Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο

Θολό το τοπίο για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων

23 Απριλίου 2021 17:34
Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συνεχίζεται η "κατάρα" που σκεπάζει το Τόκιο κάθε φορά που είναι να γίνουν εκεί Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ιαπωνική κυβέρνηση κήρυξε και πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πρωτεύουσα και άλλες τρεις περιφέρειες της χώρας, τρεις μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, που είναι προγραμματισμένη το διάστημα 23 Ιουλίου - 8 Αυγούστου.

Αιτία για την απόφαση αυτή, αποτελεί η απότομης αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος πρόσφατα είχε πει ότι " Η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να τους διεξαγάγει με κάθε ασφάλεια", δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές του Τόκιο, του Κιότο, της Οζάκα και του Χιόγκο».

Μένει να φανεί κατά πόσο η πρωτεύουσα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου θα φιλοξενήσει τελικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ήταν προγραμματισμένοι για πέρσι, αλλά τελικά αναβλήθηκαν και μετατέθηκαν για φέτος.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο

Λίγα λόγια τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιωθεί από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.

Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία.

Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς.

Οι Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους όταν οι [Αρχαία Ρώμη|Ρωμαίοι] κατέλαβαν την [Ελλάδα] και όταν ο [Χριστιανισμός] έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί θεωρούνταν πια σαν μία παγανιστική γιορτή, και το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας [Θεοδόσιος Α'|Θεοδόσιος] απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share