Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Θα κλείσουν τελικά τα σχολεία;

Τι αποφασίστηκε;

8 Μαρτίου 2020 13:43
Κορωνοϊός: Θα κλείσουν τελικά τα σχολεία;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πιθανός είναι να κλείσουν τα σχολεία και τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως γίνεται και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση την Ιταλία που βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση λόγω του κορωνοϊού.

Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στο μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση έχει στόχο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, αλλά χωρίς να προκληθεί πανικός και περιττή αναστάτωση στη ζωή των πολιτών.

Η απόφαση για το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων θα λαμβάνεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή. Τα μέτρα για την οικονομία θα ανακοινωθούν αύριο, Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πλέον 66, όπως θα διαβάσετε εδώ.

Κορωνοϊός: "Έσκασε" πακέτο μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους - Τι σκέφτεται η Κυβέρνηση;

Τεράστια μέτρα πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση που αφορούν τις επιχερήσεις και του εργαζόμενους, στην προσπάθεια πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Τέσσερις νεκροί από την κατάρρευση ξενοδοχείου στην Κίνα - Φιλοξενούσε ασθενείς με κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Πρώτος νεκρός στην Αργεντινή και δύο κρούσματα στην Βουλγαρία!

Κορωνοϊός: 3.500 νεκροί και 102.000 νοσούντες παγκοσμίως

.

Στις 11 το πρωί έχει προγραμματισθεί η νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ετοιμάσουν πακέτα μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση της νόσου, με βάση και τις εντολές που δόθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Τα κρούσματα ανέρχονται στα 66, όπως θα δείτε εδώ, και αναμένονται και άλλα.

Στόχος είναι να υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις μέτρων αύριο, Δευτέρα , αρχής γενομένης σύμφωνα με πληροφορίες από την αναβολή πληρωμής τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προβληματίζεται για το πως θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς δεν δικαιούνται μισθό κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές καθώς αυτό οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και όχι σε υπαιτιότητα του εργοδότη.

Στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστεί εάν η μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων μπορεί να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με επιδότηση στο 100% ή αν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα «εργαλεία» π.χ. από Κοινοτικά Ταμεία ή Προγράμματα.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου συμπεριλαμβάνει μέτρα στήριξης κλάδων (π.χ. Τουρισμός), που ενδεχομένως θα έχουν επιπτώσεις από την επέλαση του ιού, όπως επίσης μέτρα συνολικά για την Οικονομία, εάν η κατάσταση ξεφύγει. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα ανακοινώνονται όταν κρίνεται αναγκαίο και όχι προκαταβολικά, προκειμένου να μην «κορωνοποιηθεί» η οικονομική δραστηριότητα. Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, καθώς εκεί θα φανεί εάν οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν συντεταγμένα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι ήδη κατά την χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου συζητήθηκαν μέτρα για να γίνουν ενέσεις ρευστότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κορωνοϊού.
Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει καταλόγο με τις δαπάνες που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο οποίος θα υποβληθεί σε επόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να αφαιρεθούν από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2020.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία

Από το υπουργείο Υγείας ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής θα αποφασιστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων. Θα εξεταστεί επίσης πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες θα γίνουν σήμερα.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share