Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Προβληματική" σχέση: Αυτά είναι τα 4 σημάδια που το αποδεικνύουν

Διαβάστε προσεκτικά

23 Δεκεμβρίου 2021 15:40
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σήμερα θα προσεγγίσουμε μία προβληματική σχέση από τη πλευρά του άνδρα, με τον άνδρα να είναι το "θύμα" της προβληματικής κατάστασης. Γιατί υπάρχουν και αυτές οι σχέσεις κάποιοι φίλοι μας παθόντες χρειάζονται κάποια σημάδια για να καταλάβουν ότι η σχέση τους ίσως έχει αρχίσει να γίνεται τοξική. Όπως τοξική είναι μία σχέση που έχει αυτά τα σημάδια.

Ξεκινάς να βγαίνεις με μια κοπέλα και τον πρώτο καιρό είναι όλα τόσο υπέροχα. Και είναι και αυτή εκπληκτική σε όλα της, στον τρόπο που περπατάει, στο μοναδικό γέλιο της που έχει τόσο ωραίο ήχο, άσε που είναι τόσο γλυκιά όταν κοιμάται που θα μπορούσες να …την κοιτάς με τις ώρες.

Όμως μόλις ο πρώτος ενθουσιασμός περάσει, τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν διαφορετική τροχιά. Οι μικρές παραξενιές της που λάτρευες, αρχίζουν τώρα να σε ενοχλούν. Δεν βλέπεις τους φίλους σου όσο συχνά θα ήθελες και τρέχεις συνέχεια έξω με τις φίλες της για καφέ. Ίσως επίσης προσπαθείς να μην την ενοχλείς γιατί νευριάζει εύκολα και ποιος ακούει τώρα τη γκρίνια της.

Και κάπου εδώ, αρχίζεις να σκέφτεσαι: μήπως ήταν λάθος που έκανες σχέση μαζί της; Είναι αυτά τα δείγματα σημάδια ότι είναι ώρα να αρχίσεις να τρέχεις; Ή είναι μικρές δυσκολίες που κάθε σχέση περνάει;

Κοίτα, είναι λάθος να νομίζεις ότι οι σχέσεις δεν είναι κάτι άλλο από συννεφάκια, εκδρομές και τέλειο σεξ. Είναι επίσης και πολύ δουλειά και κάθε σχέση θα έχει και τις φάσεις της. Αλλά, όπως και να έχει, πρέπει να μπορείς να ξεχωρίσεις τη διαφορά μεταξύ μιας προβληματικής σχέσης και μιας σχέσης που περνάει δυσκολίες. Ας αναλύσουμε τα σημάδια λοιπόν.

1 Ρουφάει την Ζώη από μέσα σου

Είσαι ένας χαρούμενος τύπος γενικά. Ίσως όχι η ψυχή του πάρτι ακριβώς, αλλά βγαίνεις έξω και περνάς καλά με τους φίλους σου και το διασκεδάζεις. Μέχρι που χτυπάει το τηλέφωνο και ξεπροβάλει το όνομά της στην αναγνώριση. Ξαφνικά είναι λες και πάτησε κάποιος ένα κουμπί, συνοφρυώνεσαι και σοβαρεύεις απότομα. Οι τρίτοι δεν ακούν τι λέει, αλλά ακούν εσένα που απαντάς μονολεκτικά και κάπως αμυντικά. Και με το που κλείνει το τηλέφωνο, παραμένεις κάπως μαζεμένος και σιωπηλός.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούν κάτι τέτοιο. Όταν είστε μαζί, είσαι διαφορετικό άτομο, πιο ήσυχο και πειθήνιο. Μπορεί να μην σου έχουν πει κάτι ακόμη, αλλά αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στα παραπάνω, πρέπει να αρχίσεις να το σκέφτεσαι σοβαρά.

2. Μόνο δίνεις

Το έχουμε ξαναγράψει, κάθε επιτυχημένη σχέση απαιτεί και κάποιου είδους συμβιβασμούς. Όμως, κοίτα τύχη, τις περισσότερες φορές κάνεις εσύ όλους τους συμβιβασμούς. Εντάξει, δεν πειράζει που διάλεξε πάλι αυτή ταινία στο σινεμά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάσαι από πότε έχεις να δεις κάτι που άρεσε σε σένα.

