Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

Έρχεται «τσουνάμι» απολύσεων - Πώς διαμορφώνεται το τοπίο (Video)

Μεγάλη ανησυχία στους εργασιακούς χώρους

3 Ιουνίου 2020 15:22
Έρχεται «τσουνάμι» απολύσεων - Πώς διαμορφώνεται το τοπίο (Video)
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, με τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, να προειδοποιεί πως με τον νόμο που ψηφίστηκε την Κυριακή, η προστασία από τις απολύσεις δεν αφορά όλους τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, αλλά μόνο αυτούς με μειωμένο ωράριο.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που δεν θα μπουν σε μειωμένο ωράριο δεν προστατεύονται. Ακόμα, όσοι εργαζόμενοι μπουν σε μειωμένο ωράριο, μετά τις 15 Οκτωβρίου, που λήγει η προστασία λόγω τερματισμού του προγράμματος, θα είναι δυνατό να απολυθούν. Παράλληλα, το επίδομα αδείας που θα καταβληθεί στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων (που ισούται με έναν ολόκληρο μισθό) δεν αποκλείεται να είναι κατά τι μειωμένα φέτος.

Δείτε το βίντεο:

TAXISnet: Παράταση και αύξηση δόσεων για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 - Τα νέα δεδομένα

Τι αναμένεται για παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τη φορολογική δήλωση 2020;

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να δυσκολέψει τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζί, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και τις αναβληθείσες από τον Μάρτιο και Απρίλιο φορολογικές υποχρεώσεις! Τι αλλάζει; Διαβάστε αναλυτικά εδώ...

Αν και ακόμα απέχουμε από την τυπική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2020, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει από τώρα την επεξεργασία της παράτασης στην ημερομηνία υποβολής τους.

Η προθεσμία ήταν μέχρι το τέλος του Ιουνίου, όμως μέχρι στιγμής οι φορολογούμενοι δεν έχουν προχωρήσει στην υποβολή τους καθώς παρατηρείται ελάχιστος “ζήλος” από την μεριά τους.

Φορολογικές δηλώσεις 2020

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η παράταση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη τουλάχιστον μέχρι την 31η Ιουλίου, ενώ φέτος και προκειμένου να αντισταθμιστούν τα προβλήματα που όψει δημιουργήσει η πανδημία, αναμένεται ότι ο φετινός φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε πολύ περισσότερες από τις τρεις 2μηναίες που προβλέπεται.

Το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει σε οκτώ δόσεις με την πρώτη την 31η Ιουλίου και την τελευταία την 28η Φεβρουαρίου του 2021.

Στο τραπέζι είναι επίσης η χορήγηση κινήτρων στους πληττόμενους προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους τους εμπρόθεσμα, με κάποιο ενδεχομένως bonus πέριξ του 3% έως 5%.

Η κυβέρνηση πάντως θα έχει να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον πρόβλημα, αφού εκτός από τον φόρο εισοδήματος έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ στο τέλος του καλοκαιριού. Οι προαναφερόμενοι φόροι μαζί με τις υποχρεώσεις Μαρτίου και Απριλίου που έχουν μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, δημιουργούν ένα δύσκολο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση αλλά προπάντων για τους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως έχει προϊδεάσει ότι θα ληφθεί κάποια μορφής διευκόλυνση (π.χ περισσότερες δόσεις), ώστε να το αντέξουν οι φορολογούμενοι.

Σχεδόν 700.000 λιγότερες δηλώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 1.443.892 φορολογικές δηλώσεις (Ε1), όταν πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή είχαν υποβληθεί στην Εφορία 2.103670 δηλώσεις. Παρατηρείται δηλαδή μία υστέρηση της τάξεως των 659.778 δηλώσεων.

Αν εξετάσει κανείς τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι όντως την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση αυτών που προέβησαν στην υποβολή δήλωση, αφού σε διάστημα επτά ημερών υποβλήθηκαν 374.817 δηλώσεις, δηλαδή το 26% του συνόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.443.892 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.988.566 εκκαθαριστικά σημειώματα.

Φορολογικές δηλώσεις 2020

Από την επεξεργασία των μέχρι χθες στοιχείων προκύπτουν τα εξής:

Το 28% των φορολογούμενων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα για 558,306 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 298,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι 535 ευρώ.

Το 57,9% των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 1.988.566 εκκαθαριστικών σημειωμάτων το 1.148.665 είναι μηδενικά. Όπως είναι πασιφανές οι περισσότεροι εξ αυτών είναι συνταξιούχοι ή μισθωτοί με μία μόνο πηγή εσόδων.

Για το 14,1% των φορολογούμενων, δηλαδή 281.595 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 250 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 70,5 εκατ. ευρώ.

Καθυστερούν οι “βαριές” δηλώσεις

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 6.411.687 φορολογικές δηλώσεις και είχαν εκδοθεί 8.941.164 εκκαθαριστικά.

Από αυτό προκύπταν τα εξής:

Το 34,6% πλήρωσαν επιπλέον φόρο, που συνολικά ανήλθε στα 3,584 δις και ο μέσος φόρος έφτασε τα 1.156 ευρώ.

Τα μηδενικά σημειώματα ανήλθαν στο 54,3%, ήτοι έφτασαν συνολικά τα 4.860.831.

Επιστροφή φόρου είχαν το 10,9% των φορολογούμενων. Δηλαδή 981.381 φορολογούμενοι πήραν επιστροφή φόρου, κατά μέσο όρο 377 ευρώ.

Προκύπτει κατά συνέπεια το συμπέρασμα ότι οι “βαριές” δηλώσεις έχουν μείνει πίσω. Μάλιστα εκτιμάται ότι εφέτος ο μέσος όρος του ποσού που θα πληρώσει ο κάθε φορολογούμενος θα είναι μεγαλύτερο, αφού λόγω μεγέθυνσης της οικονομίας πέρυσι, το δηλωθέν εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share