ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Rewind στο μέλλον»: Οι νέοι της μουσικής ξανακοιτούν το έργο μεγάλων συνθετών

«Rewind στο μέλλον»: Οι νέοι της μουσικής ξανακοιτούν το έργο μεγάλων συνθετών
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ‘ξανακοιτά’ τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου και ο Vassilkos ‘επανασυστήνει’ τον Βασίλη Τσιτσάνη την Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.00 στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής, ολόδροση όαση ομορφιάς στην καρδιά της πόλης, φιλοξενεί σε συμπαραγωγή με το www.tospirto.net, την ιστοσελίδα για τον πολιτισμό που δημιούργησε ο Λάκης Λαζόπουλος, δύο μεγάλες συναυλίες. Την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, δύο από τους πιο επιτυχημένους ερμηνευτές της νέας γενιάς παρουσιάζουν το ρεπερτόριο δύο κλασσικών του ελληνικού τραγουδιού.
Ο κήπος του Μεγάρου, θα υποδεχθεί για δύο συνεχόμενες βραδιές, νέους φίλους αλλά και παλιούς γνώριμους, που θα ‘βρουν τη θέση τους’, καθισμένοι στο γρασίδι, αλλά και όρθιοι τραγουδώντας και χορεύοντας, για να απολαύσουν κλασικό ελληνικό τραγούδι, ειπωμένο …. ‘αλλιώς’.

Την πρώτη βραδιά (21/9) η Ελεωνόρα Ζουγανέλη τραγουδά, μοναδικά, Σταύρο Ξαρχάκο ενώ τη δεύτερη (22/9) ο Vassilikos θα μας ‘επανασυστήσει’ με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τον Βασίλη Τσιτσάνη.
Κάθε συναυλία θα έχει και τους δικούς της guest τραγουδιστές. Στη συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη guest θα είναι ο Σταμάτης Κόκοτας, καλλιτέχνης με αξέχαστες ‘πρώτες ερμηνείες’ τραγουδιών του Ξαρχάκου από τα μέσα της δεκαετία του ’60. (21/9) Στη συναυλία του Vassilikos θα εμφανισθούν προσκεκλημένοι δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς καλλιτέχνες: η Ελένη Τσαλιγόπουλου και ο Λάκης Παπαδόπουλος.(22/9).
Οι Ελεονώρα Ζουγανέλη και ο Vassilikos θα βρεθούν μαζί στη σκηνή και τις δύο βραδιές αφού θα κάνουν, αντίστοιχα, guest εμφανίσεις.

Παρασκευή 21/9 – Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη διασκευάζει Σταύρο Ξαρχάκο
Τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου που επέλεξε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και θα παρουσιάσει σε μια μοναδική ‘πρώτη’ μέσα στον υπέροχο κήπο του Μεγάρου, την Παρασκευή 21Σεπτεμβρίου, είναι τραγούδια που συντρόφεψαν γενιές ελλήνων, τραγούδια που ξεπήδησαν, τα περισσότερα, μέσα από το μαγικό ‘πανί’ της χρυσής εποχής του κινηματογράφου, όλα, τραγούδια της καρδιάς. Μερικά απ’ αυτά: δεν έχει αρχή, τα ρολόγια, πώς να σωπάσω, νυν και αεί, μάνα μου Ελλάς, χάθηκε το φεγγάρι, με τι καρδιά, υπομονή, στου Θωμά, Σαββατόβραδο στην Καισαριανή, τα τρένα που φύγαν, μάτια βουρκωμένα, στου Όθωνα τα χρόνια, Άπονη Ζωή, το Πρακτορείο, το Δίχτυ, Όνειρο Δεμένο, στα χέρια σου μεγάλωσαν, το καλντερίμι, παλικάρι διψασμένο, βάλε κι’άλλο πιάτο στο τραπέζι, καίγομαι, κορίτσια στον ήλιο.
‘Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι μεγάλος συνθέτης γιατί μίλησε ουσιαστικά στους ανθρώπους. Αυτό που εγώ θα κάνω σ’ αυτή τη συναυλία, είναι να αφήσω τα τραγούδια να με οδηγήσουν. Υπάρχουν πολλά μεμονωμένα τραγούδια του Ξαρχάκου που αγαπώ πολύ. Θα ξεχωρίσω αυτά του σινεμά, λόγω του ότι μέσα από εκεί ξεκίνησε η επαφή μου μαζί του’ λέει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη για την εμπειρία της πρώτης παρουσίασης τραγουδιών του Ξαρχάκου σε διασκευές που φέρουν τη δική της ‘υπογραφή’ και συμπληρώνει: ‘Το ότι μου ζητήθηκε, για πρώτη φορά να ερμηνεύσω για μια ολόκληρη βραδιά έναν συνθέτη μου δίνει μεγάλη χαρά γιατί έχω έτσι την δυνατότητα να ασχοληθώ ουσιαστικά με το έργο κάποιου. Να μη χρειάζεται να αλλάζω συνέχεια συναίσθημα. Είναι μεγάλη πρόκληση. Δεν σκοπεύω να αλλάξω τα τραγούδια εντελώς. Θα έχουν διαφορετικό ήχο, γιατί εκείνος χρησιμοποιούσε πολύ μεγάλες ορχήστρες. Εμείς θα παίξουμε με μια ακουστική μπάντα. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια διασκευή. Θέλουμε όμως να μείνουμε πολύ συνεπείς στο αίσθημα που βγάζουν τα κομμάτια’. Μαζί της εμφανίζονται οι μουσικοί: Ευριπίδης Ζεμενίδης (κιθάρες), Μιχάλης Καλκάνης(κοντραμπάσο), Νίκος Πασαλίδης(έγχορδα) και Τάκης Φαραζής (πιάνο).

