Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν 13η σύνταξη φέτος

Σας αφορά

1 Αυγούστου 2020 08:44
Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν 13η σύνταξη φέτος
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Έως τον Οκτώβριο θα δοθεί η 13η σύνταξη σε άλλους 113.017 δικαιούχους σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ΕΝΔΙΣΥ, που πραγματοποίησαν συνάντηση με το διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ την 13η σύνταξη δεν την είχαν πάρει 113.017 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν είχαν πάρει την 13η σύνταξη γιατί είχαν καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν τους έβλεπε το σύστημα. Επίσης, ανάσα ήρθε για τους συνταξιούχους από τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ μέσα στο 2020.

Πρόκειται για την 13η σύνταξη που είχε δώσει τον Μάιο του 2019 η προηγούμενη Κυβέρνηση. Τη 13η σύνταξη δικαιούνταν όσοι λάμβαναν σύνταξη ή προ-συνταξιοδοτική παροχή την 1η Μαΐου του 2019 καθώς και όσοι δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης ή προ-συνταξιοδοτικής παροχής εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία.

Επίσης το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι δικαιούχοι είναι όσοι είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και είχαν προϋποθέσεις έως την 01/05/2019 και δεν είχαν λάβει προσωρινές ή και οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης κατά τον χρόνο της καταβολής των χρημάτων στους υπόλοιπους. Τα ποσά που οφείλει ο ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους ανέρχονται σε περίπου 60.000.000. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο επιστολές που είχε στείλει το Δίκτυο προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και στις 19 Μαΐου 2020, αντίστοιχα.

Επιστολές που αναφέρονται στο ν.4611/19 και ειδικότερα στο άρθρο 120, παρ. 1, που αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Το ΕΝΔΙΣΥ διερωτάται γιατί έως σήμερα δεν έχουν δοθεί σε 113.017 συνταξιούχους τα χρήματα που αναλογούσαν ως 13η σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της 13ης σύνταξης είναι όσοι συνταξιούχοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 01/05/19, ακόμα και αν δεν είχαν λάβει οριστικές ή προσωρινές αποφάσεις συνταξιοδότησης, αλλά είχαν όμως προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Πρέπει να επισημανθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα, είχαν γίνει και επερωτήσεις στη Βουλή, αφού προηγήθηκε ενημέρωση με επιστολές από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Ο κ. Χάλαρης δήλωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά τόνισε ότι, λόγω έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν οι τελικοί δικαιούχοι! Όμως έχει γίνει πια, η σχετική επεξεργασία».

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ δήλωσε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και τότε θα δοθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους! Έτσι, μετά από παρέμβαση του ΕΝΔΙΣΥ, πρόκειται να τακτοποιηθεί ένα πρόβλημα, το οποίο αρκετοί συνταξιούχοι, το αγνοούσαν!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share