Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Οικογένεια Λασκαρίδη: Η αμύθητη περιουσία της οικογένειας που έχει «χεσμ@@@» τον πρωθυπουργό

Η δήλωση που προκάλεσε σάλο και η διαδρομή της οικογένειας με περιουσία πάνω από 1 δις

24 Μαΐου 2021 10:09
Οικογένεια Λασκαρίδη: Η αμύθητη περιουσία της οικογένειας που έχει «χεσμ@@@» τον πρωθυπουργό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σάλος «ξέσπασε» από τις δηλώσεις του εφοπλιστή, Πάνου Λασκαρίδη, ο οποίος αναφερόμενος στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, επεσήμανε πως, τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι εφοπλιστές τους έχουν «χεσμ@@@ς».

Σε νεότερή δήλωσή του, βέβαια, αναφέρει ότι οι δηλώσεις του απομονώθηκαν και δημοσιεύθηκαν εκτός πλαισίου και δεν αφορούν ούτε την σημερινή κυβέρνηση ούτε τον σημερινό πρωθυπουργό, τη στιγμή που έτερος εφοπλιστής βρέθηκε στο νοσοοκομείο.

Μιλώντας στον οργανισμό EIC (European Investigative Collaboration), για να την έρευνα με τίτλο «Black Trail» για τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από εφοπλιστές, ο Πάνος Λασκαρίδης υποστήριξε ευθαρσώς πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν έχουν καμία ανάγκη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «τους έχουμε χ@@@@@@@ς όλους».

Ειδικότερα, ο Πάνος Λασκαρίδης ανέφερε στην τοποθέτησή του το εξής απαξιωτικό σχόλιο:

«Αυτό πρέπει να καταλάβετε καλά είναι πως οι άνθρωποι της Ναυτιλίας δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό. Τον έχουν χ@@@@@ο τον πρωθυπουργό. Δεν τον έχουν καμία ανάγκη. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα.

Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αμηχανία Πλακιωτάκη και η ανάκληση του Λασκαρίδη

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα έφεραν προ απροόπτου τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε επίσης για το ζήτημα, όταν του έκανα ερώτηση για το κατά πόσο η ελληνική Ναυτιλία συμμορφώνεται με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.

«Εκατό τοις εκατό», απάντησε ο κ. Πλακιωτάκης, ωστόσο οι δημοσιογράφοι εν συνεχεία του έδειξαν το απόσπασμα με τις επίμαχες δηλώσεις του Πάνου Λασκαρίδη. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλία ώστε έχει τόσο μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία», δήλωσε αμήχανα ο υπουργός Ναυτιλίας.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο εφοπλιστής προχώρησε σε ανασκευαστική δήλωση στην οποία σύμφωνα με τα naftikachronika.gr αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα social media δηλώσεις μου, παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον υπουργό Ναυτιλίας, δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού.

Οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους και ο μόνος σκοπός τους είναι να αμαυρώσουν τόσο τη δική μου εικόνα, όσο και να θολώσουν τα νερά στις ενδοναυτιλιακές σχέσεις των παραγόντων της Εμπορικής μας Ναυτιλίας.

Σε ό,τι αφορά τις δικές μου απόψεις για την ναυτιλία μας και τους θεσμούς της, παραπέμπω σε εκατοντάδες δηλώσεις και ομιλίες μου περί της Ελληνικής Ναυτιλίας που έχουν δημοσιευθεί σε αναρίθμητες συνεντεύξεις μου στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο τις τελευταίες δεκαετίες που είχα την τιμή να αντιπροσωπεύσω τα συμφέροντα της Ναυτιλίας μας. Αυτοί που άκριτα και συκοφαντικά χρησιμοποίησαν αυτές τις συρραφές, θα υποστούν φυσικά τα επίχειρα των πράξεων τους.

Σε ό,τι τέλος αφορά την εκτίμηση και τον σεβασμό μου και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν, έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς, την Ναυτιλία και την Πατρίδα μας».