Σάββατο 22/9 – Ο Vassilikos διασκευάζει Βασίλη Τσιτσάνη
Συνάντηση άκρως γοητευτική και ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση της δεύτερης συναυλίας. Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ο Vassilikos συναντά τον ‘θρύλο’ του ελληνικού τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη. Τραγούδια που έχουν συνδέσει την πορεία τους με αυτήν του ελληνικού τραγουδιού, όπως η ‘Συνεφιασμένη Κυριακή, Αργοσβήνεις μόνη, Αχάριστη, Σεράχ, Νοσταλγία, Ακρογιαλιές Δειλινά, Γλυκοχαράζουν τα βουνά, Νύχτες μαγικές… Μαζί με τον Vassilikos (κιθάρα) εμφανίζονται οι μουσικοί: Θίο Γκουτσίδης (κιθάρα), Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος (πλήκτρα) και ο Νίκος Μαυρίδης (βιολί).
‘Είναι τεράστια πρόκληση η πρόσκληση να διασκευάσω Βασίλη Τσιτσάνη. Μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον να μπω σε μια τέτοια διαδικασία και να βουτήξω σε αυτά τα βαθειά νερά. Η ιδέα είναι να απογυμνώσω εντελώς τα κομμάτια από τον ήχο τους, την εποχή τους… Και πάνω εκεί να αρχίσω να φαντάζομαι πώς θα μπορούσε να ηχεί αυτή η μουσική από τη μια σήμερα, σαν να έχει γραφτεί τώρα, και από την άλλη μέσα από τον δικό μου προσωπικό, διαστρεβλωτικό, παραμορφωτικό, φακό’ λέει για την πρόταση που δέχτηκε ο Vassilikos.
Για τον τρόπο προσέγγισης του υλικού, σημειώνει ‘Ο Τσιτσάνης έχει καταπληκτικές μελωδίες. Μελωδίες και αρμονίες. Ναι μεν απλές και «λαϊκές» αλλά με ένα τεράστιο βάρος. Θέλω πολύ να ψάξω και να βρω όλα εκείνα τα μικρά διαμαντάκια που θεωρώ ότι λόγω εποχής και ενδεχομένως και αισθητικής, καταπιέστηκαν μέσα στην ηχογράφηση ή την ενορχήστρωση που είχε γίνει τότε. Υπάρχει πάντα αυτή η αίσθηση ότι ξανασυστήνεις κάτι στον κόσμο. Σε ανθρώπους που είτε δεν τα έχουν ακούσει είτε δεν τα έχουν φανταστεί έτσι όπως μπήκαν μέσα σου και ξαναβγήκαν με καινούργια ρουχαλάκια’.
Και συμπληρώνει με τη κρυφή αγωνία του διασκευαστή ‘Δεν ξέρω αν θα ήθελε ο ίδιος Τσιτσάνης να ακούσει τη μουσική του από το δικό μου φίλτρο. Αλλά αυτό είναι πάντα μια ευχή που έχεις μέσα σου. Μια κρυφή επιθυμία και σκέψη ότι αν ζούσε και τα άκουγε, ενδεχομένως να ένιωθε ότι τον κατάλαβα’.
Οι δύο καλλιτέχνες, από τους σημαντικότερους εκφραστές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση/πρόκληση να διασκευάσουν δύο κλασικούς συνθέτες με μεγάλη ιστορία και πλούσιο ρεπερτόριο. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος θα το παρακολουθήσουμε στις συναυλίες που παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το www.tospirto.net.
Τραγούδια γνωστά, τραγούδια εμβληματικά που οι δύο καλλιτέχνες αγαπούν ιδιαιτέρως θα ερμηνεύσουν για πρώτη φορά παρουσιάζοντας τη δική τους εκδοχή σε ένα υλικό δικαιωμένο απ’ το χρόνο. Ένα παιχνίδι με το παρελθόν. Μια καινούργια μουσική ματιά σε ένα ρεπερτόριο συνδεδεμένο με τις μνήμες μας.

Με guest τους: Σταμάτη Κόκοτα, Vassilikos (21/9) & Ελένη Τσαλιγοπούλου , Λάκη Παπαδόπουλο, Ελεωνόρα Ζουγανέλη (22/9)

Info
Οι τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες είναι 10,00 (τιμή προπώλησης) και 12,00 (στο ταμείο).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου