Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

"Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια να μην κόψεις": Γιατί το έλεγαν οι γιαγιάδες;

Ποιος είναι ο λόγος;

5 Μαΐου 2021 12:29
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να έχεις ακούσει κι εσύ από τη γιαγιά σου ή την μαμά σου να σου λέει: "Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις" και, συμπληρωματικά, "την Κυριακή να μην λουστείς, αν θέλεις να προκόψεις". Γιατί όμως το έλεγαν (και το έκαναν) αυτό παλιά και έφτασε ως τις μέρες μας;

Στην ουσία πρόκειται για μια πρόληψη, η οποία όμως έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Να μην αποβληθεί ούτε ένα νυχάκι… Η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, ημέρες νηστείας και τιμώνται με τη διακοπή των οικιακών εργασιών από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας, όπως συμβαίνει και στις παραμονές των γιορτών.

'Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια να μην κόψεις': Γιατί το έλεγαν οι γιαγιάδες;

Και επειδή η νηστεία σχετίζεται με την έννοια της έλλειψης, δεν πρέπει κανείς να αποβάλλει από πάνω του έστω και το ελάχιστο, που μπορεί να είναι ένα νύχι. Έτσι, υπάρχει η πρόληψη να μην κόβονται αυτές τις δύο μέρες τα νύχια.

Όχι λούσιμο, ξύρισμα, χτένισμα την Κυριακή Η παραπάνω πρόληψη έχει και συνέχεια, με την απαγόρευση λουσίματος, ξυρίσματος και χτενίσματος την Κυριακή. Και πάλι για θρησκευτικούς λόγους:

Η Κυριακή, ως ημέρα του Κυρίου, είναι ημέρα απόλυτης αργίας, οπότε δεν κάνουμε καμία δουλειά, ούτε καν προσωπική καθαριότητα. ΥΓ. Μας λύθηκε, επιτέλους, η απορία, ελπίζουμε και σε σας το ίδιο. Στο σημείο, δείτε μια σούπερ θεραπεία για τα νύχια σας.

Μήπως τα νύχια των ποδιών σας είναι κάπως έτσι; Δείτε τι φταίει και πώς να το αντιμετωπίσετε

Εκατομμύρια γυναίκες και άντρες υποφέρουν από απώλεια μαλλιών, εύθραυστα νύχια ή/και αϋπνία. Αυτά τα προβλήματα έχουν γίνει συνήθεια για τους πάσχοντες, οι οποίοι συχνά καταφεύγουν σε ακριβές θεραπείες που βοηθάνε ελάχιστα. Επίσης δείτε τις 7 τροφές που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το τσιγάρο.

undefined

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να απελπίζεστε, αφού αυτά τα συμπτώματα μπορεί συχνά να οφείλονται σε έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων, βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών. Αν προτιμάτε τα έτοιμα γεύματα, το φαγητό απ’έξω ή τα γλυκά και σπάνια τρώτε φρούτα και λαχανικά, τότε δώστε βάση στις παρακάτω συμβουλές.

1. Βιταμίνη Η (βιοτίνη) για την πτώση των μαλλιών και τα εύθραυστα νύχια

undefined

Τα μαλλιά σας μπορεί να πέφτουν λόγω έλλειψης βιοτίνης. Η βιοτίνη ρυθμίζει την πιτυρίδα στην τρίχα. Αποτρέπει την ψαλίδα και διατηρεί τα μαλλιά πλούσια και λαμπερά. Σαν αντιφλεγμονώδες, αποτρέπει τους ερεθισμούς στις ρίζες των μαλλιών και το τριχωτό της κεφαλής.

Τα εύθραυστα νύχια ξαναφυτρώνουν γερά, μετά από επαρκή δόση βιοτίνης. Η βιοτίνη υπάρχει σε προϊόντα ολικής άλεσης, στο γάλα, στον κρόκο, στα νεφρά, στη βρόμη και στα καρύδια.

2. Σίδηρο για την πτώση των μαλλιών, τα αδύνατα νύχια και τα προβλήματα με τον ύπνο

undefined

Οι γυναίκες έχουν συχνά έλλειψη σιδήρου, καταναλώνουν λίγο κρέας και χάνουν πολύ σίδηρο κατά την διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο, το σίδηρο είναι απαραίτητο για τον εφοδιασμό των κυττάρων με οξυγόνο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντική πηγή ενέργειας, άρα τα ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα, όπως έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια μαλλιών, νύχια που σπάνε, ρυτίδες στην άκρη του στόματος και προβλήματα με τον ύπνο.

Ο σίδηρος υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια, τους κολοκυθόσπορους, τις φακές και τη σόγια. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο μεταφέροντας τον στα ερυθρά αιμοσφαίρια, γι’αυτό συστήνεται να καταναλώνετε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, ένα φρούτο της επιλογής σας ή λάχανο με κάθε γεύμα πλούσιο σε σίδηρο. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

3. Ψευδάργυρος για την πτώση των μαλλιών και τα εύθραυστα νύχια

undefined

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν το 50% του πληθυσμού δεν περιλαμβάνει αρκετό ψευδάργυρο στην διατροφή του. Ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικός αν θέλετε γερό ανοσοποιητικό σύστημα, γερά νύχια και πλούσια μαλλιά. Είναι αντιφλεγμονώδης και ενεργοποιεί πάνω από 200 πρωτεΐνες στο σώμα οι οποίες είναι σημαντικές για τις μεταβολικές διαδικασίες.

Ο ψευδάργυρος βοηθά να δημιουργηθούν νέα κύτταρα μαλλιών σε πιο γρήγορο ρυθμό. Επίσης, είναι σημαντικό στοιχείο για τον σχηματισμό κερατίνης, το κύριο συστατικό των νυχιών. Γι’αυτό και πρέπει να συμπεριλαμβάνετε τον ψευδάργυρο στην διατροφή σας.

Το τυρί (ειδικά το έμενταλ και το γκούντα), τα φιστίκια, το κρέας, τα ψάρια, τα στρείδια και οι φακές είναι πλούσια σε ψευδάργυρο.

4. Βιταμίνη Α (ρετινόλη) για την απώλεια των μαλλιών

undefined

Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των ματιών. Η νυχτερινή τύφλωση είναι προειδοποιητικό σημάδι για την έλλειψη βιταμίνης Α. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως απώλεια μαλλιών, έλλειψη όρεξης ή ακμή.

Αν θέλετε λαμπερά και υγιή μαλλιά, βάλτε την ρετινόλη στην διατροφή σας. Τα καρότα, τα έλαια ψαριών, τα βερίκοκα και το τυρί είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α. Ωστόσο, οι υπερβολικές ποσότητες ρετινόλης είναι επικίνδυνες και δεν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

5. Βιταμίνες Β για την απώλεια μαλλιών και τα προβλήματα με τον ύπνο

undefined

Το σώμα σας πρέπει να έχει επαρκή επίπεδα φολικού οξέος, βιταμίνης Β6 και Β12 για να λειτουργήσει σωστά ο μεταβολισμός. Η έλλειψη βιταμινών Β μπορεί να οδηγήσει σε κούραση, ευερεθιστότητα και προβλήματα ύπνου. Στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β περιλαμβάνονται επίσης και η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και η Β5 (παντοθενικό οξύ) που είναι πολύ σημαντικές για το δέρμα και τα μαλλιά.

Αυτές οι βιταμίνες ενεργοποιούν τις μεταβολικές διαδικασίες στις ρίζες των μαλλιών και βοηθούν το δέρμα να μην γίνεται πολύ λιπαρό. Επίσης, αποτρέπουν τις φλεγμονές στο τριχωτό της κεφαλής.

Καλό είναι να καταναλώνετε κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ολικής άλεσης, καρύδια, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες, μπανάνες, φασόλια, αρακά και πατάτες σε τακτική βάση. Οι χορτοφάγοι καλό είναι να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12.

6. Πρωτεΐνη για τα αδύναμα μαλλιά και τα εύθραυστα νύχια

undefined

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό κερατίνης, γι’αυτό και η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φασόλια σόγιας, τα όσπρια και οι πατάτες είναι ιδιαίτερα καλές πηγές.

7. Χαλκός για την απώλεια μαλλιών

Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, για την επούλωση των πληγών, για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και για την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, ο χαλκός είναι σημαντικός για την υγεία των μαλλιών, αφού παίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη τους.

Η έλλειψη χαλκού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λεπτά, εύθραυστα μαλλιά. Προσθέστε στην διατροφή σας καρύδια, ξηρούς καρπούς, όσπρια, σπόρους και ψάρια. Επίσης, μπορείτε να βρείτε χαλκό στον καφέ και την σοκολάτα.

8. Μαγνήσιο για τα προβλήματα του ύπνου

undefined

Η έλλειψη μαγνήσιου έχει ως αποτέλεσμα ένταση, κράμπες στους μυς και προβλήματα στον ύπνο. Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη μαγνήσιου συμβάλλει θετικά στο προβλήματα ύπνου. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το ρύζι, η βρώμη, η αμυγδαλόπαστα και η σοκολάτα με τουλάχιστον 40% κακάο είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

Αν θέλετε να μάθετε αν έχετε έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό στοιχείο, κάντε εξετάσεις αίματος. Συχνά χρειάζεται να πάρετε συμπληρώματα διατροφής. Επίσης, κάποιες ασθένειες προκαλούν ελλείψεις. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share