ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στον Λυκαβηττό και τον Σεπτέμβριο: Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Θέατρο στον Λυκαβηττό και τον Σεπτέμβριο: Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις
Η παράσταση «Μία άλλη Θήβα»
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ο φετινός Σεπτέμβριος βρίσκει το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού γεμάτο σπουδαίες θεατρικές στιγμές, με παραστάσεις που ταξίδεψαν σε Επίδαυρο και γύρισαν την Ελλάδα με περιοδείες και τώρα συγκεντρώνονται στην Αθήνα για λίγες μοναδικές βραδιές. Από τον «Άμλετ» του Αιμίλιου Χειλάκη μέχρι τον «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου φέρνει στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού σπουδαίες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσεις.

Οι παραστάσεις που θα δεις αυτό τον Σεπτέμβριο στον Λυκαβηττό

  •  1/9 – «Μόνος με τον Άμλετ»

Ο Αιμίλιος Χειλάκης ξανασυστήνει τον εμβληματικό ήρωα του Σαίξπηρ σε μια σύγχρονη, προσωπική εκδοχή, αναλαμβάνοντας όλους τους ρόλους. Μαζί του, η ζωντανή μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

Η υπόθεση: Ο βασιλιάς της Δανίας πεθαίνει και στον θρόνο τον διαδέχεται ο αδερφός του Κλαύδιος, που δε διστάζει να παντρευτεί τη χήρα του νεκρού βασιλιά, βασίλισσα Γερτρούδη. Ο γιος της Άμλετ βασανίζεται τόσο από τον ξαφνικό χαμό του πατέρα του όσο και από την απόφαση της μητέρας του να ξαναπαντρευτεί τόσο σύντομα. Όταν το φάντασμα του νεκρού Βασιλιά εμφανίζεται μπροστά του και του αποκαλύπτει ότι ο Κλαύδιος τον δολοφόνησε για να τον διαδεχθεί, ο Άμλετ ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Τυχαία, ένα μπουλούκι θεατρίνων παρουσιάζεται την επόμενη μέρα στο παλάτι και ο Άμλετ αποφασίζει να βάλει τους ηθοποιούς να αναπαραστήσουν μπροστά στον Κλαύδιο τη δολοφονία του πατέρα του, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποσπάσει την ομολογία του.

  • 5/9 – «Ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων»

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Κακλέα, φέρνει ξανά στη σκηνή τον πανούργο Τρουφαλντίνο, στην κλασική κωμωδία του Γκολντόνι.

Η υπόθεση: Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται ο Τρουφαλντίνο, ένας φτωχός αλλά παμπόνηρος υπηρέτης, που για να εξασφαλίσει το φαγητό του αποφασίζει να εργαστεί ταυτόχρονα για δύο αφεντικά, χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν την απάτη του. Η απόφασή του αυτή οδηγεί σε μια αλληλουχία από ανατροπές, παρεξηγήσεις και ξεκαρδιστικές καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα το έργο σχολιάζει με σαρκασμό και χιούμορ τη διαφθορά, την υποκρισία και τις ταξικές αντιθέσεις.

  • 6/9 – «Αινιγματικές Παραλλαγές»

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης συναντιούνται επί σκηνής στο έργο του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ, σε μια συγκινητική και γεμάτη ανατροπές ιστορία για την αλήθεια και τον έρωτα.

Η υπόθεση: Ο Αμπέλ Ζνόρκο (Γιάννης Μπέζος) είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον Έρικ Λάρσεν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης)

Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα; Τι συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ξεπεράσουν, όσο οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη σε μια ιστορία που η θέση της γάτας και του ποντικού αλλάζει συνεχώς.

  • 7/9 – «Όρνιθες»

Ο Άρης Μπινιάρης δίνει νέα πνοή στο αριστοφανικό έργο, με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου να ηγούνται ενός εκρηκτικού συνόλου.

Η υπόθεση: Δύο φίλοι, ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από τις συνθήκες ζωής στην πόλη τους, αναζητούν έναν νέο τόπο όπου θα μπορέσουν να ζήσουν με ηρεμία και χαρά. Η επαφή τους με τον κόσμο των πουλιών θα τους δώσει την ιδέα να ιδρύσουν μια καινούργια πολιτεία στους αιθέρες, μεταξύ γης και ουρανού.

