Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Lockdown: "Αν παραταθεί το σχολικό έτος θα είναι για δύο εβδομάδες" - Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές

Όλα όσα ανέφερε η υφυπουργός Υγείας

16 Μαρτίου 2021 10:08
Lockdown:
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση που επικρατεί με τα σκληρά μέτρα και το lockdown στην Ελλάδα έχει προβληματίσει αρκετά το τι θα γίνει με τα σχολεία και γενικά με το σχολικό έτος.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μίλησε για το γεγονός ότι θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παράταση του lockdown.

Κορωνοϊός: Η παράταση του σχολικού έτους

Το ενδεχόμενο αν παραταθεί το σχολικό έτος η παράταση να διαρκέσει δύο εβδομάδες άφησε ανοικτό η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

«Είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει, χωρίς να το έχουμε αποφασίσει. Όχι για την κάλυψη της ύλης, που έχει καλυφθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά επειδή θεωρούμε ότι η διά ζώσης εκπαίδευσης παίζει σημαντικό ρόλο. Το υπουργείο έχει ανά πάσα στιγμή γνώση της ύλης που διδάσκεται. Κρίνεται σκόπιμο -αν αποφασιστεί η παράταση- επειδή η επαφή με το σχολικό περιβάλλον κρίνεται απαραίτητη για τα παιδιά. Όταν έχουμε τα πλήρη δεδομένα θα αποφασίσουμε το καλύτερο για τα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα» είπε στο MEGA.

«Εάν παραταθεί το σχολικό έτος, κάνω μια εκτίμηση ότι αυτό θα είναι για δύο εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση δε θα είναι ο Ιούλιος, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πότε θα βγει το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση μαθητών και φοιτητών, η κ. Μακρή είπε:

«Είμαστε ένα από τα υπουργεία που έχουν εμπλοκή σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ θα ανέβει η πλατφόρμα για τους παρόχους και μετά με τους δικαιούχους. Θα αφορά σε περίπου 525.000 άτομα. Θα καλυφθούν περίπου 325 χιλιάδες οικογένειες. Νομίζω το θέμα έχει μπει στις ράγες και θα γίνει όσο γίνεται νωρίτερα. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει πριν το Πάσχα, ωστόσο στο υπουργείο δεν έχουμε την ευθύνη της υλοποίησης».

Παράταση του σχολικού έτους.

«Στόχος να γίνουν οι πανελλαδικές στην ώρα τους»

Σχετικά με το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις, αλλά και τις πανελλαδικές, η κ. Μακρή τόνισε:

«Για τις προαγωγικές, όταν το υπουργείο αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τι πρέπει να κάνει, θα πληροφορηθούν έγκαιρα και οι γονείς, και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Για τις πανελλαδικές, ο στόχος είναι να γίνουν στην ώρα τους. Ήδη έχει μειωθεί κατά 30% η ύλη από τον Ιανουάριο και το γνωρίζουν οι μαθητές. Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση της ύλης. Για τα παιδιά που είναι σε σεισμόπληκτες περιοχές υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, θα εξεταστεί το σχετικό αίτημα για τα παιδιά της Λάρισας».

«Θέλουμε να λειτουργήσουν δια ζώσης τα σχολεία»

Αναφερόμενη στο πότε και πώς θα γίνει το άνοιγμα το σχολείων, η κ. Μακρή τόνισε ότι επιθυμία είναι να ανοίξουν.

«Η επιθυμία μας είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν διά ζώσης. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό παρά τις αποφάσεις των ειδικών. Οι εισηγήσεις των ειδικών επέβαλαν αυτή την απόφαση, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά» είπε.

Εξηγώντας, τέλος, γιατί τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά, σημείωσε: «Τα ειδικά σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Οι τάξεις εκεί είναι ολιγομελείς. Η φύση της εκπαίδευσης των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά επιβάλει τη συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας. Για αυτό το λόγο έχουν προτεραιότητα και έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στο εκπαιδευτικό προσωπικό, και στα παιδιά που είναι άνω των 16 ετών με την έγκριση των κηδεμόνων».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share