Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σενάρια για εφάπαξ βοήθημα - Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Δεν αποκλείεται στο επίδομα να ενταχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι

13 Νοεμβρίου 2020 08:56
Σενάρια για εφάπαξ βοήθημα - Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στόχευση να δοθεί το εφάπαξ βοήθημα σε τμήματα της κοινωνίας τα οποία έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα συνεχή περιοριστικά κρατικά μέτρα προστασίας για κορωνοϊό, υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται στο επίδομα να ενταχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ως δικαιούχοι και συγκεκριμένα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά.

Ενδεχομένως να προβλεφθεί η ενίσχυση εργαζομένων σε κλάδους που έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα από το νέο lockdown, όπως για παράδειγμα είναι οι απασχολούμενοι στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την εστίαση και τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων που έχουν μείνει εκτός έκτακτης υποστήριξης.

Στα σενάρια για την οικονομική ενίσχυση των αδύναμων τα Χριστούγεννα μπορεί να ενταχθούν και όσοι ήταν εκτός αγοράς εργασίας πριν καν ξεσπάσει η πανδημία και ως εκ τούτου να υπάρξει πρόβλεψη για την επιδότησή τους.

Στην ίδια βάση, το εφάπαξ βοήθημα θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013,

  • δεν θα κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης,
  • δεν θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και
  • δεν θα υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού του άρθρου 214 του ν.4512/2018.

Οι κοινωνικές ομάδες που θα ενταχθούν, όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων, είναι ακόμα υπό εξέταση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο ήδη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία.

«Ψαλίδι» στο Δώρο Χριστουγέννων: Για ποιους θα είναι μικρότερο φέτος (Video)

Αγωνία επικρατεί για χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι αναστολές εργασίας επηρεάζουν και το δώρο Χριστουγέννων που θα λάβουν.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, καταβάλλεται προσπάθεια για όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή να λάβουν το Δώρο υπολογισμένο με τον ονομαστικό τους μισθό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, μικρότερο θα είναι για εργαζόμενους με αναστολή και αποδοχές άνω των 800 ευρώ.

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά παραδείγματα:

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share