Ποια είναι η οικογένεια Λασκαρίδη;

Το όνομα Λασκαρίδη μπορεί να μην είναι από εκείνα που έχουν κυκλοφορήσει ιδιαίτερα στο ευρύ κοινό όμως είναι ένα από τα πιο ηχηρά Ελληνικά ονόματα στον χώρο των επιχειρήσεων. Τα αδέρφια Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς δίνοντας έμφαση στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δεν είναι από εκείνους που ξεκίνησαν από το μηδέν. Ίσως γι’ αυτό και η ιστορία τους είναι πιο... πειστική αφού δεν θα μιλήσουμε για δύο ανθρώπους που ξεκίνησαν από... μπακάληδες, μαραγκοί ή βαρκάρηδες και η περιουσία τους κοστολογείται πάνω από 1 δισεκατομμύριο αλλά για δύο επιχειρηματίες που επέκτειναν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πατέρα τους Κωνσταντίνου ο οποίος είχε μία οικογενειακή αλιευτική επιχείρηση με 5 πλοία.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιες γνωστές επιχειρήσεις ανήκουν στα δύο αδέρφια αλλά και τους απογόνους τους και τι ρόλο έχει αναλάβει ο καθένας τους.

Η οικογένεια Λασκαρίδη φυσικά δεν κρύβει την περιουσία της ωστόσο επειδή δραστηριοποιείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πολλές από τις επενδύσεις τους δεν είναι ευρέως διαδεδομένες στον κόσμο που δεν παρακολουθεί τον επιχειρηματικό κλάδο.

Τα δύο αδέρφια θα λέγαμε ότι κάνανε το ντεμπούτο τους το 1974 όταν και αγόρασαν το πρώτο τους πλοίο-ψυγείο. Ο Παναγιώτης και Θανάσης Λασκαρίδης ιδρύουν την Laskaridis Shipping Co. Ltd. το 1977 στην οποία θα δραστηριοποιηθούν αρχικά ως ναυλομεσίτες. Το 1978 ιδρύουν τον όμιλο Lavinia Corporation που στη συνέχεια θα στεγάσει πλήθος εταιρειών ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

Κλείνοντας η δεκαετία του ‘80 ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης διαχειρίζονταν 80 πλοία ψυγεία. Ο αριθμός φυσικά μέχρι σήμερα έχει ανέβει. Η αξία των πλοίων που κατέχει η εφοπλιστική εταιρία Lavinia Corporation σύμφωνα με την VesselsValue αποτιμάται στα 900 εκατομμύρια ευρώ! Είναι αλήθεια ότι κατατάσσεται στις πιο ισχυρές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες στον χώρο του ξηρού φορτίου.

Τα δύο αδέρφια ξεχώρισαν για την …ποικιλία που είχαν στις επενδύσεις τους αφού θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσπάθησαν να επωφεληθούν από πολλούς κλάδους. Το «Μεγάλη Βρετάνια» το «King George» συγκαταλέγονται στο πεδίο δραστηριότητας της οικογένειας ενώ προσεχώς θα ενταχθεί και το «King’s George» στη λίστα. Ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης πέρα από ξενοδοχεία έχουν και ποσοστό στην «Αεροπορία Αιγαίου». Το 1999, ο όμιλος Λασκαρίδη αγόρασε την αεροπορική εταιρεία Cronus και τον Οκτώβριο του 2001 η εταιρεία αυτή συγχωνεύθηκε με την Aegean του ομίλου Βασιλάκη, διατηρώντας το 26% του μετοχικού κεφαλαίου. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα καζίνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία έχουν επενδύσει τα δύο αδέρφια.

Τα ναυπηγεία Astican στα Κανάρια Νησιά και το Astander στη Βόρεια Ισπανία είναι στον έλεγχό τους μαζί με το 95% του στόλου ψυγείων της λετονικής Riga Transport. Να μην ξεχάσουμε ότι προμηθεύουν με πετρέλαιο τις Νήσους Φόκλαντ, περιοχές της Θάλασσας Μπέρινγκ και της Ανατολικής Αφρικής.

Η περιουσία τους ξεπερνάει σίγουρα το 1 δις!

Πάνος Λασκαρίδης: Ο πιο εξωστρεφής από τα αδέλφια

Μπορεί να έχουν διαλέξει έναν πιο «σεμνό» δρόμο ως οικογένεια ωστόσο αν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος έχει αναλάβει τον πιο… εξωστρεφή ρόλο του ομίλου τότε αυτός είναι ο Πάνος Λασκαρίδης ο μεγαλύτερος αδερφός. Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου του 1947 και μεγάλωσε στο Νέο Φάληρο.

