Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: Το μήνυμα στα σανδάλια των ιερόδουλων και ο όρος «χαμαιτυπή»

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η Ασπασία του Περικλή διατηρούσε οίκο ανοχής, ενώ ήταν πόρνη και η ίδια

9 Ιουνίου 2023 14:41
Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: Το μήνυμα στα σανδάλια των ιερόδουλων και ο όρος «χαμαιτυπή»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην αρχαία Ελλάδα η πορνεία δεν ήταν παράνομη και ήταν κοινά αποδεκτή. Ποιος ήταν το μήνυμα στα σανδάλια των ιερόδουλων και τι σημαίνει ο όρος «χαμαιτυπή»;

Στην Αθήνα λειτουργούσαν αρκετά πορνεία τα οποία επισκέπτονταν για να ικανοποιηθούν σεξουαλικά τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ταξιδιώτες και οι ναύτες που επισκέπτονταν την πόλη. Οι γυναίκες ήταν είτε σκλάβες είτε γυναίκες βαρβαρικής καταγωγής που η νομοθεσία τις επέτρεπε να κερδίσουν χρήματα προσφέροντας σεξουαλικά ανταλλάγματα. Με την ευκαιρία, αυτό ήταν το μυστικό των Αρχαίων Ελλήνων για να ενισχύουν τη λίμπιντο και να έρχονται εύκολα σε οργασμό.

Δούλευαν είτε σε πορνεία είτε στους δρόμους. Σε ανώτερη θέση βρίσκονταν όσες είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους, ωστόσο περισσότερα δικαίωμα είχαν οι εταίρες και οι παλλακίδες, οι οποίες εκτός από σεξουαλική απόλαυση είχαν και ρόλο συντρόφου. Οι εταίρες ήταν μορφωμένες και έπαιρναν μέρος σε συζητήσεις αντρών και σε συμπόσια. Η πιο διάσημη εταίρα της Αθήνας ήταν η Ασπασία του Περικλή.

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

«Διαθέτουμε πόρνες για την απόλαυσή μας, παλλακίδες για να μας παρέχουν καθημερινή φροντίδα και συζύγους για να μας παρέχουν νόμιμα τέκνα και για να αποτελούν τους πιστούς φύλακες του οίκου μας» ανέφερε ο Ψευδοδημοσθένης τον 4ο αιώνα π.Χ.

Οι Αθηναίοι αποκαλούσαν την πόρνη και «χαμαιτυπή», που σήμαινε «εκείνη που χτυπά τη γη», επειδή η σεξουαλική πράξη γινόταν στο έδαφος. Οι πόρνες είχαν έντονο μακιγιάζ και φορούσαν ειδικά σανδάλια που στις σόλες τους αναγραφόταν η λέξη «ΑΚΟΛΟΥΘΙ»,που σημαίνει «ακολούθησέ με», ώστε όταν περπατούσαν να αφήνουν το συγκεκριμένο αποτύπωμα στο έδαφος.

Οι πιο νεαρές ιερόδουλες μπορούσαν να ζητήσουν υψηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες τους, με τη χρέωση να είναι μεγαλύτερη εάν ο πελάτης τους ζητούσε αποκλειστικότητα. Οι πόρνες ακολουθούσαν πρακτικές αντισύλληψης, ωστόσο σε περίπτωση που γεννιόνταν παιδιά από σχέσεις με πελάτες, η κοινωνία τα αντιμετώπιζε ως ισότιμους πολίτες.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share