Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σχολικές ποδιές: Τι γινόταν μέχρι να καταργηθούν το 1982;

Μήπως φοράγατε και εσείς;

25 Μαρτίου 2019 18:20
Σχολικές ποδιές: Τι γινόταν μέχρι να καταργηθούν το 1982;

Όταν καταργήθηκαν οι σχολικές ποδιές μετά το 1982 πολλοί ήταν εκείνοι που το ευχαριστήθηκαν! Η καινούρια σχολική χρονιά που ξεκίνησε για τους μαθητές εκείνης της εποχής τους βρήκε χωρίς να φοράνε τις υποχρεωτικές μπλε ποδιές!

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1982 ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης αποφάσισε την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της σχολικής ποδιάς.

Οι μαθητές υποδέχτηκαν τα νέα με χαρά, καθώς οι περισσότεροι υποστήριζαν ότι η σχολική ενδυμασία τους καταπίεζε.

Ιδιαίτερα τα κορίτσια απαλλάχτηκαν από τη μπλε ποδιά με τον άσπρο γιακά και τα άσπρα καλτσάκια που τις περιόριζε. Τα αγόρια έπρεπε και αυτά να φορούν ποδιές, αλλά οι εκπαιδευτικοί ήταν απόλυτα χαλαροί μαζί τους και πρακτικά, το μέτρο ίσχυε μόνο για τις κοπέλες.

Τα κορίτσια, με την κατάργηση της ποδιάς, βρήκαν ευκαιρία να φορέσουν λίγο πιο κοντές φούστες και το μέχρι τότε απαγορευμένο καλσόν.

Οι αντιδράσεις για την κατάργηση της ποδιάς

Οι πιο προοδευτικοί συμφώνησαν με το μέτρο του υπουργού, γιατί πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδισε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα.
Αντίθετα, οι πιο παραδοσιακοί υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση, ειδικά των κοριτσιών.
Τον πρώτο καιρό δεν έβγαλαν όλοι οι μαθητές την ποδιά και συνέχισαν να τη φορούν. Ίσως και από συνήθεια…
Έτσι, σε πολλές φωτογραφίες του 1982-3 το ντύσιμο των μαθητών είναι «ανάμεικτο».

Η ομοιομορφία για κάποιους εμπόδιζε την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών

Εκείνοι που σίγουρα δεν χάρηκαν με την κατάργηση της ποδιάς ήταν οι έμποροι, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι σχεδιαστές που επιμελούνταν τα νέα σχέδια της ποδιάς.
Κάθε χρόνο λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς γονείς και μαθητές έσπευδαν στα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας, Μινιόν, Αφοί Λαμπρόπουλοι, Δραγώνας, για να αγοράσουν καινούριες σχολικές ενδυμασίες.
Οι τιμές της σχολικής ποδιάς

Οι τιμές των νέων σχεδίων αποτελούσαν θέμα στις εφημερίδες.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» διαβάζουμε τις τιμές για τις ποδιές, από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο.
Η διαφορά από τις απλές, που μπορούσε να βρει κανείς ακόμα και σε βιοτεχνίες,
μέχρι τις «μοντέρνες» ποδιές του Τσεκλένη, ήταν τεράστια.

Πολλοί θυμούνται τα χρόνια που φορούσαν τη σχολική τους ποδιά με νοσταλγία. Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο καταργήθηκε χωρίς αντιδράσεις. Άλλωστε δεν είχε κανένα ουσιαστικό συμβολισμό και η εποχή σήκωνε πολλές «αλλαγές».

Διαβάστε κάτι ανατριχιαστικό για την Νταϊάνα!

Τασούλα Διονυσίου: Η άγνωστη ιστορία της κόρης του Στράτου Διονυσίου και ο φρικτός της θάνατος!

Τον δικό της Γολγοθά ανέβηκε τη Μεγάλη Παρασκευή του 2012, η οικογένεια του αξέχαστου Στράτου Διονυσίου. Η άγνωστη ιστορία και ο φρικιαστικός θάνατος!

Ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα και το θείο δράμα κορυφωνόταν, την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία μόλις 53 χρόνων η μοναχοκόρη του σπουδαίου τραγουδιστή, η Τασούλα, νικημένη από τον καρκίνο που τη βασάνισε πολύ, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία των προβιοτικών είναι αυτή που εξασφαλίζουν τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες το ιδανικό αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς χημικές βιοκτόνες ουσίες που κάνουν τον δέρμα σας έρμαιο αυτών.

Η παραγωγή της κρέμας γίνετε στα κλινικά εργαστήρια κοσμητολογίας του Βελγίου και όχι σε κάποιοι εργοστάσιο μαζικής παραγωγής της Κίνας

Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι δεν πρόλαβε να δει να έρχεται στον κόσμο το εγγονάκι της που με τόση λαχτάρα περίμενε – η κόρη της επρόκειτο να γεννήσει σε δύο μήνες.

Ο θάνατος, που ήρθε τόσο πρόωρα, της στέρησε τη χαρά να γίνει γιαγιά.

Η Τασούλα ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά που είχε αποκτήσει ο Στράτος Διονυσίου από τον γάμο του με τη Γεωργία Λαβένη, και έφυγε από τη ζωή ακριβώς 22 χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα της.

Ήταν ένα πολύ καλό κορίτσι και ο πατέρας της της είχε μεγάλη αδυναμία, γιατί είχε το όνομα της μάνας του, που την έλεγαν Στάσα

Παρ’ ότι ήταν παντρεμένη στη Θεσσαλονίκη και έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στάθηκε πάντα στο πλάι της μητέρας της και κοντά στα αδέρφια της, τον Στέλιο, τον Άγγελο και τον Διαμαντή, με τα οποία ήταν πολύ δεμένη.

Αλλά κι εκείνα τη στήριξαν σε όλες τις δύσκολες ώρες που πέρασε από τότε που τη χτύπησε η ύπουλη ασθένεια, με όλες τους τις δυνάμεις. Η Τασούλα υπέφερε πάρα πολύ, γιατί η περίπτωσή της δεν ήταν εύκολη. Μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού της, αλλά δεν τα κατάφερε, παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν έχασε την πίστη της ότι θα γίνει καλά.

Ο αδελφός της ο Άγγελος Διονυσίου το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση έσφιξε τα δόντια και ανέβηκε στο πάλκο του κέντρου «Μεσάνυχτα» στην Καρδίτσα για να ανταποκριθεί στην ανειλημμένη επαγγελματική υποχρέωση που είχε, κατά το γνωστό «Γέλα παλιάτσο».

Διαβάστε περισσότερα θέματα retro στο Athensmagazine.gr.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share