Κορωνοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca – Τι ανέφερε η Επιτροπή εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα όπου υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα περιστατικά με τις θρομβώσεις.
Σημειώνεται ότι μία νέα έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους.
Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca
Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους πολίτες, τα περιστατικά που καταγράφηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και στη συνέχεια έπαθαν θρόμβωση.
Σε ανακοίνωση της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε για να εξετάσει το ζήτημα, τονίζει ότι σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.
Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση
Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.
Τι αποφασίστηκε για τη χώρα μας
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.
![Απίστευτα σκηνικά στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας: Κολώνα στήριξης δικτύου τρόλεϊ έπεσε στον δρόμο – Την σήκωσαν οι οδηγοί [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/06/kolona-alexandras-1.jpg)


![Δολοφονία Σταυρούλας Λεβεντάκη: Απείλησε ότι θα τα πει όλα στην σύζυγο του και την σκότωσε – Τι απαντάει η γυναίκα του Σκοπιανού [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/06/image-lebentaki.jpg)


0 ΣΧΟΛΙΑ