Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

Να τηγανίζουμε με λάδι ή βούτυρο; Ποιο είναι το πιο υγιεινό;

Ποιο πρέπει να χρησιμοποιείτε;

4 Ιουνίου 2018 12:54
Να τηγανίζουμε με λάδι ή βούτυρο; Ποιο είναι το πιο υγιεινό;

Τα αποτελέσματα νέας βρετανικής μελέτης ανατρέπουν αυτά που πιστεύαμε ως τώρα γιατα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα.
Στο Leicester οι κάτοικοι συμμετείχαν εθελοντικά στο πείραμα του τοπικού τους Πανεπιστημίου και έπεσαν με τα μούτρα στο τηγάνισμα με όλα τα λάδια και τα βούτυρα που τους ζήτησαν οι επιστήμονες. Τηγάνισαν με ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λάδι από ελαιοκράμβη, ελαιόλαδο (παρθένο και μη) και λίπος χήνας.


Μετά έστειλαν αυτό που έμεινε στο τηγάνι στα εργαστήρια του Leicester School of Pharmacy στο De Montfort University of Leicester, όπου ο καθηγητής Martin Grootveld και η ομάδα του ανέλυσαν τις διαφοροποιήσεις που είχε υποστεί κάθε λάδι και λίπος από τις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος. Και τα αποτελέσματα ήταν κάτι που δεν το περίμεναν: εκτός από το ελαιόλαδο, που πέρασε τις εξετάσεις με άριστα, το βούτυρο και το λίπος χήνας αποδείχθηκαν πιο υγιεινά από ορισμένα λάδια!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είδηση- σοκ: Πασίγνωστος Έλληνας δημοσιογράφος ανακοίνωσε ότι πάσχει απο καρκίνο!

Σε σημείο απαγορευτικό βρέθηκαν το ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Είχαν τόσο πολλά πολυακόρεστα που ο καθηγητής Grootveld ανακοίνωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα λάδια να θερμαίνονται, ποτέ να μην μαγειρεύουμε με αυτά και να τα τρώμε μόνο ωμά. Το ελαιόλαδο, παρθένο ή μη, αποδείχθηκε το καλύτερο και προκάλεσε την συμβουλή του καθηγητή να προτιμούμε να μαγειρεύουμε με αυτό αλλά και όταν το έχουμε στο σπίτι ωμό να το προστατεύουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες. Όσο για το βούτυρο και το λίπος χήνας, εξέπληξαν τους πάντες, αφού αποδείχθηκαν αρκετά υγιεινά, ερχόμενα δεύτερα μετά το ελαιόλαδο!


Πηγη iatropedia

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share