοποθετώντας τα τσαλακωτά.
  • Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα για να κοπούν λίγο μόνο τα πάνω φύλλα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόδα, το γιαούρτι, τα αυγά και το βούτυρο που κρατήσαμε για το μείγμα γιαουρτιού και περιχύνουμε την πίτα μας.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το εβαπορέ και την αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει και να ρουφήξει το μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Βάζουμε την πίτα να ψηθεί στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 1 ώρα περίπου.

Σημαντικό: Ελέγχουμε αν έχει ροδίσει και από κάτω πριν τη βγάλουμε απ’ το φούρνο. Την αφήνουμε για 10′ τουλάχιστον να σταθεί και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share