Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Επιδόματα ανεργίας: Τι ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι - Τι θα ισχύσει για τους εποχικούς

Σας αφορά

10 Ιουνίου 2020 10:54
Επιδόματα ανεργίας: Τι ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι - Τι θα ισχύσει για τους εποχικούς
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Παρατείνονται επιδόματα ανεργίας ενώ ενδιαφέρον προκαλεί τι θα συμβεί με τους εποχικούς υπαλλήλους. Επίσης, έκτακτο επίδομα 700 ευρώ σε σπουδαστές των ΙΕΚ και του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη μαθητείας προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε, προς ψήφιση στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις.

Επίσης, ερωτήματα προκαλεί τι μέλλει γενέσθαι με το επίδομα των 800 ή των 534 ευρώ και τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους.

Σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας, σύμφωνα με τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες για τις οποίες θεσπίστηκε δίμηνη παράταση:

  • Επιδοτούμενοι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε τον Μάιο
  • Επιδοτούμενοι άνεργοι των οποίων η επιδότηση έληγε τον Ιανουάριο αλλά παρατεινόταν λόγω κορωνοϊού
  • Επιδοτούμενοι άνεργοι που ήταν αυτοαπασχολούμενοι
  • Μακροχρόνια άνεργοι που η επιδότησή τους έληγε τον Μάιο

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα πάρουν επίδομα ανεργίας για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με μοναδική προϋπόθεση να παρέμειναν άνεργοι καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παράτασης (του επιδόματος ανεργίας).

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι

Τα ποσά του επιδόματος ανεργίας καθορίζονται ως εξής:

  • Οι δικαιούχοι επιδότησης ανεργίας θα λάβουν έως 798,5 ευρώ (399,25 μηνιαίως) και συν 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Οι δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων έως 720 ευρώ (360 μηνιαίως)
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν έως 400 ευρώ (200 μηνιαίως)

Τι θα συμβεί με τους εποχικούς

Μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες αποτελεί το τί θα συμβεί με τους εποχικούς υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων δεν θα προσληφθούν λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς υποστήριξε ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να δοθεί η δυνατότητα «απευθείας επαναπρόσληψης στις επιχειρήσεις που εργάζονταν πέρυσι και να βγουν σε αναστολή».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς, «θα πάρουν για 2-3 μήνες την αποζημίωση ειδικού σκοπού (σ.σ. επίδομα 800 – 534 ευρώ) και στη συνέχεια θα λάβουν το εποχικό επίδομα ανεργίας για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.»

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share