Και στο σπίτι ακόμη, δεν είναι ότι θες να βάλεις παντού αφίσες με την ομάδα σου, αλλά να ρε παιδί μου θα ήταν ωραία αν είχε έστω κάπου και την δική σου πινελιά, ακόμα κι αν η διακόσμηση δεν είναι το φόρτε σου. Αλλά εντάξει τώρα ας μην υπερβάλεις, στις σχέσεις μας δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές, σωστά;

Όχι, οι σχέσεις απαιτούν ισορροπία και κάπου τα «καλά παιδιά» τείνουν να είναι πολύ παθητικά και να αποφεύγουν να ορθώσουν το ανάστημά τους μην τυχόν και δημιουργήσουν «σκηνή». Αν νομίζεις ότι πρέπει συνέχεια να θυσιάζεσαι συνέχεια για τη σχέση σου, κάπου το έχεις χάσει. Διάβασε αυτό εδώ το άρθρο, για το τεστ που μπορείς να κάνεις για να καταλάβεις αν παρα-«θυσιάζεσαι».

σχέσεις-ζευγάρια

3 Δεν έχεις καθόλου ιδιωτικότητα

Οι δυο σας κάνετε τα πάντα μαζί. Από τη μέρα που ξεκίνησε η σχέση σας κυκλοφορείτε συνέχεια μαζί. Είναι τόσο πολύ μέρος της ζωής σου που προσπαθείς να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν ήταν εκεί μαζί σου, ή πότε έκανες κάτι για σένα.

Όμως άλλο είναι η εγγύτητα της σχέσης και άλλο να είναι σαν αχώριστη σιαμαία σου. Και αν μάλιστα είναι και ζηλιάρα και σε ελέγχει συνέχεια, η κατάσταση επιβαρύνεται. «Ποιος ήταν στο τηλέφωνο;», «Τι σού έστειλαν στο messenger;», «Ποια είναι αυτή η καινούρια στη δουλειά;» κλπ. Ξέρω, ξέρω, την είχαν απατήσει παλιά και είναι ευαίσθητη τώρα, και εσύ δεν έχεις κάτι να κρύψεις, οπότε καλύτερα να την καθησυχάζεις.

Αυτή όμως είναι καθαρή χειριστική συμπεριφορά. Η δικαιολογία ότι την είχαν απατήσει είναι ακριβώς αυτό, δικαιολογία. Άλλωστε δεν είναι τρόπος αυτός να το ξεπεράσει. Οι σχέσεις χτίζονται με εμπιστοσύνη, αλλά αυτή χρησιμοποιεί την έλλειψη εμπιστοσύνης για να σε ελέγχει.

4 Ζει ένα Δράμα

Στην σχέση σου δεν βαριέσαι ποτέ. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνεις και να την εκνευρίσει. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να πεις και να την κάνει να θυμώσει. Την τελευταία φορά ήσασταν στην ουρά για το σινεμά και είπες κάτι το οποίο ήθελε να το λύσετε ΑΜΕΣΩΣ ΕΚΕΙΝΗ τη στιγμή. Ε, μετά πέρασε λίγη ώρα που έπρεπε να αφιερώσεις για να την ηρεμήσεις και να χαλαρώσει. (Αν και το κεφάλι της μετά την πόναγε για ώρα ακόμη).

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις κάθε φορά τι θα τη φέρει σε αυτή την κατάσταση, οπότε προσπαθείς μόνιμα να την κρατάς ήρεμη. Είναι σαν να βγαίνεις με δύο διαφορετικές κοπέλες μια ήρεμη και μια βίαιη. Αλλά φυσικά φταις εσύ, μα γιατί να είσαι τόσο αναίσθητος;

Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια προβληματικής σχέσης. Οπότε, σε όποια περίπτωση από τις παραπάνω κι αν ανήκεις, όποιο από τα σημάδια κι αν αναγνώρισες, ένα πράγμα μόνο μπορείς να κάνεις: Να μάθεις να επιλέγεις ισορροπημένες κοπέλες.

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share