Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

9 σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μία συναισθηματικά κακοποιητική σχέση

Αυτά είναι τα σημάδια!

22 Δεκεμβρίου 2021 14:25
9 σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μία συναισθηματικά κακοποιητική σχέση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνήθως η συναισθηματική κακοποίηση συνεπάγεται τον έλεγχο, τον εξευτελισμό, την απομόνωση και τη δημιουργία φόβου στο θύμα από τον θύτη.

Είστε πιο ευάλωτοι στη συναισθηματική κακοποίηση εάν μεγαλώσατε σε ένα σπίτι όπου είδατε ότι o ένας γονέας κακοποιήθηκε ή εάν κακοποιηθήκατε με οποιονδήποτε τρόπο ως παιδί ή μεγάλωσες σε ένα σπίτι με τέτοιες συνήθειες, αλλά μπορεί να συμβεί και στον καθένα.

1. Ένας σύντροφος που κάνει απειλές

Η απειλή για διάλυση, διαζύγιο, απόκρυψη αγάπης, άρνηση σεξ, ή οτιδήποτε άλλο, δημιουργεί φόβο και άγχος για τη σχέση. Αυτή είναι μια μορφή χειραγώγησης. Αυτό περιλαμβάνει τις καλυμμένες απειλές όπως «η τελευταία γυναίκα που το έκανε μαζί μου έχει φύγει!». Οι απειλές μπορούν επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε πιεσμένοι να κάνετε πράγματα που δεν αισθάνεστε άνετα να κάνετε ή δεν θέλετε να τα κάνετε για να αποφύγετε τις συνέπειες.

2. Ένας σύντροφος που χρησιμοποιεί ταπεινωτική γλώσσα.

Η εξευτελιστική γλώσσα ή οι βρισιές στο άλλο άτομο δείχνουν μία δύσκολη σχέση. Ενώ μερικοί από εμάς μπορούμε να λέμε μερικές λέξεις που σεορισμένες περιπτώσεις είναι αθώες, μία βρισιά στο στυλ «είσαι μαλάκας», σας χτυπά κάτω από τη ζώνη.

3. Ένας σύντροφος που προσπαθεί να σας απομονώσει

Οι τοξικοί άνθρωποι απομονώνουν τα θύματά τους. Συνήθως, προσπαθούν να τους απομακρύνουν από την οικογένεια, τους φίλους τους και το σύστημα υποστήριξής τους. Αυτό αφήνει το θύμα πιο εξαρτημένο από τον καταχρηστικό σύντροφο και καθιστά πιο δύσκολο το θύμα να φύγει. Ο υγιής σύντροφος που σας αγαπά και νοιάζεται για εσάς, σας επισημαίνει τους φίλους σας που δεν είναι σωστοί ή δεν σας βοηθούν να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Είναι άλλο να έχεις έναν σύντροφο που σε κάνει να νιώθεις ένοχος κι άλλο να ζητάς να σταματήσεις να περνάς χρόνο με ανθρώπους που σε αγαπούν και σου φέρονται καλά.

4. Ένας σύντροφος που χλευάζει, χλευάζει, χλευάζει, ή προσπαθεί να σας ταπεινώσει

Μία βρισιά, ο σκληρός σαρκασμός, τα επιβλαβή ψευδώνυμα ή οι προσβολές για την εμφάνισή σας, χρησιμεύουν για να σας ενοχλήσουν και να σας κάνουν να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας. Το να το κάνεις αυτό μπροστά στο κοινό είναι ιδιαίτερα εξευτελιστικό και ενοχλητικό, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει ανεκτό. Αυτός ο τύπος αγενής και ταπεινωτικής συμπεριφοράς είναι προσβλητικός και αποτρέπει τυχόν παραγωγικές συνομιλίες μεταξύ των συντρόφων. Τείνει επίσης να εκτροχιάσει οποιαδήποτε συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί προηγουμένως επειδή δημιουργεί μια νέα σύγκρουση από μόνη της.

σχέσεις-1

5. Ένας σύντροφος που σας χειραγωγεί ψυχολογικά

Η ψυχολογική χειραγώγηση σας που στόχος της είναι η σπορά αμφιβολιών, που υπονομεύει την προσωπικότητα σας και προορίζεται να σας αφήσει ανασφαλείς, αβέβαιους για τον εαυτό σας και να αμφισβητείτε τη λογική σας. Αυτό έρχεται σε πολλές μορφές, όπως ενδεικτικά είναι η άρνηση των γεγονότων, το ψέμα και η ακύρωση της πραγματικότητάς σας, οι κατηγορίες για παράνοια και το να λέτε ότι δεν συνέβησαν πράγματα που πραγματικά συνέβησαν.

6. Ένας σύντροφος που είναι συνεχώς κριτικός και σκληρός

Αυτές οι κριτικές μπορεί να είναι λεπτές ή εμφανείς, αλλά χρησιμεύουν για να σας βάλουν κάτω και να διαβρώσουν την αυτοεκτίμησή σας. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ενός συντρόφου που σας ζήτησε να μην αφήσετε τις κάλτσες σας στο πάτωμα, κάτι που μπορεί να το αισθάνεστε σαν κριτική και κάποιου που εκτελεί δολοφονία χαρακτήρων. Το δεύτερο, που περιλαμβάνει τον καθορισμό του πυρήνα του ποιος είσαι, χτυπά πολύ πιο σκληρά και είναι εκτός ορίων.

7. Ένας σύντροφος που δεν συζητά με λογική για την αντιμετώπιση προβλημάτων

Όταν ένα άτομο βάζει μπροστά σας έναν λεκτικό και συναισθηματικό τοίχο και αρνείται να κάνει οποιαδήποτε συνομιλία.

8. Ένας σύντροφος που σας ελέγχει

Ένας σύντροφος που σας λέει συνεχώς τι να φορέσετε, σε ποιον να μιλήσετε, πού δεν σας επιτρέπεται να πάτε κάπου ή κάποιος που παίρνει αποφάσεις ή σχέδια για εσάς χωρίς να συμβουλευτείτε μαζί σας, έχει πολύ έλεγχο πάνω σας. Αυτό μπορεί επίσης να έχει τη μορφή παρακολούθησης, ελέγχου του τηλεφώνου σας ή εμφάνισης τοποθεσιών που επρόκειτο να είστε. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ενός ζευγαριού όπου υπήρξε απιστία και και οι δύο συμφωνούν σε μια περίοδο διαφάνειας για να θεραπεύσουν μια παραβίαση εμπιστοσύνης και κάποιου που είναι εγγενώς ζηλότυπος και ελέγχει και επιμένει να παρακολουθεί στενά τον σύντροφό του.

9. Ένας σύντροφος που σας φωνάζει

Αυτό συμβαδίζει συχνά με βρισιά, ή που έχει συνεχείς θυμωμένες εκρήξεις, αυξάνει τη φωνή του ή φωνάζει σε σας είναι καταχρηστικός. Εάν αισθάνεστε ότι προσέχετε μην κάνετε κάτι για να αποφύγετε την έκρηξη του συντρόφου σας, έχετε πρόβλημα.

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share