Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Πότε καταβάλλεται το ποσό

Όσα ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης

20 Νοεμβρίου 2020 08:14
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Πότε καταβάλλεται το ποσό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ειδικότερα, στις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που καταβάλλεται παγίως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους δικαιούχους του, θα καταβληθεί στους 482.335 ωφελούμενους το διπλάσιο ποσό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Tα ποσά θα πιστωθούν κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Aυτοί που βρίσκονται σε αναστολή ή έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη είναι οι εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν και έκλεισαν με κρατική εντολή και έχουν παρθεί τα στοιχεία τους μέσω της Εργάνη.

Παρότι, έχουν εξαγγείλει να πληρωθούν μέχρι τις 31/12, επιδίωξη των αρμόδιων υπουργείων είναι να γίνει η πληρωμή έως 3/12.

Η δεύτερη κατηγορία, αφορά όσους οι ΚΑΔ πλήττονται αλλά παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τους και σε αναστολή οι εργαζόμενοι.

Για αυτούς τους εργαζόμενους, τα στοιχειά θα συλλεχθούν έως τις 7 Δεκεμβρίου. Ο προγραμματισμός έλεγε να γίνουν οι πληρωμές έως τέλος του Δεκεμβρίου, επιδίωξη όμως είναι έως τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα δείτε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα.

Επίδομα 534 ευρώ: Πληρώνονται σήμερα πάνω από 200.000 δικαιούχοι - Ποιους αφορά

Πιστώνεται σήμερα το επίδομα ύψους 534 ευρώ σε 201.819 δικαιούχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 93.964.872 ευρώ σε 201.819 δικαιούχους, που αφορά αναλυτικά:

α) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά το μήνα Οκτώβριο για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 59.797.566 ευρώ, σε 134.829 δικαιούχους.

β) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 25.596.024 ευρώ, σε 50.785 δικαιούχους.

γ) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 8.571.282 ευρώ, σε 16.205 δικαιούχους.

Επίδομα 400 ευρώ: Πότε θα γίνει η πληρωμή - Πώς θα δοθεί

Αγωνία επικρατεί για χιλιάδες ανέργους καθώς αναμένεται η έκτακτη πληρωμή του επιδόματος των 400 ευρώ. Παράλληλα, το σχέδιο για το έκτακτο επίδομα που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά παρουσίασε το «MEGA Σαββατοκύριακο»

Δικαιούχοι είναι οι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι. Οι επιδοτούμενοι θα λάβουν κι αυτοί 400 ευρώ, με την μορφή της 2μηνης παράτασης των επιδομάτων μακροχρόνια ανέργων, εφόσον το επίδομά τους έληξε ή λήγει τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Δεν θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε:

  • ανέργους που δεν έχουν πάνω από 12 μήνες ανεργία.
  • ανέργους που έχουν κάνει κάποιο μεροκάματο κατά την διάρκεια της ανεργίας τους.
  • σε όσους ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας.
  • σε όσους μακροχρόνια ανέργους έχουν ήδη λάβει τα 400 ευρώ του Απριλίου.

Ειδικότερα:

Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν. Μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ. Η είσοδος στη φόρμα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης IBAN, όπως και σε όλες τις e-υπηρεσίες του Οργανισμού που παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ. Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκεφτούν, την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia και να επιλέξουν το σύνδεσμο: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

Με λίγα λόγια, η διαδρομή θα είναι: Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr → Εργασία και ασφάλιση→ Ανεργία→ Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share