Τα αδέρφια φαίνεται να έχουν χωρίσει τις… δουλειές τους και ο Πάνος Λασκαρίδης έχει αναλάβει το κομμάτι της ναυτιλίας. Μάλιστα έχει αναδειχθεί ανάμεσα στα 100 πιο δραστήριους ανθρώπους της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι στο τιμόνι της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA) από τον Δεκέμβρη του 2017 με τη θητεία του να διαρκεί έως το 2020.

Ο Πάνος Λασκαρίδης γνώρισε τη γυναίκα του, Μαριλένα, όταν ήταν φαντάρος. Μαζί δημιούργησαν μία μεγάλη οικογένεια αποκτώντας 4 παιδιά, την Κατερίνα, τη Σουζάνα, τη Χριστίνα και τέλος τον Παναγιώτη.

Η Μαριλένα προερχόταν από την οικογένεια Ζάππα από την πλευρά της μητέρας της ενώ ο πατέρα της ήταν Σκωτσέζος.

Ο πολιτισμός ήταν η ζωή της γι’ αυτό άλλωστε ασχολήθηκε ενεργά με το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» από τη θέση της αντιπροέδρου. Με δική της πρωτοβουλία στήθηκε και η δανειστική βιβλιοθήκη του ιδρύματος.

Ωστόσο ο Πάνος Λασκαρίδης έχει αποχωριστεί τη γυναίκα του από το 2015 όταν και έφυγε απρόσμενα από τη ζωή.

Θάνος Λασκαρίδης: Τα 6 παιδιά και τα σκάνδαλα

Ο μικρότερος από τα δύο αδέρφια, Θανάσης Λασκαρίδης, έχει αναλάβει το κομμάτι των επενδύσεών τους στη…στεριά. Αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τη δημοσιότητα αφού δεν κατάφεραν να… διαρρεύσουν φωτογραφίες του ίδιου ούτε από τον γάμο της κόρης του Χλόης με τον Γιάννη Κορωνιά, γιο του Γιώργου Κορωνιά ο οποίος υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Vodafone στην Ελλάδα και το όνομά του είχε ακουστεί την περίοδο με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Θανάσης Λασκαρίδης είναι «γνωστός και για τις φιλικές σχέσεις του με την οικογένεια Παπανδρέου εδώ και χρόνια. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και τον Iούλιο του 2003, όταν ο αδερφός του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος εισήλθε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Λάμψα ως ανεξάρτητο και μη εκτελεστικό μέλος. Για μια 5ετία και μέχρι το 2009, το όνομα του Νίκου Παπανδρέου «φιγούραρε» δίπλα σε εκείνο του πρώην Aμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τόμας Mίλερ, ο οποίος συμμετείχε ως μέλος στην διοίκηση και ο οποίος λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε πως είχε εμπλοκή στην «αμαρτωλή» υπόθεση του C4i της Siemens.»1Dealnews online

Τα σκάνδαλα φαίνεται ότι πάντα τον περιτριγύριζαν αφού το όνομά του είχε αναφερθεί και στην υπόθεση του Θέμου Αναστασιάδη όταν ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στα χέρια του τού τα είχε δώσει ο Θανάσης Λασκαρίδης ως αντίτιμο για την πώληση ενός ποσοστού από το «Πρώτο Θέμα». Το επόμενο βήμα του Θανάση Λασκαρίδη ήταν προσφυγή του στη δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ακολουθώντας κι εκείνος το παράδειγμα του αδερφού του έχει φτιάξει μία μεγάλη οικογένεια αφού έχει αποκτήσει 6 παιδιά! Η κόρη του Χλόη-Μαρία Λασκαρίδη δραστηριοποιείται από το 2008 στην εταιρεία «Λάμψα» εκτελώντας καθήκοντα διευθύντριας εταιρικής ανάπτυξης. Ο γάμος της με τον Γιάννη Κορωνιά ήταν η αφορμή πρώτη φορά να ανοίξει τις πύλες της το πατρικό της σπίτι στην Εκάλη, που ονομάζεται «Βίλα Καίτη», για να φιλοξενήσει την εντυπωσιακή δεξίωση.

Ο γιος του Οδυσσέας από την άλλη ασχολείται εδώ και χρόνια με τη ναυτιλία και έχει παντρευτεί την Άνθια Λοϊζου.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share