Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τεράστια κίνηση της κυβέρνησης: Δίνει ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων σ' όσους είναι σε αναστολή βάση μισθού και όχι βάση επιδόματος των 534 ευρώ!

Χαμόγελα για χιλιάδες εργαζόμενους!

11 Νοεμβρίου 2020 13:14
Τεράστια κίνηση της κυβέρνησης: Δίνει ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων σ' όσους είναι σε αναστολή βάση μισθού και όχι βάση επιδόματος των 534 ευρώ!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μοντέλο δώρου Πάσχα σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και για το δώρο Χριστουγέννων, στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης.

Εισηγήσεις για την καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω πανδημίας, δέχεται το Μαξίμου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το κράτος θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από το δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή.

Όπως αποκάλυψε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, στο ΜEGA, "αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να δούμε πόσοι έχουν μπει σε αναστολή και για ποια χρονικά διαστήματα (μαζί με τους εργαζομένους που θα μπουν και τον Νοέμβριο), έτσι ώστε εάν αποφασίσουμε να πάμε σε δώρο επί του ονομαστικού μισθού να δούμε εάν αυτό μπορεί να γίνει δημοσιονομικά."

Σύμφωνα με την κ. Στρατινάκη, καταβάλλεται προσπάθεια για όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή να λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων τον ονομαστικό τους μισθό και να μην υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή, όπως συνέβη με το Δώρο του Πάσχα.

Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το δώρο θα καταβληθεί «στον προβλεπόμενο από την σχετική νομοθεσία του 1981 χρόνο» από τους εργοδότες, ενώ μετά και σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες θα λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην κρατική συμμετοχή.

Με τα νέα δεδομένα, ακόμη και στις περιπτώσεις που η εργασιακή σύμβαση των μισθωτών τέθηκε σε αναστολή κάποια χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Μαΐου έως και 31ης Δεκεμβρίου, το δώρο θα καταβληθεί ολόκληρο και όχι μειωμένο, όπως ήταν οι αρχικές σκέψεις.

Υπενθυμίζεται πως το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον Μάιο έως και το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι έχουν εργαστεί γι' αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο το δώρο.

Αναστολές Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται πως όσοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή για τμήμα του μηνός Νοεμβρίου αναμένεται να λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Η δυνατότητα για υποβολή αναστολών Νοεμβρίου, τόσο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις όσο και για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, θα ανοίξει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στις 6 η ώρα. Οι υποβολές Οκτωβρίου θα κλείσουν μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Κυριακή 15 Νοεμβρίου αντί στις 16 του μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποζημίωση ειδικού σκοπού του Οκτωβρίου θα αρχίσει να πληρώνεται στα τέλη του Νοεμβρίου, σχεδόν ταυτόχρονα με την αποζημίωση για τις αναστολές Νοεμβρίου στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share