Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

23 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου!

Ο πολιτικός που σηματοδότησε την πορεία της Ελλάδας!

23 Ιουνίου 2019 13:37
23 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου!

Σαν σήμερα το 1996, ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Άνδρεας Παπανδρέου, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη, ύστερα από ένα οξύ ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1981 και το 1989 και το 1993 έως το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου, σημάδεψε με τη δράση του την πορεία της Ελλάδας από την πτώση της χούντας μέχρι και τα νεότερα χρόνια.

23 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου!
Το όνομά του συνδέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη με τον όρο «Αλλαγή», αλλά και με το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία» που περιελάμβανε η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις «3 του Σεπτέμβρη» του 1974.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή συγκεντρώνοντας εκατομμύρια οπαδούς στις ομιλίες του, ενώ απολάμβανε τον σεβασμό και την εκτίμηση διεθνών ηγετών.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα ιστορική σελίδα αναστηλώνοντας την οικονομία, δημιουργώντας τη «μεσαία τάξη», χτίζοντας κράτος πρόνοιας και καταβάλλοντας προσπάθειες να αποκατασταθούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που είχαν υποστεί διώξεις, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στη μακρά περίοδο του πολιτικού διχασμού που μάστιζε τη χώρα από τον εμφύλιο.

23 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου!
Η μακρά του πορεία στην πολιτική σκηνή της χώρας, βέβαια, σημαδεύτηκε και από κατηγορίες για σπατάλη δημοσίου χρήματος, εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά για το οποίο βρέθηκε και ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά και κατηγορίες για λαϊκισμό και αθέτηση υποσχέσεων.

Εκτός από πολιτικός ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου απασχόλησε έντονα τα Μέσα Ενημέρωσης με τη κοινωνική ζωή του, ενώ η σχέση και ο γάμος του με τη Δήμητρα Λιάνη βρέθηκαν, ουκ ολίγες φορές, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε ως δεινός ρήτορας και πολλές από τις φράσεις που εκστόμισε σε ομιλίες και αντιπαραθέσεις στη Βουλή «χαράχτηκαν» για πάντα στην ιστορία.

23 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου!

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

«Θα κλείσουμε τη Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας» (αρχές ‘80)
«Βυθίσατε το Χόρα» (για το τουρκικό πλοίο ερευνών)
«Το όνομά μας είναι η ψυχή μας» (για το Σκοπιανό, το 1993 στη Θεσσαλονίκη)
«Τσοβόλα δώσ’τα όλα» (σε προεκλογική συγκέντρωση το Περιστέρι, το 1989)
«Λάβαμε το μήνυμα» (μετά τις δημοτικές εκλογές το 1986)
«Οποιος διαφωνεί, να κατέβει από το τραίνο» (προς εσωκομματικούς «αντάρτες»)
«Οσο περισσότερο ομιλείτε, τόσο περισσότερο κάνετε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα και λύσεις για τα προβλήματα της χώρας […]Καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη» (Βουλή, 1989)

“Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα”. Ο γάμος του 70χρονου Ανδρέα Παπανδρέου με την 35χρονη Δήμητρα Λιάνη!

Το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Στο νοσοκομείο τον συνόδευσε η Δήμητρα Λιάνη για την οποία όλοι γνώριζαν την ύπαρξή της, αλλά για πρώτη φορά εμφανίσθηκε επισήμως, ως η σύντροφός του. Μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς, ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί της το απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου 1988.

Το συγκεντρωμένο πλήθος τον περίμενε να κατέβει από το «Airbus» της Ολυμπιακής. Η πόρτα άνοιξε και ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε στην κορυφή της σκάλας. Κοίταξε το πλήθος και σήκωσε τα χέρια του να χαιρετήσει τον κόσμο που είχε συρρεύσει για τον υποδεχτεί μετά την περιπέτεια υγείας του. Προχώρησε και με ένα νεύμα του χεριού του κάλεσε κοντά του τη Δήμητρα Λιάνη.

Έτσι απλά, ξεπέρασε τα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και μπήκε στο επίκεντρο της κριτικής από τον αντιπολιτευόμενο τύπο, που σύντομα κατέφυγε στη χυδαιολογία. Από τότε η Δήμητρα Λιάνη έγινε άτυπα η πρώτη κυρία και σχεδόν μόνιμο πρωτοσέλιδο στον τύπο. Ακόμη και στο κόμμα δεν έτρεφαν τα καλύτερα αισθήματα για τον ρόλο της. Εκείνος όμως δεν άκουγε τα σχόλια και την υπερασπιζόταν πάντα, δηλώνοντας δημόσια: “Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα”. Στις 13 Ιουλίου του 1989, ο πολιτικός που επέτρεψε τον πολιτικό γάμο, παντρεύθηκε τη Δήμητρα με θρησκευτική τελετή στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας. Όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, το “αποκατέστησε το κορίτσι” και πλέον ήταν η Δήμητρα Παπανδρέου.

“Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα”. Ο γάμος του 70χρονου Ανδρέα Παπανδρέου με την 35χρονη Δήμητρα Λιάνη!

Για χάρη της φτιάχτηκε το σπίτι στην οδό Αγράμπελης στην Εκάλη, η διάσημη »ροζ βίλα», όπως την ονόμασε ο Τύπος, όπου έζησαν μέχρι να πέσει η αυλαία για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τα σχόλια γύρω από την προσωπική ζωή του ζευγαριού επικεντρώθηκαν στα έξοδα για την ανέγερση της βίλας εν μέσω οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων.

Μετά τον θάνατό του Ανδρέα Παπανδρέου στις 23 Ιουνίου 1996, η Δήμητρα σταδιακά έχασε την αυλή που δημιουργήθηκε γύρω της όσο ήταν η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα μέσα ενημέρωσης την αποκαλούσαν και πάλι “μαιτρέσα” και ήταν πια μια ανεπιθύμητη παρουσία για το ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη, που σήκωσε το λάβαρο του «εκσυγχρονισμού».

Η Δήμητρα Παπανδρέου, με τους αστρολόγους και τους ιερείς, δεν ταίριαζε με το νέο όραμα και κρίθηκε ότι δεν μπορούσε αν το υπηρετήσει. Ωστόσο εκείνη υπερασπιζόταν πάντα τα βαθιά συναισθήματά της για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ είχε πει χαρακτηριστικά: »Για μένα ο Ανδρέας ήταν ο Θεός μου. Αυτός μου έτυχε. Όπως τον λάτρεψε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, έτσι τον λάτρεψα κι εγώ σαν γυναίκα. Ήταν ο μέντοράς μου και νομίζω ότι κι αυτός είδε κάτι σε μένα που δεν το είχε βρει αλλού. Μια ζεστασιά, μία κατανόηση και στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές”!

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share