Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΟΑΕΔ: Νέα παράταση στα επιδόματα ανεργίας - Μπαράζ πληρωμών το επόμενο 20ήμερο (Video)

Αναλυτικά όλες οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν σε εργαζόμενους και ανέργους

10 Ιανουαρίου 2021 16:47
ΟΑΕΔ: Νέα παράταση στα επιδόματα ανεργίας - Μπαράζ πληρωμών το επόμενο 20ήμερο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

ΟΑΕΔ: Νέα παράταση στα επιδόματα ανεργίας! Ένα 20ήμερο διαδοχικών πληρωμών ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 Ιανουαρίου, καθώς έως το τέλος του μήνα πάνε ταμείο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι. Παράλληλα, 6+1 προγράμματα απασχόλησης για συνολικά 38.600 θέσεις εργασίας υλοποιεί αυτό το διάστημα ο ΟΑΕΔ, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών

Στο μεταξύ, νέα μέτρα πέφτουν στο τραπέζι για τους ανέργους, καθώς εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, η 2μηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που λήγουν εντός Ιανουαρίου 2021, στο πρότυπο του μέτρου που έχει ισχύσει τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι να επεκταθούν για 2 μήνες (400€ + 400€) όλα τα επιδόματα που λήγουν εντός Ιανουαρίου. Το νέο μέτρο αναμένεται να αφορά πάνω από 30.000 δικαιούχους – ανέργους, των οποίων η 12μηνη επιδότηση λήγει κανονικά έως 31/12, αλλά θα λάβουν τώρα δυο έξτρα επιδόματα.

Όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας, το μέτρο της επέκτασης θα αφορά και τους τακτικούς και τους μακροχρόνια επιδοτούμενους ανέργους, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους – επαγγελματίες που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας.

Στο μεταξύ, από την Δευτέρα 11/1 έως και το τέλος Δεκεμβρίου καταβάλλονται:

  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις αναστολές Δεκεμβρίου με βάση τα 534 ευρώ. Η μεγάλη πληρωμή για εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και πιθανότατα έως την Τετάρτη 13/1.
  • Το τελευταίο τμήμα Δώρου Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Δεκέμβριο. Όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας ολόκληρο τον Δεκέμβριο θα λάβουν 73 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν αναλογία. Συνεπώς, το τελευταίο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που πληρώνεται τώρα θα είναι έως 73 ευρώ.
  • Εντός Ιανουαρίου και πάντως σίγουρα προς το τέλος του μήνα (αν όχι τον Φεβρουάριο) δεν αποκλείεται να πληρωθεί και η εφάπαξ επιδότηση των 400 ευρώ στους δικαιούχους – επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, υγειονομικούς, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές κ.α). Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα περιλαμβάνει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ εκτός της επιδότησης μένουν οι αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί. Αναμένεται ωστόσο η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει όλες τις λεπτομέρειες.
  • Εντός Ιανουαρίου και πιθανότατα έως 20/1 αναμένεται η πρώτη μεγάλη πληρωμή των αναδρομικών των κληρονόμων, για όλους όσοι έχουν υποβάλλει ψηφιακά πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.
  • Το επόμενο 20ήμερο καταβάλλονται επίσης οι έξτρα μήνες επιδότησης σε χιλιάδες ανέργους το δικαίωμα των οποίων έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα καταβάλλεται ο πρώτος έξτρα μήνας (400€) σε ανέργους το δικαίωμα επιδότησης των οποίων έληξε τον Δεκέμβριο και ο δεύτερος μήνας επιδότησης (400€) σε ανέργους το δικαίωμα επιδότησης των οποίων έληξε τον Νοέμβριο. Οι παρατάσεις πληρώνονται κάθε Παρασκευή. Για παράδειγμα : Άνεργος με λήξη της 12μηνης επιδότησης στις 15/11, θα λάβει 400€ στις 15/1.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share