Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σαν Σήμερα: Ο Πόλεμος των 6 Ημερών!

Πώς ξεκίνησε το "μεσανατολικό";

5 Ιουνίου 2019 10:55
Σαν Σήμερα: Ο Πόλεμος των 6 Ημερών!

Ο "Πόλεμος των 6 Ημερών" ξέσπασε στις 5 Ιουνίου 1967 μεταξύ Ισραήλ και των γειτονικών του αραβικών χωρών (Αιγύπτου, Συρίας και Ιορδανίας). Το Ισραήλ, 19 χρόνια μετά την ίδρυσή του, πάλευε ακόμα για την ύπαρξή του, ενώ οι Άραβες επιδίωκαν την εξαφάνισή του. Οι εχθροπραξίες περατώθηκαν πέντε μέρες αργότερα, στις 10 Ιουνίου, με θρίαμβο των Ισραηλινών, που τριπλασίασαν τα εδάφη τους, κατακτώντας το Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Στις αρχές του 1967, έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, που ακολούθησε τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1956, οι αψιμαχίες ξανάρχισαν στα σύνορα του Ισραήλ και των γειτονικών του αραβικών κρατών. Παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποιούσαν επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ, ενώ ο αιγύπτιος ηγέτης Νάσερ ζήτησε την απόσυρση των δυνάμεων του ΟΗΕ από το Σινά στις 18 Μαΐου και μετέφερε στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Έπειτα από 11 χρόνια, Ισραηλινοί και Αιγυπτιακοί ήρθαν και πάλι πρόσωπο με πρόσωπο.

Το κλίμα βάρυνε από την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου Νάσερ να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό για τα ισραηλινά πλοία στις 22 Μαΐου. Οκτώ μέρες αργότερα, Αίγυπτος και Ιορδανία υπέγραψαν σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας, που θορύβησε τους Ισραηλινούς, καθώς οι αραβικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τη Μεσόγειο. Αυτό σήμαινε ότι μια καλά οργανωμένη επίθεση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να αποκόψει τη χώρα στα δύο. Στις 4 Ιουνίου στη συμμαχία Αιγύπτου, Ιορδανίας και Συρίας προστέθηκε και το Ιράκ. ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση κατάλαβαν πλέον ότι ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος και συνέστησαν αυτοσυγκράτηση.

Αυτό δεν εμπόδισε το Ισραήλ να χτυπήσει πρώτο τον πιο ισχυρό κρίκο της συμμαχίας, την Αίγυπτο. Στις 7:45 το πρωί της 5ης Ιουνίου 1967, όλα τα διαθέσιμα αεροπορία του Ισραήλ (197 τον αριθμό) «σηκώθηκαν» και επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε 19 αιγυπτιακά αεροδρόμια, καταστρέφοντας μέσα σε τρεις ώρες σχεδόν όλη την αεροπορία της Αιγύπτου, που αριθμούσε 400 αεροπλάνα. Οι Ισραηλινοί, με απώλειες μόνο 19 αεροσκαφών, σημείωσαν ένα απροσδόκητο θρίαμβο, που δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε και ο πιο αισιόδοξος στρατιωτικός τους. Παράλληλα, με συνεχείς αεροπορικές επιδρομές την ίδια μέρα προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές στις αεροπορίες των λοιπών συμμάχων των Αιγυπτίων. Η απόλυτη υπεροχή του Ισραήλ στον αέρα υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στην εύκολη και γρήγορη επικράτησή του.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εξαπέλυαν επίθεση εναντίον των αιγυπτιακών στο Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας. Με ένα ευφυές στρατήγημα, τα τεθωρακισμένα του στρατηγού Αριέλ Σαρόν βρέθηκαν πίσω από τις αιγυπτιακές δυνάμεις, κυκλώνοντάς τις. Από εκείνη τη στιγμή, στο νου των αιγύπτιων ιθυνόντων ήταν το πώς οι δυνάμεις τους θα υποχωρήσουν με ασφάλεια από το αραιοκατοικημένο Σινά για να προστατεύσουν το Κάιρο. Μέσα σε 11 χρόνια οι ισραηλινοί καταλάμβαναν για δεύτερη φορά τη Χερσόνησο του Σινά.

