Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

Λίγοι το γνωρίζουν: Αυτός είναι ο λόγος που ο Άγιος Φανούριος στις εικόνες του κρατάει ένα κερί

Δεν είχαμε ιδέα

17 Αυγούστου 2023 14:35
Λίγοι το γνωρίζουν: Αυτός είναι ο λόγος που ο Άγιος Φανούριος στις εικόνες του κρατάει ένα κερί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Άγιος Φανούριος είναι ένας από τους Αγίους που είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές της Ορθοδοξίας αλλά και της ελληνικής παράδοσης. Φανερώνει τα πάντα και την τύχη ακόμα ενός ανθρώπου. Ο Άγιος Φανούριος απεικονίζεται στις εικόνες να κρατάει ένα κεράκι αναμμένο. Στην πίστη του λαού έχει την θέση του μάντη.

Εννοείται ότι το αίτημα συνοδεύεται και με ορισμένα τάματα. Π.χ. οι γυναίκες της Παρνασσίδας, όταν έχουν πράγμα χαμένο τάζουν: Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου το… και θα σου κάνω μια κουλούρα για την ψυχή της μάνα σου! (Η μάνα του Αγίου έχει πολλές αμαρτίες).

Ύστερα ονειρεύονται αυτό που έχασαν και το βρίσκουν. Τότε κάνουν μια κουλούρα και τη μοιράζουν στα μικρά παιδιά λέγοντας: “Πάρτε να σ’χωρέστε” (δηλαδή τη μάνα του Αγίου). (Αράχωβα).

Πίτα κάνουν και οι ανύπαντρες για να τους βρει γαμπρό. (Κρήτη)” (Γ.Α.Μέγας, “Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας”).

Παράλληλα, αυτό είναι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που κατακλύζεται από πιστούς.

Για τον Άγιο Φανούριο ο λαός μας λέει πολλά. “Είναι ο Άγιος”, λένε οι ξώμαχοί μας, “που φανερώνει τα κλεμμένα ζα και τα χαμένα πράγματα”. Καμιά φορά πιστεύουν πως φέρνει και την καλή τύχη στον άνθρωπο.

Ο λόγος που ο Άγιος Φανούριος στις εικόνες του κρατάει αναμμένο κερί

Λίγοι το γνωρίζουν: Αυτός είναι ο λόγος που ο Άγιος Φανούριος στις εικόνες του κρατάει ένα κερί

Του φανερώνει το δρόμο τον καλό. “Του φέγγει”, λέει ο λαός για κάποιον που τον πάει καλά η τύχη του. “Του φέγγει ο Άγιος Φανούριος”.

Γι’ αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατάει στο χέρι κερί αναμμένο και να φωτίζει. ” (Βασίλη Λαμνάτου, “Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας”)

“Στην Κύπρο, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές, ο Άγιος μπορεί να φανερώσει στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα το μέλλοντα σύζυγό της! “Οι ανύπαντρες κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν ετοιμάζουν φανουρόπιτα για να φανερωθεί ο υποψήφιος γαμπρός”.

Στη Σκιάθο “πίτα στον Άγιο τάζουν και οι γυναίκες που τον παρακάλεσαν να τους φανερώσει το γαμπρό που θα κάμουν στην κόρη τους”.

Στη Φλώρινα, η φανουρόπιτα (που την πάνε οι ελεύθερες κοπέλες στην εκκλησιά) χρησιμοποιείται ως ονειρομαντικό μέσον με ένα κομμάτι που βάζουν κάτω απ’το προσκέφαλο (ο Άγιος θα φανερώσει το μέλλοντα σύζυγο).

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share