Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα θα πληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου

Δείτε αναλυτικά

24 Δεκεμβρίου 2020 20:29
ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα θα πληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

ΟΠΕΚΑ: Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως είθισται, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλει τα εξής επιδόματα:

  • Επίδομα παιδιού (Α21, πρόκειται για την έκτη και τελευταία δόση του επιδόματος για το 2020)
  • Επίδομα γέννησης
  • Επίδομα στέγασης
  • Επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης στην προσπάθεια στήριξης των ασθενέστερων συμπολιτών μας, το συγκεκριμένο επίδομα για το μήνα Δεκέμβριο του 2020 θα δοθεί στους δικαιούχους εις διπλούν. Παράλληλα, απαντήσεις για το θέμα που έχει προκύψει με το έκτακτο επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

  • Προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα
  • Επίδομα ομογενών
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
  • Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982
  • Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τα έτη 2019 και 2020
  • Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019
  • Συνεισφορά δημοσίου για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού Ν. 4714/2020 (Πρόγραμμα Γέφυρα).

Εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε περισσότερους από 80.000 δικαιούχους από 7 επιστημονικούς κλάδους που πλήττονται οικονομικά από την υγειονομική κρίση.

Παράλληλα, τι ισχύει για επίδομα των 800 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ ανακοίνωσε τη μείωση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας από 100 σε 50, μέτρο που θα αφορά και τις εποχιακές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το βοήθημα αυτό θα κυμαίνεται γύρω στα 400 ευρώ και θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται να αποκλειστούν εξαρχής από το επίδομα αυτό οι έμμισθοι επιστήμονες και το βοήθημα αυτό να στοχεύσει σε νέους επιστήμονες που πλήττονται επαγγελματικά λόγω καραντίνας.

Το επίδομα θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020 "Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικό ασφαλιστικές ρυθμίσεις" με αρχικούς δικαιούχους τους δικηγόρους ενώ στην ψήφιση του νομοσχεδίου εντάχθηκαν κι άλλοι επιστήμονες. Αρχικά υπολογιζόταν να καλύψει περί τους 12.000 επιστήμονες, ενώ τώρα οι δικαιούχοι μπορεί να ξεπεράσουν τους 80.000.

Επίσης σημειώνεται ότι το εφάπαξ βοήθημα θα πληρωθεί από τα αποθεματικά του λογαριασμού ανεργίας των επιστημόνων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας. Το βοήθημα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο έναντι χρεών Δημοσίου και τραπεζών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share