Στο Δυτικό Μέτωπο, ο διστακτικός βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν πείστηκε από τον Νάσερ ότι η «νίκη ήταν με το μέρος τους». Ενεπλάκη στον πόλεμο, αλλά η αντίδραση των Ισραηλινών ήταν ακαριαία. Στις 7 Ιουνίου είχαν υπό την κατοχή τους τη Δυτική Όχθη, ενώ εισήλθαν θριαμβευτικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (Παλιά Πόλη), μετά από 1900 χρόνια. Η πιο εντυπωσιακή επιχείρηση έγινε στα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία. Μέσα σε 24 ώρες οι Ισραηλινοί αντίκρισαν τις πεδιάδες της Δαμασκού.

Ο «Πόλεμος των Έξι Ημερών» κράτησε στην πραγματικότητα 132 ώρες και 30 λεπτά, λιγότερο κι από έξι ημέρες. Απο πλευράς Ισραηλινών ενεπλάκησαν στις επιχειρήσεις 264.000 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων και των εφέδρων. Η Αίγυπτος παρέταξε 150.000 άνδρες, η Ιορδανία 55.000 και η Συρία 75.000 άνδρες. Οι απώλειες για τους Ισραηλινούς ανήλθαν σε 679 νεκρούς και 2.563, ενώ οι Άραβες είχαν κατά προσέγγιση 21.000 νεκρούς και 45.000 τραυματίες.

Το Ισραήλ ένοιωθε, πλέον, καλά στα πόδια του και είχε τα αναγκαία εδάφη για να διαπραγματευθεί την απόκτηση ειρήνης και ασφάλειας με τους άραβες γείτονές του. Μεγάλος ηττημένος του πολέμου υπήρξε ο αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ, που είδε τις φιλοδοξίες του να ηγηθεί του αραβικού κόσμου, να καταρρέουν.

Στον «Πόλεμο των Έξι Ημερών» έλαβαν μέρος στρατιωτικοί, που πρωταγωνίστησαν στις κατοπινές πολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ ήταν ο Γιτζάκ Ραμπίν, μετέπειτα πρωθυπουργός, που δολοφονήθηκε από ακροδεξιό το 1995. Της επίθεσης των Ισραηλινών στο Σινά, ηγήθηκε ο Αριέλ Σαρόν, τέως πρωθυπουργός και αυτός. Των συριακών δυνάμεων ηγήθηκε ο Χαφέζ Ελ Ασαντ, πρόεδρος της Συρίας ως το θάνατό του το 2000.

Πηγή: sansimera.gr

Παγκόσμιο σοκ από την σφαγή στην Γάζα: Διπλωματικός πόλεμος!

Οι Παλαιστίνιοι κήδεψαν την Τρίτη τους νεκρούς τους μετά την πιο αιματηρή ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και χρόνια.

Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν σχεδόν 60 ανθρώπους κοντά στα σύνορα του θύλακα με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Οι θάνατοι των Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησαν οι άνδρες του ισραηλινού στρατού έχουν οδηγήσει σε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και σκληρές δηλώσεις. Από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιρρίπτουν την ευθύνη στη Χαμάς, ενώ από την άλλη αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, που επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταδίκασαν και την ωμή βία από την ισραηλινή πλευρά.

Την ίδια ώρα Τουρκία και Νότια Αφρική ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ, το Ισραήλ απέλασε τον Τούρκο πρόξενο, ενώ η Γάζα προετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις. Παρά την γενική κατακραυγή για την σφαγή της Δευτέρας στη Γάζα, την Τρίτη υπήρξε συνέχεια με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνουν δύο Παλαιστίνιους σύμφωνα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.Πάνω από 2.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από πυρά ή δακρυγόνα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας τονίζουν ότι 106 κάτοικοι της Γάζας - 115 Παλαιστίνιοι - συνολικά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 30 Μαρτίου για την Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής. Η πλειοψηφία των θανάτων προήλθε από ισραηλινά πυρά. Σχεδόν 11.000 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 3.500 από πραγματικά πυρά.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαψεύδουν αυτούς τους απολογισμούς. «Η ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους ανήκει ολοκληρωτικά στη Χαμάς», η οποία προκάλεσε «εσκεμμένα και κυνικά αυτή την αντίδραση» του Ισραήλ, έκρινε ο Ρατζ Σα, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επίσης καταδίκασε αυτή την «τρομοκρατική οργάνωση» και διατράνωσε ότι η χώρα του και «κάθε χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται το έδαφός της».

