Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΟΑΕΔ - Επίδομα 400 ευρώ: Καταβλήθηκε στο 55% των δικαιούχων

Ποιοι οι δικαιούχοι - Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

4 Δεκεμβρίου 2020 15:45
ΟΑΕΔ - Επίδομα 400 ευρώ: Καταβλήθηκε στο 55% των δικαιούχων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, περισσότεροι από 72.000 (55%) από τους συνολικά 130.000 δικαιούχους έχουν επιβεβαιώσει ή καταχωρίσει τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Ο ΟΑΕΔ έχει ήδη καταβάλει τα 400 ευρώ σε 63.000 τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων και σήμερα θα καταβληθεί η ενίσχυση σε περίπου 7.000 επιπλέον δικαιούχους.

Συνολικά, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν καταβληθεί τα 400 ευρώ σε 70.000 (97%), από τους 72.000 δικαιούχους με καταχωρισμένο ΙΒΑΝ. Επίσης δείτε ποιοι γιατροί και νοσηλευτές δικαιούνται το επίδομα Χριστουγέννων.

Επίδομα 400 ευρώ: Δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Μαρτίου έως και 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Μέχρι την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι μέσω gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πότε καταβάλλονται τα ποσά

Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επίδομα παιδιού: Πότε αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία δόση

Αρκετοί αναρωτιούνται πότε θα γίνει η καταβολή για το επίδομα του παιδιού όπου και υπάρχει τελικά απάντησησ σε αυτό το ερώτημα όπου θα "λύσει" τις απορίες για όσους το δικαιούνται.

Συγκεκριμένα με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων εκτάκτως πριν την Πρωτοχρονιά, την 31η Δεκεμβρίου, αντί για την 30ή Ιανουαρίου 2021.

Η πληρωμή αφορά το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα χρήματα θα δοθούν νωρίτερα, λόγω των εορτών, προκειμένου οι οικογένειες να μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους και συγχρόνως να τονωθεί η αγορά.

Συνολικά, το έτος 2020, έλαβαν το επίδομα περισσότερες από 885.000 οικογένειες με 1,5 εκατομμύρια παιδιά. Η συνολική ετήσια δαπάνη αναμένεται να φτάσει το 1.040.000.000 ευρώ. Το επίδομα χορηγείται σε δικαιούχους με παιδιά τα οποία υπάγονται σε υποχρεωτική φοίτηση, εφόσον υπάρχει επιβεβαιωμένη εγγραφή τους σε σχολείο και δεν έχουν μείνει στην ίδια τάξη, λόγω μεγάλου αριθμού απουσιών.

Επίσης, στις 31 Δεκεμβρίου, θα δοθεί μαζί με όλα τα μηνιαία επιδόματα και το ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τις χρονιές 2019 και 2020.

Κορωνοϊός: Ανατροπή-σοκ στο επίδομα για τον Δεκέμβριο

Ανατροπή-σοκ υπάρχει για το επίδομα του κορωνοϊού τον Δεκέμβριο, αφορώντας όσους εργαζόμενους και επιχειρήσεις έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, καθώς αυτό θα βρεθεί στα 534 ευρώ αντί για τα 800.

«Από την 1η Δεκεμβρίου 2020 έως και την 7η Δεκεμβρίου 2020, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο 2020, συνεχίζουν να ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με ΦΕΚ Β΄ 5246/26.11.2020 ανά ΚΑΔ, όπως αυτά καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και ίσχυαν για το μήνα Νοέμβριο, με επιμέτρηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στο ποσό των 534 ευρώ», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας προς ενημέρωση των εργαζομένων και των εργοδοτών, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου οι δηλώσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Δεκέμβριο αρχίζουν στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share