Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δυστυχώς: Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε με τα μπαχαρικά

Το γνωρίζατε;

4 Μαρτίου 2022 11:58
Δυστυχώς: Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε με τα μπαχαρικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

μπαχαρικά είναι «όπλο» στη μαγειρική και μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο. Όσο πιο σωστά διατηρημένα είναι, τόσο πιο πολύ «αποδοτικά» θα φανούν στην παρασκευή των γευστικών δημιουργιών.

Δείτε επίσης: Υποφέρετε από πόνους; Αυτά είναι τα 2 μπαχαρικά που τους «εξαφανίζουν»

Σύμφωνα με τον Padma Lakshmi, συγγραφέας του νέου βιβλίου «Η εγκυκλοπαίδεια των μπαχαρικών και των βοτάνων» επισημαίνει ότι τα μπαχαρικά πρέπει να μένουν σε συρτάρι (σε κρύο, ξηρό και σκοτεινό μέρος). Το φως, η ζέστη και η υγρασία επηρεάζουν τα μπαχαρικά και το άρωμά τους αλλοιώνεται. Αν και συνήθης θέση για να φύλαξη των μπαχαρικών είναι συνήθως σε κάποιο ράφι κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα, αυτό θεωρείται λάθος καθώς δεν διατηρεί την φρεσκάδα τους. Επίσης, προτίμησε να φυλάξεις τα μπαχαρικά σε γυάλινα βαζάκια που να κλείνουν αεροστεγώς ή με βιδωτό καπάκι.

λάθος μπαχαρικά

Το άρωμα τις περισσότερες φορές αλλοιώνεται όταν φυλάσσονται σε πλαστικά σκεύη. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα βότανα και τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούν το άρωμά τους και τη γεύση τους για ένα χρόνο περίπου. Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούν το άρωμά τους μέχρι 3 έως 5 χρόνια. Με τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μπορούμε να τα διατηρήσουμε μπορείς να τα διατηρήσεις φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

Αυτό είναι το ελληνικό μπαχαρικό που προστατεύει τα μάτια από 90 παθήσεις!

Eίναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά και προέρχεται από το αποξηραμένο στίγμα του λουλουδιού του κρόκου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρόκος Κοζάνης θα μπορούσε να σταματήσει την τύφλωση και να συμβάλλει στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών των ματιών. Επίσης, το σαφράν σε μορφή συμπληρώματος βελτιώνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα τρίτης ηλικίας και μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική τύφλωση. Αυτό το μπαχαρικό κοστίζει μέχρι και $800 ανά κιλό, ανάλογα με την ποιότητά του.

Δείτε επίσης: Ο τρόπος για να καταπολεμήσετε τους μαύρους κύκλους με το θαυματουργό ελαιόλαδο

Χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους: ως καρύκευμα τροφίμων, ως χρωστικός παράγοντας ή για τη θεραπεία περισσοτέρων από 90 ασθενειών.

Το σαφράν περιέχει πάρα πολλά αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, κροκίνη και κροκετίνη, οι οποίες έχουν κυτταρικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Η κροκίνη έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τη δημιουργία υπεροξειδωμένων λιπιδίων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα σαφράν (περίπου 20 mg ανά ημέρα με λήψη από το στόμα) που λαμβάνεται για περίοδο τριών μηνών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των ματιών σας. Επιπλέον, μια έρευνα που διεξήχθη σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με πρώιμο στάδιο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και στους οποίους δόθηκε συμπλήρωμα σαφράν, έδειξαν σημαντική βελτίωση στην λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και της όρασής τους γενικότερα.

Η λήψη συμπληρωμάτων σαφράν είναι ένας φυσικός τρόπος για να επιβραδύνετε και να αποκαταστήσετε τη βλάβη που προκαλείται στην όραση από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ο κρόκος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των λιπαρών οξέων της κυτταρικής μεμβράνης, η οποία ενισχύει τα κύτταρα της όρασης και τα κάνει πιο ανθεκτικά.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share