Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα: Η Εθνική Ανδρών στην κορυφή της Ευρώπης

Νικώντας την Γερμανία στον τελικό

25 Σεπτεμβρίου 2021 15:27
Σαν σήμερα: Η Εθνική Ανδρών στην κορυφή της Ευρώπης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βελιγράδι, 25 Σεπτεμβρίου 2021. Η Εθνική Ανδρών έχει ένα ραντεβού που δεν μπορούσε να χάσει: Ένα ραντεβού με την κορυφή της Ευρώπης.

Προερχόμενη από την νίκη επί της Γαλλίας στον ημιτελικό με το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, η αρμάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν το φαβορί κόντρα στην Γερμανία του τρομερού Ντιρκ Νοβίτσκι. Με τον ενθουσιασμό από την νίκη-θρίλερ στον ημιτελικό όμως, υπήρχε πάντα ο φόβος ότι το νέκταρ του θριάμβου επί των Γάλλων ενδεχομένως να είχε μεθύσει άπαντες και να μην ήταν συγκεντρωμένοι. Αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυε αυτό.

Μία κυρίαρχη Εθνική παρουσιάστηκε στο παρκέ. Μία ομάδα με το μαχαίρι στα δόντια, που δεν είχε σκοπό να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κι ας έκανε ό,τι μπορούσε ο Ντιρκ Νοβίτσκι, δίνοντας μία αχτίδα ελπίδας στους Γερμανούς στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με ένα τρελό buzzer-beater τρίποντο, μειώνοντας σε 39-32. Αυτό το παιχνίδι όμως η Ελλάδα δεν μπορούσε να το χάσει.

Πώς εξελίχθηκε ο αγώνας

Από την τρίτη περίοδο κι έπειτα το παιχνίδι ξέφυγε. Η άμυνα της Εθνικής προκάλεσε ασφυξία στους Γερμανούς. Στην επίθεση, όταν άρχισε να βάζει τα τρίποντα και ο Θοδωρής Παπαλουκάς (22 πόντοι, 6 ασίστ), η Ελλάδα άνοιξε την διαφορά. Τελικά, το εμπόδιο των - επίσης μεθυσμένων από την νίκη-θρίλερ στον ημιτελικό επί της Ισπανίας - Γερμανών αποδείχθηκε χαμηλό. Η Ελλάδα ήταν ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης έπειτα από 18 χρόνια και το έπος του 1987.

Το τέλος του τουρνουά βρήκε τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Θοδωρή Παπαλουκά στην κορυφαία πεντάδα, μαζί με τους Ντιρκ Νοβίτσκι (MVP του τουρνουά), Μπορίς Ντιαό και Χουάν-Κάρλος Ναβάρο. Μία ονειρεμένη πεντάδα, σε ένα ονειρεμένο τουρνουά για την Ελλάδα.

  • Τα δεκάλεπτα: 19-12, 39-32, 64-48, 78-62
  • ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8 (2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22 (4 τρίποντα, 6 ασίστ), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11 (2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Παπαδόπουλος.
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Μπάουερμαν): Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23 (1 τρίποντο, 9 ριμπάουντ), Σούλτσε 5 (1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2.

Δείτε ολόκληρο τον αγώνα όπως τον είχε ανεβάσει στο κανάλι της η FIBA:

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share