Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα κορίτσια του Moulin Rouge: Η γοητεία και η ιστορία τους!

Το διασημότερο καμπαρέ του κόσμου!

12 Νοεμβρίου 2019 12:55
Τα κορίτσια του Moulin Rouge: Η γοητεία και η ιστορία τους!

Ήταν το 1889 όταν στο κέντρο του Παρισιού ξεπρόβαλε ένας κόκκινος ανεμόμυλος κι έκανε τους πάντες να παραμιλούν. Και αυτή ήταν η αρχή του θρυλικού καμπαρέ "Moulin Rouge" που εμπνεύστηκαν δυο επιχειρηματίες ο Ζοζέφ Ολέφ και Τσάρλς Ζιντλέρ.

Πώς είναι σήμερα τα πρόσωπα που καθήλωσαν την ανθρωπότητα!

Οι δαιμόνιοι επιχειρηματίες κατάφεραν να φέρουν τους πλούσιους στο μαγαζί τους, δημιουργώντας έναν ιδανικό διασκέδασης στην αναδυόμενη περιοχή. Η διακόσμηση ήταν μοναδική και δεν περιορίστηκε στον εντυπωσιακό κόκκινο μύλο. Ο κήπος κάλλιστα θα μπορούσε να συγκριθεί με όαση.

Εκεί συναντούσε κανείς εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων και πολλούς τουρίστες.Το καμπαρέ που είχε το ... παρατσούκλι «Το πρώτο παλάτι των γυναικών» σύντομα έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του Παρισιού.

Πέρα από τις όμορφες γυναίκες, την επανάσταση του καν καν και την εξαιρετικά επιμελημένη και κάπως τολμηρή διακόσμηση, καθιερώθηκαν απογεύματα με σαμπάνια, ενώ συχνά το επισκέπτονταν φημισμένοι καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο.

Εκεί άνθισε και ο Τουλούζ Λοτρέκ που δημιούργησε την πιο φημισμένη σειρά έργων του αποτυπώνοντας τις χορεύτριες. Έφτιαξε το πρώτο πόστερ για το καμπαρέ το 1891.

Ακόμα και βασιλιάδες πέρασαν από το Moulin Rouge για να δουν τις χορεύτριες να σηκώνουν το πόδι ψηλά, τινάζοντας στον αέρα τον ποδόγυρο των φορεμάτων τους. Εκείνες τους αναγνώριζαν και δεν δίσταζαν να τους μιλήσουν στον ενικό, χρησιμοποιώντας ακόμα και το μικρό τους όνομα. Τον Φεβρουράριο του 1917 το μπαρ καταστράφηκε από φωτιά και κατασκευάστηκε εκ νέου το 1921.

Η δεύτερη φορά που το περίφημο καμπαρέ έκλεισε ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ελάχιστες μέρες μετά την απελευθέρωση το 1944 εμφανίζεται στο Moulin Rouge η Εντίθ Πιάφ μαζί με τον νεότατο τότε Υβ Μοντάν. Η νέα εποχή έχει αρχίσει...

Το 1951 γίνεται ριζική αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης και της διακόσμησης από κορυφαίους Γάλλους αρχιτέκτονες και επανέρχονται όλα τα παλιά νούμερα καν καν. Η πορεία συνεχίζεται χωρίς διακοπές, το Χόλιγουντ γοητεύεται και παθαίνει εμμονή με το Moulin Rouge, τεράστια κινηματογραφικά αστέρια γίνονται θαμώνες.

Πώς προέκυψε η πιο διάσημη φωτογραφία στον κόσμο;

Ο Άλμπερτ Άινσταϊν, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών, ήταν γνωστός πέρα από τα επιστημονικά του επιτεύγματα και για το χιούμορ του.

Το "γράμμα του Θεού" του Αϊνστάιν δημοπρατήθηκε σε τιμή που δεν φαντάζεστε!

Η αφιέρωση που είχε γράψει σε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του αποδεικνύουν το δεύτερο, καθώς για το πρώτο δεν χωράει φυσικά ουδεμία αμφισβήτηση.Η φωτογραφία που απεικονίζει τον μεγάλο επιστήμονα να «βγάζει γλώσσα» είχε τραβηχτεί στα 72α γενέθλια του Αϊνστάιν στις 14 Μαρτίου 1951.

Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στο Princeton, ο Άρθουρ Σάσε, φωτογράφος του πρακτορείου UPI, του ζήτησε να χαμογελάσει για μια φωτογραφία.Ο Αϊνστάιν στήθηκε, ωστόσο δεν μπορούσε να πάρει την πόζα που ήθελε ο Σάσε, ο οποίος του ζητούσε να συνεχίσει να χαμογελά.

Αρκετά κλικ αργότερα, ο πατέρας της Θεωρίας της Σχετικότητας, κουράστηκε και έβγαλε τη γλώσσα του στον φωτογράφο, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία. Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα ήταν γεγονός.

Ο Αϊνστάιν ενθουσιάστηκε από τη φωτογραφία και ζήτησε από τον Σάσε να του δώσε 9 αντίγραφα, από τα οποία υπέγραψε μόνο το ένα, το οποίο έδωσε στον φίλο του δημοσιογράφο Χάουαρντ Σμιθ.

Σε αυτή τη φωτογραφία ο σπουδαίος επιστήμονας έγραψε στα Γερμανικά: «Αυτή η πόζα θα σου αρέσει γιατί απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Ένας πολίτης μπορεί να κάνει αυτό που δεν θα τολμούσε κανένας διπλωμάτης».

Το απλό αυτό μήνυμα του Αϊνστάιν, ενδεικτικό του χαρακτήρα του, παίρνει άλλες διαστάσεις αν σκεφτούμε και την εποχή.

Επρόκειτο για τις μέρες τις αντικομμουνιστικής υστερίας στις ΗΠΑ, όταν όλοι βρίσκονταν στο μικροσκόπιο και έπρεπε να προσέχουν, ώστε να μην χαρακτηριστούν αντικομφορμιστές.

Ο Αϊνστάιν με τη στάση του και με τη φωτογραφία αυτή ειρωνεύτηκε τους κυνηγούς μαγισσών του Μακάρθι, που για λίγα χρόνια άπλωσαν τον φόβο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Αμερικανών.

Η φωτογραφία με την αφιέρωση του Αϊνστάιν, πωλήθηκε σε δημοπρασία στις 19 Ιουνίου 2009 για 74.324 δολάρια. Ήταν η μόνη από τις 9 φωτογραφίες, που τέθηκε σε δημοπρασία.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share