Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Έρχεται αύξηση μισθών - Ποιοι οι κερδισμένοι

Σας αφορά

1 Ιουνίου 2020 09:55
Έρχεται αύξηση μισθών - Ποιοι οι κερδισμένοι
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μικρή αύξηση στους μισθούς τους θα δουν στο τέλος του μήνα σχεδόν 1,5 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αφού από σήμερα τίθενται σε ισχύ, οι νέες διατάξεις για τις ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, ανάσα έρχεται από τον ΟΑΕΔ, στην προσπάθεια να αναπτύξει το πρόγραμμα επανένταξης εργαζομένων στην αγορά εργασίας, δίνοντας 9.000 θέσεις με νέα του ανακοίνωση.

Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση των εισφορών κατά 0,9% -με απώτερο στόχο να φθάσει στο 5% έως το 2023. Η περικοπή επιμερίζεται σε 0,48% για τις κρατήσεις του εργοδότη και σε 0,42% για τις κρατήσεις του εργαζόμενου.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν μικρές αυξήσεις από 2,7 έως 27 ευρώ στο καθαρό ποσό του μισθού. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες θα έχουν όφελος από 3 έως 31 ευρώ, χάρη στο μικρότερο ποσό των εργοδοτικών εισφορών. Συγκεκριμένα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστικές αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Οι 0,75 ποσοστιαίες μονάδες προέρχονται από τον κλάδο ανεργίας και 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από τον Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού, καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία. Για παράδειγμα, για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ, ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Αντίστοιχα, για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.

Το μέτρο έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020 που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020 και θα βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και συγκεκριμένα στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Βόμβα: "Κόβουν" χρήματα από το επίδομα αδείας και Δώρο Χριστουγέννων

Επίδομα Άδειας και δώρο Χριστουγέννων: Αναλογία του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων θα καταβληθεί στον εργαζόμενο που επιδοτείται ο μισθός του από το κράτος κατά 60% με βάση τον μηχανισμό στήριξης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Ειδικότερα θα καταβληθεί το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων αναλογία με βάση τον μισθό που παίρνει από το κράτος και με βάση τον μισθό που παίρνει από τον εργοδότη.

Για παράδειγμα αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι 1000 ευρώ ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Απώλειες θα έχει και από το δώρο Χριστουγέννων καθώς θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές. Το επίδομα αδείας θα το πάρει ολόκληρο αν δεν εντάχθηκε σε αναστολή ή άλλα εναλλακτικά σχήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εφόσον έχει συμπληρώσει ένα έτος εργασίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό και επιβαρύνουν τον εργοδότη. Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Ο εργοδότης καλύπτει επίσης τις εισφορές για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.

Ως όριο ασφαλείας τίθεται το κατώτατος μισθός των 650 ευρώ. Δηλαδή σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο μηχανισμός αφορά μόνο όσους εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης κατά την χρονική στιγμή που η τροπολογία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) με την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share