Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η ζωή, η μόδα και η διασκέδαση στην Αθήνα το 1960

Ταξίδι στο παρελθόν!

1 Σεπτεμβρίου 2023 08:55
Η ζωή, η μόδα και η διασκέδαση στην Αθήνα το 1960
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η δεκαετία των 60s ήταν αυτή που άλλαξε τα πάντα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για την δεκαετία με τις μεγαλύτερες κοινωνικές αλλαγές. Μάλιστα, στη Βρετανία, και ειδικά στο Λονδίνο, έγινε πραγματική πολιτιστική επανάσταση. Για την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και τις ΗΠΑ τα 60s ήταν η αρχή μιας νέας εποχής.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ τα σχολεία της Αθήνας που σώζονται ακόμη και σήμερα.

Η μόδα

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, άρχισε να έχει άποψη για τη μόδα η νεότερη γενιά και τότε ήταν που ξεκίνησε η μαζική παραγωγή στα ρούχα. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται καινούργια υλικά και έτσι αναπτύχθηκε ένα νέο φουτουριστικό στυλ. Ανακαλύφθηκαν καινούργιες γραμμές στα ρούχα, με πιο γνωστή τη γραμμή Α και πρωτοεμφανίστηκε το κάπρι παντελόνι.

Η ζωή και η μόδα στην Αθήνα το 1960

Στη δεκαετία αυτή, η καρδιά της παγκόσμιας μόδας χτυπά σε ένα δρόμο του Λονδίνου, την Carnaby Street. Εδώ οι νέοι μπορούν να βρουν τα πιο «in» ρούχα, είτε καινούργια, είτε μεταχειρισμένα. Ακόμη, το μίνι έκανε την επανεμφάνισή του, αλλά αυτή τη φορά με πιο δυναμικό τρόπο.

Αθηναϊκά Θέατρα

Τα αθηναϊκά θέατρα πέρασαν το 1962 την πρώτη τους μεγάλη κρίση, αφενός λόγω της υπερπροσφοράς (μόνο τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς ανέβαιναν έξι παραστάσεις) αφετέρου λόγω της τιμής του εισιτηρίου και του φιλοδωρήματος που ήταν ανήκουστο να μην πάρει ο ταξιθέτης. Τότε ήταν που καθιερώθηκε για πρώτη φορά η «λαϊκή απογευματινή» παράσταση με το φθηνότερο εισιτήριο.

Η ζωή και η μόδα στην Αθήνα το 1960

Διασκέδαση

Οι Αθηναίοι διασκέδαζαν είτε στους χορούς που δίδονταν, κυρίως στα επτά κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών ή στα δεκάδες κοσμικά κέντρα και τις ταβέρνες που απλώνονταν σε όλο το μήκος και πλάτος της πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων προσφέρονταν ενδιαφέροντα θεάματα, τα αποκριάτικα σόου όπως τα αποκαλούσαν.

Η ζωή και η μόδα στην Αθήνα το 1960

Η ζωή και η μόδα στην Αθήνα το 1960

Το αποκριάτικο ξεφάντωμα κρατούσε μέχρι τις 7.00 το πρωί σε ταβέρνες, μπαρ και κοσμικά στέκια. Το “place to be”, όμως, ήταν η Αθηναία, το υπόγειο της Πανεπιστημίου, όπου πήγαινε μασκαρεμένη όλη η καλή κοινωνία: επώνυμοι, κοσμικοί, Αθηναίες γνωστές για την περιπετειώδη ζωή τους και τα ερωτικά τους σκάνδαλα, ακόμα κι αυτός ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share