Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Η γιαγιά έδινε πάντα βάση σε αυτό: Η μικρή απροσεξία που αρκεί για να κάνει άνοστα τα μακαρόνια

Δεν είχαμε ιδέα!

6 Αυγούστου 2022 18:44
Η γιαγιά έδινε πάντα βάση σε αυτό: Η μικρή απροσεξία που αρκεί για να κάνει άνοστα τα μακαρόνια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

H μάχη για τα τέλεια μακαρόνια δεν σταματά ποτέ, καθώς πάντα υπάρχουν πράγματα που ξεφεύγουν.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πια τα μικρά μυστικά του σωστού μαγειρέματός τους, όπως το πολύ καλό αλάτισμα (να έχει το νερό τη γεύση της θάλασσας), η πολύ μεγάλη κατσαρόλα και το περιοδικό ανακάτεμα για να μην κολλούν τα μακαρόνια μεταξύ τους ή στα τοιχώματα.

Επειδή όμως ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, το συχνό λάθος που γίνεται πολλές φορές έχει να κάνει με τον χρόνο που ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα.

Όλοι γνωρίζουν ότι το νερό πρέπει να βράζει, συχνά ωστόσο μπερδεύεται ο βαθμός του βρασμού. Αν το νερό σιγοβράζει, ας πούμε, τα μακαρόνια θα λασπώσουν. Γιατί θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν. Το να βράζει καλά το νερό είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μακαρονάδα, όπως μας λέει η γνωστή ιστοσελίδα μαγειρικής Taste of Home.

Το μυστικό για να μην λασπώνουν τα μακαρόνια: Η έξυπνη λύση που σίγουρα θα βοηθήσει

Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν ανάμεσα στο κόχλασμα και τον πραγματικό βρασμό του νερού, αυτά θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα και αν βιαζόμαστε, δεν ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε νερό που σιγοβράζει. Περιμένουμε την αληθινή θαλασσοταραχή στην κατσαρόλα μας για να τα προσθέσουμε στο ζεματιστό νερό…

μακαρονια-μαγειρεμα-6-8

Προσοχή: Μην ξαναβάλετε τριμμένο τυρί πάνω στα μακαρόνια - Μπορεί να πάθετε...

Το έτοιμο τριμμένο τυρί είναι μια εξαιρετικά εύκολη και απλή λύση, για να προσθέσουμε στα μακαρόνια ή όποιο άλλο φαγητό, αλλά τελικά μπορεί να καταστεί αρκετά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, ορισμένοι παραγωγοί τυριού προσθέτουν υπερβολικές ποσότητες άλλων ουσιών στα έτοιμα τριμμένα τυριά και κυρίως στην παρμεζάνα. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η κυτταρίνη, μια σκόνη που παράγεται από μικροσκοπικά κομμάτια από πολτό ξύλου, ή άλλες φυτικές ίνες.

Ποιος ο κίνδυνος αν αγοράζετε έτοιμο τριμμένο τυρί;

Η προσθήκη της έχει στόχο τη μείωση της υγρασίας και τον εμποδισμό των σβόλων τυριού στη συσκευασία. Ένα αποδεκτό επίπεδο κυτταρίνης είναι 2-4%, ωστόσο πολλές εταιρείες βρέθηκαν να προσθέτουν έως και 8,8%! Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες συσκευασίες παρμεζάνας από αυτές που δοκιμάσθηκαν στα πλαίσια της μελέτης, δεν ήταν καν παρμεζάνα! Αντίθετα, ήταν ένα μίγμα ελβετικών τυριών, μοτσαρέλας, λευκού τσένταρ και κυτταρίνης. Σκέτη απάτη δηλαδή, αν και το καθημερινό τυρί γενικά μπορεί να φέρει προβλήματα στην υγεία μας.

Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ούτε πολλά από τα τριμμένα τυριά που διατίθενται συσκευασμένα στον πάγκο των τυριών του σούπερ μάρκετ είναι άριστης ποιότητας, καθώς συχνά αποτελούν μίγμα των τελευταίων κομματιών από ένα κεφάλι τυριού, το οποίο πολλές φορές μάλιστα είναι και πολυκαιρισμένο.

Το ιδανικό είναι να τρίβεις μόνος σου το τυρί, ή να ζητάς από τον υπάλληλο στον πάγκο των τυριών να σού τρίψει ένα νέο κεφάλι/κομμάτι μπροστά στα μάτια σου, για να βεβαιωθείς για την ποιότητα και τη φρεσκάδα του, όπως υποστηρίζει η επικεφαλής ερευνήτρια και συγγραφέας της έρευνας, Rachel Beller.

Όσον αφορά το τυρί παρμεζάνα καλό είναι να προσέχεις πάντα το κεφάλι να έχει αποτυπωμένο πάνω του το λογότυπο «Parmigiano-Reggiano» για να είσαι σίγουρος ότι έχει εισαχθεί από την Ιταλία.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share