Ενώ το χτίσιμο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη, καταφθάνουν απρόσκλητοι επισκέπτες από τον κόσμο των ανθρώπων, διεκδικώντας αυθαίρετα εξουσίες και προνόμια, ενώ παράλληλα απεσταλμένοι των θεών του Ολύμπου διαμαρτύρονται θορυβημένοι για την αμφισβήτηση της θεϊκής κυριαρχίας καθώς η νέα πόλη εμποδίζει τους καπνούς από τις θυσίες να φτάσουν στον ουρανό. Θα καταφέρουν ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, με τη συμβολή των πουλιών, να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της Νεφελοκοκκυγίας; Πόσο εύκολο θα είναι να πραγματώσουν τη δική τους ουτοπία;

  • 8/9 – «Ηλέκτρα»

Ο Δημήτρης Τάρλοου καταπιάνεται με τη Σοφόκλεια τραγωδία, με την Λουκία Μιχαλοπούλου στον απαιτητικό ρόλο της εκδικητικής ηρωίδας, πλαισιωμένη από έναν εξαιρετικό θίασο.

Η υπόθεση: Σε έναν κόσμο που μαστίζεται από ολοκληρωτισμούς και κοινωνική αδικία, σε μια εποχή όπου η βία και η εκδίκηση παρουσιάζονται συχνά ως «αναγκαίο κακό», η Ηλέκτρα του Σοφοκλή αποκτά ανατριχιαστική επικαιρότητα. Η τραγωδία αυτή δεν είναι απλώς μια αφήγηση εκδίκησης· είναι ένας καθρέφτης των ανθρώπινων διλημμάτων, της διαχρονικής σύγκρουσης ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την ηθική. Η παράσταση στοχεύει να αναδείξει αυτή την πολυπλοκότητα, καλώντας το κοινό να αναμετρηθεί με κρίσιμα ερωτήματα: Τι σημαίνει «αποκαθιστώ το δίκαιο»; Ποιο είναι το χρέος του καθήκοντος; Μπορεί κανείς να ζήσει με τις συνέπειες της βίας; Είναι η βία αναπόφευκτη λύση; Θα κλείσει η εκδίκηση τον κύκλο του αίματος; Είναι ποτέ δυνατή η λύτρωση; Και, τελικά, ποιος είναι ο ρόλος της αντίστασης όταν όλα φαίνονται χαμένα;

  • 9/9 – «Μια άλλη Θήβα»

Το έργο του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, επιστρέφει με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη, ερευνώντας την ταυτότητα, τη βία και την τέχνη μέσα από μια σύγχρονη οπτική.

Η υπόθεση: Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας . Ο Γαλλο-ουρουγουανός Σέρχιο Μπλάνκο, από τις πιο δυνατές σύγχρονες φωνές του ισπανόφωνου θεάτρου, μας παραδίδει μια σύγχρονη σπουδή για την ανδρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και τις ίδιες τις δημιουργικές διαδικασίες της τέχνης του θεάτρου, με αναφορές στο μύθο του Οιδίποδα αλλά και στο Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι.

  • 15/9 – «Οιδίποδας»

Ο Γιάννης Χουβαρδάς ενώνει σε μια παράσταση τα δύο έργα του Σοφοκλή, αποκαλύπτοντας την πορεία του Οιδίποδα από την άγνοια στη γνώση, με πρωταγωνιστές όπως ο Νίκος Καραθάνος και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η υπόθεση: Μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών και συντελεστών, κάτω από την καθοδήγηση του έμπειρου Έλληνα σκηνοθέτη, και με ζωντανή μουσική, θα αφηγηθούν την συγκλονιστική ιστορία του Οιδίποδα ξεκινώντας από το τέλος και πηγαίνοντας πίσω προς την αρχή του κακού. Ο Οιδίπους και όλοι οι στενοί του συγγενείς, φτάνουν -όπως περιγράφεται στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ»- σε έναν τόπο μυστηρίου διάσπαρτο με ταφικά μνημεία, για να γνωρίσουν μέσω θεϊκής αποκάλυψης τα ιερά απόκρυφα που θα τους δώσουν την γνώση γιατί έζησαν μια τόσο βασανισμένη ζωή. Στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα πρόσωπα αναβιώνουν -μαζί με τον ίδιο τον Οιδίποδα- τις βασικές σκηνές από τον «Οιδίποδα Τύραννο» και περνούν μέσα από τις διαδικασίες προσέγγισης του θεϊκού πνεύματος όπως δίνεται στον «Επί Κολωνώ», μέχρι την τελική ανύψωση και ανάληψη του Οιδίποδα στους ουρανούς.

  • 17/9 – «ζ-η-θ, ο Ξένος»

Η τολμηρή πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, εμπνευσμένη από την «Οδύσσεια», ολοκληρώνει τον κύκλο της στο Λυκαβηττό. Ο Χάρης Φραγκούλης ξεχωρίζει, μαζί με ένα πολυπληθές καστ και μουσικούς επί σκηνής.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου