Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

18 Σεπτεμβρίου: Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας - Πώς ήταν η πόλη τότε

Ταξίδι στον χρόνο!

18 Σεπτεμβρίου 2022 07:16
18 Σεπτεμβρίου: Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας - Πώς ήταν η πόλη τότε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από το 1828 μέχρι και το 1834, πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, που έκανε τότε τα πρώτα του βήματα, ήταν το Ναύπλιο.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε 4 retro μαγαζιά της Αθήνας που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1834, όμως, μετά από συζήτηση για την επιλογή, από τον Βασιλιά Όθωνα, νέας οριστικής πρωτεύουσας, το Ναύπλιο παύει να είναι πρωτεύουσα.

Στο τραπέζι πέφτουν αρκετές ιδέες για πόλεις όπως το Άργος, η Κόρινθος και ο Πειραιάς. Ανάμεσά τους και η Αθήνα.

Μετά από την παρότρυνση του πατέρα του Λουδοβίκου, ο οποίος λάτρευε την αρχαία Ελλάδα, αποφάσισε ότι νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας, θα γινόταν η Αθήνα.

Οι κάτοικοι, οι οποίοι τότε δεν ξεπερνούσαν τις 7.000, γιόρτασαν το γεγονός. Η Αθήνα ήταν τότε ένα «μεγάλο χωριό». Την ίδια εποχή, ο πληθυσμός της Πάτρας ανερχόταν σε 15 χιλιάδες κατοίκους, ενώ της Θεσσαλονίκης σε 60.

Η Αθήνα εκτεινόταν γύρω από την Ακρόπολη (περίπου από του Ψυρρή έως του Μακρυγιάννη), έχοντας ως κέντρο της την περιοχή της Πλάκας (την Παλιά Πόλη). Από τα μεγάλα προβλήματα της νέας πρωτεύουσας ήταν η έλλειψη συστήματος ύδρευσης καθώς και η ανυπαρξία δημόσιου φωτισμού και συγκοινωνιών, ενώ υπήρχε παντελής έλλειψη υπηρεσιών ή άλλων κοινωνικών αγαθών.

Ο Όθωνας ανέθεσε την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Αθήνας στον Έλληνα αρχιτέκτονα Κλεάνθη και στους Βαυαρούς Schubert και Leo von Klenze με αυστηρή εντολή να μη θιγούν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Τα αντεπιχειρήματα του Ναυπλίου

Η μάχη μεταξύ των υποψηφίων πόλεων εξελισσόταν λυσσαλέα.

Οι Ναυπλιώτες, που ήθελαν να συνεχίσει η πόλη τους να είναι πρωτεύουσα, θέλησαν να ενημερώσουν τον Όθωνα και τη βαυαρική του αυλή για ορισμένα μειονεκτήματα της Αθήνας.

«Πού θα πάτε να χωθήτε, έλεγε [το Ναύπλιο] στους αυλικούς και τους υπουργούς. Αυτή η ένδοξη Αθήνα του Περικλέους υπάρχει μοναχά στη φαντασία μερικών εξημμένων ποιητών και των ευφάνταστων αρχαιολόγων.

»Στην πραγματικότητα, θα βρήτε ένα γκρεμισμένο χωριό, πνιγμένο στα νερά που λιμνάζουν και στο “φλώμο”. Φλώμος ήτανε ένα φαρμακερό χορτάρι, το χορτάρι ακριβώς με το οποίο σηνυθίζουν οι κακοί ψαράδες να ζαλίζουν τα ψάρια, για να μπορούν να τα μαζεύουν με την απόχη. Τα βρωμόνερα καναλίζουνε στα σοκάκια. Οι βόθροι των σπιτιών είναι ανοιχτοί…»

Η αλήθεια είναι ότι η περιγραφή των Ναυπλιωτών για την Αθήνα δεν ήταν υπερβολική. Επιβεβαιωνόταν εξάλλου και από τις περιγραφές ξένων περιηγητών, που με λαχτάρα έφθαναν στην πόλη της θεάς Αθηνάς και της Δημοκρατίας.

«Ξεπεσμένη αρχοντιά. (…) Θα μπορέση να γίνη ποτέ πολιτεία, με αξιώσεις πρωτευούσης αυτό το αξιοθρήνητο ερείπιο;»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share