Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Βρούτσης: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους κληρονόμους αναδρομικών

Όσα είπε ο υπουργός Εργασίας

19 Νοεμβρίου 2020 17:47
Βρούτσης: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους κληρονόμους αναδρομικών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανοίγει σήμερα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, το απόγευμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις κληρονόμων που δικαιούνται αναδρομικά, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Επίσης δείτε τις ημερομηνίες για τις συντάξεις Δεκεμβρίου που θα καταβληθούν για το κάθε Ταμείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η διαδικασία θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλον τις αιτήσεις τους στο http://efka.gov.gr. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 172.222 δικαιούχοι που παίρνουν συντάξεις θανάτου.

Σήμερα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους κληρονόμους αναδρομικών.

δικαιούχοι κληρονόμοι συντάξεων και αναδρομικών, προκειμένου να λάβουν τα ποσά, θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ενώ ο συνταξιούχος θα πρέπει να έχει αποβιώσει μετά το ενδεκάμηνο ή κατά τη διάρκεια αυτού. Oι κληρονόμοι δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα ποσά που θα λάβουν.

Τα πιστοποιητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης
  • Πιστοποιητικό περί αποποίησης κληρονομιάς
  • Πιστοποιητικό περί μη προσβολής του κληρονομικού δικαιώματος

Σύνταξη πριν από τα 62 έτη - Ποιους αφορά και ποια τα κριτήρια

«Παράθυρο» για συνταξιοδότηση πριν από τα 67 έτη και πριν από τα 62 έτη μέσα στο 2020 ανοίγει σε πολλές μητέρες, που έχουν ανήλικο τέκνο, με την αξιοποίηση των μεταβατικών ορίων ηλικίας. Παράλληλα, δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες πληρωμής και καταβολής των χρημάτων για συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας

Αναλυτικά, οι κατηγορίες μητέρων που ευνοούνται για πρόωρη συνταξιοδότηση είναι οι εξής:

1. Στον Δημόσιο Τομέα

Οι μητέρες που είχαν 25 ετία και ανήλικο τέκνο το 2010 και είχαν συμπληρώσει το 56 έτος ηλικίας τους μέχρι τις 18/8/2015 μπορούν να φύγουν με πλήρη σύνταξη. Αν το ηλικιακό όριο των 50 ετών συμπληρώσουν μετά τις 18 Αυγούστου αλλά μέσα στο 2015, το νέο ηλικιακό όριο είναι το 55 έτος δηλαδή μπορούν να φύγουν με πλήρη σύνταξη στα 55.

Αν το συμπληρώσουν το 2016 πάνε 56 ετών και 9 μηνών. Αν το συμπλήρωσαν το 2017, πάνε 58 ετών και 5 μηνών. Επομένως, το αν κάποια ανήκει στην κατηγορία , αυτή γυναικών στο Δημόσιο με 25 ετία και ανήλικο μπορεί να ψάξει να το βρει με βάση την ημερομηνία γέννησης της.

Στο Δημόσιο επίσης υπάρχει η δυνατότητα για μητέρες και πατέρες ανηλίκων που συμπληρώσουν 25 ετία το 2011 να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη συντάξη στα 56 έτη ηλικίας. Αν συμπληρώσουν 25 ετία το 2012 , μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη στα 58 ( αφορά και μητέρες και πατέρες ανηλίκων).

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν και τα πλασματικά χρόνια που μπορούν να κάποιοι να συμπληρώσουν την 25 ετία. Υπάρχει ακόμη και η κατηγορία ανδρών και γυναικών της λεγόμενης 35 ετίας. Και εδώ σημασία έχει σε ποιο έτος συμπληρώνει ο ασφαλισμένος την 35 ετία.

Σύνταξη πριν από τα 62

2. Στον ιδιωτικό τομέα

Κατηγορία μισθωτών μητέρων με ανήλικο τέκνο που είχαν 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2010 κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μειωμένης σύνταξης με βάση το πότε συμπληρώνεται το 50ο έτος.

Αυτή η προϋπόθεση ισχύει για τις γυναίκες που συμπλήρωσαν το 50 ο έτος έως τις 31/12/2018. Εκείνες που συμπλήρωσαν από 1/1/2019 και ύστερα θα πρέπει να πάνε στα 62 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Οι γυναίκες που έχουν ανήλικο και 5.500 ένσημα έως το 2010 αλλά είναι γεννημένες από το 1969 έως το 1972 δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε με μειωμένη είτε με πλήρη σύνταξη πριν να συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

3. Στα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών

Στα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών το ανήλικο χρειάζεται έως το 2012 και οι ασφαλισμένοι να έχουν 25ετία έως το 2012.
Όσον αφορά την ευκαιρία πρόωρης συνταξιοδοτήσης που παρέχει ο νόμος Βρούτσης , αυτή αφορά τις παλιές ασφαλισμένες που πρωτοασφαλίστηκαν πριν από τις 31/12/1992 και μπορεί να αξιοποιηθεί από μητέρες που ως σήμερα έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλισης τους σε φορείς ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, ΟΑΕΕ-ΤΑΕ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.

Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει υποχρεωτικά κατά την ημερομηνία ενηλικίωσης του τελευταίου τέκνου τους, η οποία δεν μπορεί να είναι μετά τις 31/12.2012 να έχουν συμπληρώσει σε όλους τους φορείς ασφάλισης συνολικά 5.500 ένσημα ή 18, 4 έτη ασφάλισης Στην πράξη για να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα πρέπει να συνυπάρχουν πριν από το 2013 η ανηλικότητα του παιδιού και ο χρόνος ασφάλισης των 5.500 ημερών ανεξάρτητα από τα Ταμεία στο οποίο ήταν ασφαλισμένες εκείνη τη στιγμή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share