Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Ποιοι θα λάβουν έως 1.000 ευρώ - Τα κριτήρια (Video)

Αναλυτικά παραδείγματα

15 Νοεμβρίου 2020 15:36
Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Ποιοι θα λάβουν έως 1.000 ευρώ - Τα κριτήρια (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Το σχέδιο για το έκτακτο επίδομα που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά παρουσίασε το «MEGA Σαββατοκύριακο». Παράλληλα, δείτε τις ημερομηνίες καταβολής των χρημάτων για συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον παρουσιαστή και οικονομικό συντάκτη στην εφημερίδα «Το Βήμα», Ντίνο Σιωμόπουλο, το συνολικό βοήθημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι θα είναι οι συμπολίτες από τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, περί τους 300.000 αναμένεται να λάβουν το βοήθημα αυτό, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι να φθάσουν τους 350.000. Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι έως 1000 ευρώ.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου, ακόμα και εντός της ημέρας μπορεί να «κλειδώσουν» τα κριτήρια χορήγησης του βοηθήματος.

Για να λάβουν το επίδομα οι δικαιούχοι θα πρέπει το ετήσιο εισόδημά τους να είναι:

  • Για έναν άγαμο έως 2.400 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι χωρίς παιδιά έως 3.600 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι με ένα παιδί έως 4.200 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι με δύο παιδιά έως 4.800 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι με τρία παιδιά έως 5.400 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι με 4 παιδιά έως 6.000

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση του βοηθήματος.

Τι λένε οι ειδικοί

Σχολιάζοντας το σχέδιο για το έκτακτο βοήθημα στους ευάλωτους συμπολίτες μας, ο φοροτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί ο αριθμός των ατόμων που θα λάβει το επίδομα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, υπογράμμισε την ανάγκη να μην προσμετρηθούν τα επιδόματα ή τα τεκμήρια των ευάλωτων ομάδων.

Επίδομα 800 ευρώ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

Επίδομα: Ανοίγει σήμερα Κυριακή 15 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να κάνουν τις δηλώσεις τους οι δικαιούχοι - εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για τον Νοέμβριο, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή, θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ.

Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Ποσά αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Ειδικά για τον Νοέμβριο, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή, θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ. Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής:

Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες – π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή, καθώς εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου. Εκτός από αυτό το επίδομα, διαβάστε εδώ όσα ανακοινώθηκαν για το εφάπαξ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share