Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κικίλιας: Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ - Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας

16 Μαρτίου 2021 09:17
Κικίλιας: Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ - Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκάθαρος ότι η χώρα θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του ΕΜΑ, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι η χώρα θα συνεχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά τις παρενέργειες, αν αυτό αποφασίσει ο ΕΜΑ.

Αναλυτικά το μήνυμα του υπουργού Υγείας

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι ο EMA έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του την προσεχή Πέμπτη.

Ωστόσο, σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επισημαίνει ότι αν και η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την πιθανή συμβολή του εμβολίου της AstraΖeneca στη δημιουργία θρόμβων συνεχίζεται, «ο ΕΜΑ επαναδιατυπώνει την πεποίθηση ότι τα οφέλη που προσφέρει το εμβόλιο στην πρόληψη της COVID-19 και στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών του».

Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Εμβόλιο AstraZeneca: «Φρένο» στους εμβολιασμούς και στη Γερμανία

Η Γερμανία αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η Γερμανία γίνεται η τελευταία από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που ανέστειλαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά από αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι των νέων κατευθυντήριων γραμμών προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια για τα εμβόλια αρχή στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι καθησυχαστικός εμφανίστηκε νωρίτερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group όσον αφορά στα περιστατικά θρομβώσεων που εμφάνισαν άτομα τα οποία εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πολλές χώρες αποφάσισαν μάλιστα να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο που ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξαιτίας της εμφάνισης αιματικών θρόμβων μετά τη λήψη του.

Εμβόλιο AstraZeneca

«Υπάρχουν πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν συνδέεται με το φαινόμενο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, δεν δίστασε να εστιάσει στη σημασία της συνέχισης των εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού, που αποτελεί «τεράστιο κίνδυνο» για την υγεία.

«Εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε από το lockdown, θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα υπηρεσία της Ολλανδίας, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αναφορές για «10 περιστατικά», μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Προηγουμένως η ολλανδική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Μεταξύ, δε, των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία είναι περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, όχι όμως και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως στη Δανία και τη Νορβηγία.

«Με βάση νέες πληροφορίες η Ολλανδική Αρχή Φαρμάκων συνιστά, ως προληπτικό μέτρο και εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι Νορβηγία, Ισλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ταϊλάνδη, Ολλανδία και Γερμανία έχουν ανακοινώσει την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Astrazeneca.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξάγει έρευνα για το εμβόλιο, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι διαθέσιμα μέσα σε μία εβδομάδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share