Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

2 μόνιμες συλλογές στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που δεν πρέπει να χάσεις

Αξίζει να τα επισκεφτείτε!

26 Σεπτεμβρίου 2022 15:11
2 μόνιμες συλλογές στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που δεν πρέπει να χάσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», υπάρχουν 2 πολύ ενδιαφέρουσες μόνιμες εκθέσεις τις οποίες δεν πρέπει να χάσεις.

Ο λόγος για τη συλλογή με "Φιγούρες θεάτρου Σκιών" της Οικογένειας Χαρίδημου και το "Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας".

Παράλληλα, ενημερωθείτε για την έκθεση με ευρήματα της ανασκαφής στο Δέλτα Φαλήρου.

Συλλογή με Φιγούρες θεάτρου Σκιών της Οικογένειας Χαρίδημου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Η Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών Σωτήρη Χαρίδημου πήρε το όνομα της από την πλούσια συλλογή της γνωστής οικογένειας Καραγκιοζοπαιχτών «Χαρίδημοι», που μεσουράνησε τόσο με τις παραστάσεις, όσο και με τη λαϊκή ζωγραφική του ελληνικού θεάτρου σκιών από την αρχή του περασμένου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του ’80. Η συλλογή παρουσιάζει την παλιά και νεώτερη ιστορία του Καραγκιόζη, καθώς και την εξέλιξη της φιγούρας του Θεάτρου Σκιών από το 1850 μέχρι σήμερα.

2 μόνιμες συλλογές στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που δεν πρέπει να χάσεις

Στη συλλογή του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα», φιλοξενούνται 900 γνήσια εκθέματα της οικογένειας τριών γενιών Χαρίδημων κι ορισμένα αντίγραφα παλαιών φιγούρων από δέρμα, χαρτόνι, ζελατίνη, χνάρια με μολύβι, που έχουν ως κυρίαρχο θέμα τον Καραγκιόζη και τους υπολοίπους γνωστούς ήρωες μίας παράστασης, όπως ο Χατζηαβάτης, ο Μπάρμπα –Γιώργος, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός, η Βεζυροπούλα, ο Πασάς, ο Μέγας Αλέξανδρος και βέβαια τα τρία μικρά Κολλητήρια. Επίσης υπάρχουν παλιά και σύγχρονα σκηνικά, το Σαράι και η παράγκα του Καραγκιόζη, το λιοντάρι, η καλύβα, ο Ιταλός του ΄40 με την κόκκινη μπότα, ο Θησέας με τον Μινώταυρο, οι ήρωες του 1821, καθώς επίσης κάδρα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, πανόδετα βιβλία με αυθεντικά σκίτσα και διαλόγους των κλασσικών παραστάσεων που έδιναν οι Χαρίδημοι, πίνακες λαϊκής ζωγραφικής, και πολλά φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Πληροφορίες:

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά
Τηλέφωνο: 210 3452150

Το “Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας” στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”

Το «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα» είναι μια μόνιμη έκθεση που εκτείνεται σε 185 τ.μ., δημιουργήθηκε το 1996 σε συνεργασία με το Ελληνικό, Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε το 1998. Πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο, που προσπαθεί να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή της Αθηναϊκής Πρωτεύουσας σε μια ιστορική διαδρομή από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου.

2 μόνιμες συλλογές στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που δεν πρέπει να χάσεις

Αναπαριστά σε φυσικό μέγεθος μια Αθηναϊκή γειτονιά που αποτελείται από 8 παραδοσιακά μαγαζιά ( κατάστημα νεωτερισμών, φωτογραφείο, κουρείο, φαρμακείο, παντοπωλείο, τυπογραφείο και καπνοπωλείο). Τα σπίτια είναι αντίγραφα πραγματικών κατοικιών της Αθήνας των αρχών του 20ου αι. κι έχει γίνει προσπάθεια η ” γειτονιά ” να είναι όσο το δυνατόν πιο ζωντανή και άμεση. Όλα σχεδόν τα αντικείμενα του Οδοιπορικού είναι αυθεντικά: τα ρούχα, τα καπέλα, οι μηχανές του τυπογραφείου και του φωτογραφείου, τα βάζα, τα φάρμακα, κλπ.

Πληροφορίες:

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00

Κυριακή 10:00-14:00

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο, Τ.Κ. 11851

Τηλέφωνο: 210-3452150

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share