Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Το ξενοδοχείο φάντασμα στην Αλθέα! Γιατί δεν λειτούργησε ποτέ;

Το «Ξενοδοχείο της Χούντας», το μεγάλο τουριστικό έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ...

27 Μαΐου 2019 12:39
Το ξενοδοχείο φάντασμα στην Αλθέα! Γιατί δεν λειτούργησε ποτέ;

Στην περιοχή της Αλθέας υπάρχει ένα ξενοδοχείο "φάντασμα". Ένα τεράστιο οικοδόμημα δίπλα στη θάλασσα το οποίο δεν λειτούργησε πότε.

Οι φήμες για αυτό το ξενοδοχείο είναι πολλές αλλά όλοι τον ξέρουν σαν το ξενοδοχείο της Χούντας!

Το ξενοδοχείο φάντασμα στην Αλθέα!

Την περίοδο της 7ετούς δικτατορίας ξεκίνησαν αρκετά έργα που σχετίζονταν με τον τουρισμό και την οικοδόμηση νέων μονάδων. Την ίδια περίοδο εμφανίστηκαν και τα περίφημα θαλασσοδάνεια που δίνονταν απευθείας στον ενδιαφερόμενο «φίλο» επιχειρηματία. Οι καταγγελίες στη μεταπολίτευση αποκάλυψαν μια σειρά από επιλεκτικές δανειοδοτήσεις που δημιούργησαν πολλά κουφάρια ξενοδοχείων που οι ιδιοκτήτες τους πήραν «ζεστό» χρήμα» αλλά δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την επένδυση. Τα δάνεια είχαν διάρκεια 18 χρόνια με χαριστική περίοδο μια πενταετία και κάλυπταν από το 20% έως και το 70% του συνόλου της πραγματοποιούμενης επένδυσης. Στην Αττική βάση δόθηκε στη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, αλλά και στην επέκταση παλαιότερων μονάδων στο όνομα της ανάπτυξης. Το τεράστιο ξενοδοχειακό οικοδόμημα με τρία διπλανά τμήματα που αποτελούσαν το κεντρικό κτίριο καθώς επίσης και δύο επιπλέον σειρές από μπανγκαλόου, πάνω στην παραλιακή λεωφόρο και μπροστά στη θάλασσα, στην περιοχή της Αλθέας, ήταν ένα από τα μεγαλόπνοα σχέδια. Προβλεπόταν να έχει περισσότερα από 400 δωμάτια, που κάλυπταν μια έκταση 65 στρεμμάτων.

Η δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στον αναγκαστικό νόμο 543/68. Τότε δημιουργήθηκαν νέες μονάδες για να καλύψουν τη ζήτηση, εξαιτίας της αύξησης των τουριστών στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, ένα τραπεζικό δάνειο με σκοπό την επένδυση στον τουριστικό τομέα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Αρκεί να γνώριζες τον Ιωάννη Λαδά, τον αποκαλούμενο ειρωνικά και κύριο «καθαρά χέρια». Το όνομά του ενεπλάκη σε υποθέσεις με «θαλασσοδάνεια» και το 1975 καταδικάστηκε μαζί με τους άλλους πραξικοπηματίες σε ισόβια κάθειρξη.

Το ξενοδοχείο φάντασμα στην Αλθέα!

Το ξενοδοχείο στην Αλθέα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η συνήθης πρακτική, ήταν να εισπράττονται τα δάνεια και να χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους. Στην περίπτωση της μονάδας – φάντασμα δεν υπήρξε ποτέ μια καθαρή εξήγηση γιατί οι εργασίες σταμάτησαν. Κάποιο επικαλέστηκαν ακόμα και την ενεργειακή κρίση του 1973 ή η αλλαγή της τουριστικής πολιτικής μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το κουφάρι όμως έμεινε εκεί να θυμίζει μια θλιβερή εποχή.

Το ξενοδοχείο φάντασμα στην Αλθέα!

Το ημιτελές ξενοδοχείο, μέχρι σήμερα είναι γνωστό στους κατοίκους της περιοχής ως το «Ξενοδοχείο της Χούντας». Μάλιστα, έχει ακόμη ένα παρατσούκλι. «Δέσποινα». Παρέπεμπε απευθείας στο όνομα της συζύγου του Παπαδόπουλου καθώς πολλοί πίστευαν ότι η γυναίκα του δικτάτορα είχε κάποια εμπλοκή με την πραγματοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου.

Το ξενοδοχείο φάντασμα στην Αλθέα!

Οι νεότεροι κάτοικοι της Αλθέας και των ευρύτερων οικισμών, ήξεραν το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο και ως «Ξενοδοχείο Κοσκωτά». Πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία και τραπεζίτη, το ξενοδοχειακό συγκρότημα είχε περάσει στη δική του κυριότητα.

Το ξενοδοχείο φάντασμα στην Αλθέα!

Για σχεδόν μισό αιώνα το ξενοδοχείο στο ύψος της Αγίας Μαρίνας, παραμένει μισοτελειωμένο και λεηλατημένο. Κατά περιόδους, έχουν εμφανιστεί επενδυτές που επιθυμούσαν να επενδύσουν και να ολοκληρώσουν το ξενοδοχείο, χωρίς όμως κάποια θετική κατάληξη. Πρόσφατα, εταιρεία που ειδικεύεται στον τουρισμό εξαγόρασε το οικόπεδο από ελληνική τράπεζα.

Πηγή: Η μηχανή του χρόνου

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share