Ερντογάν: Το Ισραήλ είναι «κράτος απαρτχάιντ»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε "κράτος απαρτχάιντ" το Ισραήλ και κατηγόρησε το Νετανιάχου, ότι έχει "παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του", καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από σφαίρες Ισρσαηλινών στρατιωτών στη Γάζα.

"Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα απο 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία", έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.


Ο Νετανιάχου απορρίπτει τα "μαθήματα ηθικής" του Ερντογάν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του απέρριψε τα «μαθήματα ηθικής» του Τούρκου προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη».

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Την 1η Απριλίου ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στην Τουρκία.


Συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος για τη σφαγή

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας, για να συζητήσουν σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση, μετέδωσε την Τρίτη το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Αραβική διπλωματική πηγή δήλωσε στο MENA ότι η σύνοδος των ΥΠΕΞ συγκλήθηκε για να συζητηθούν η «αντιμετώπιση της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού» και κινήσεις για την «αντιμετώπιση της παράνομης απόφασης που πήραν οι ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ». Σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Γάζα: Αδυνατεί και πάλι να βρει μια λύση

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι ζητά τη "διεθνή προστασία" των Παλαιστίνιων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ επαίνεσαν την "αυτοσυγκράτηση" που επέδειξε το Ισραήλ απέναντι στους διαδηλωτές.

Το Κουβέιτ, που είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ, σχεδιάζει να υποβάλει διαρκώς αυτό το σχέδιο ψηφίσματος το οποίος έχει ως στόχο του να παρασχεθεί "διεθνής προστασία" στους Παλαιστίνιους αμάχους, είπε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μανσούρ αλ Οτάιμπι, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους διπλωμάτες να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Τελείωσε με τις φωτογραφίες των "ομάδων": αρχικά, των εκπροσώπων 15 αραβικών χωρών του ΟΗΕ που ζητούν μια "ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα" για τα γεγονότα στη Γάζα και στη συνέχεια των 8 ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία) που διάβασαν μια ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και "να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση".

"Οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν" τόνισε ο ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος Νικολάι Μλαντένοφ, μιλώντας στο Συμβούλιο μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ. "Πρέπει όλα τα επεισόδια να αποτελέσουν αντικείμενο πλήρους έρευνας", πρόσθεσε.

Για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τη Νίκι Χέιλι, το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ», επέμεινε.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Γάλλος ομόλογός της, Φρανσουά Ντελάτρ, έκρινε αντιθέτως ότι η απάντηση του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ήταν "δυσανάλογη". Η Χέιλι, εκτιμώντας ότι η Χαμάς υποδαύλισε τη βία, υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και των
διαδηλώσεων στα παλαιστινιακά εδάφη. "Δεν προκαταβάλει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις", διαβεβαίωσε, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε νεκρό σημείο.

"Ήρθε η στιγμή να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία", υπογράμμισε από την πλευρά της η Σουηδία, μια άποψη που εκφράστηκε και από άλλες χώρες, όπως το Περού και τη Βολιβία. Η Κίνα ζήτησε "μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα" για τα γεγονότα της Δευτέρας.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ ζήτησε "να σταματήσει αυτή η σφαγή" του παλαιστινιακού λαού και, κάνοντας λόγο για "παραλυσία" του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους ομολόγους του "να μην διαψεύσουν τις ελπίδες" των Παλαιστινίων.

"Εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ταραχές και όχι με διαδηλώσεις ή με διαμαρτυρίες" και ο στόχος είναι να περάσουν οι Παλαιστίνιοι τα σύνορα για "να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς" είπε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντάνον. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, που μιλούσε ενώ η Νίκι Χέιλι είχε ήδη φύγει από την αίθουσα, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υποκινεί τη βία.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share