Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Επιδότηση-ανάσα στην Ελλάδα από την Κομισιόν - Πόσα παίρνει και πού θα πάνε

Δείτε τι θα ισχύσει

28 Μαΐου 2020 08:24
Επιδότηση-ανάσα στην Ελλάδα από την Κομισιόν - Πόσα παίρνει και πού θα πάνε
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μεγάλη ανάσα έρχεται στην Ελλάδα από το πρόγραμμα, που ενέκρινε η Κομισιόν με πακέτο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού στο οικονομικό της σκέλος.

Στην χώρα μας αντιστοιχούν 22.5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, με άλλα 9.4 δισ. ευρώ σε δάνεια, φτάνοντας το σύνολο επί της ουσίας στα 32 δισ. Το Υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, προβλέπεται να ενισχύσει τομείς, όπως τον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ με την τελευταία τροπολογία ήδη ήρθε νέα μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς.

Τα σημεία που δε διευκρινίζονται

Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν περιέχει αρκετά θολά σημεία και γκρίζες ζώνες καθώς δεν ξεκαθαρίζεται:

- Αν στο συνολικό μερίδιο των 32 δισ. ευρώ που αναλογεί στην Ελλάδα (22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. ευρώ δάνεια) περιλαμβάνονται και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ την περίοδο 2021-2027 που υπολογίζονται σε 19 δισ. ευρώ. Με βάση την «κλείδα» κατανομής των 750 δισ. ευρώ ανά κράτος που αναφέρει στα κείμενά της η Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει επιπλέον ποσό 43,5 δισ. ευρώ μεικτά ή 33,4 δισ. ευρώ καθαρά αν αφαιρεθεί η εθνική συνδρομή (10,1 δισ. ευρώ).
- Αν και τα χρήματα από το πακέτο των 750 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από το 2021 η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού με 55 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με ανακατανομή πιστώσεων προϋπολογισμού (11,5 δισ. ευρώ ) σε όλα τα κράτη χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το όφελος που θα έχει η κάθε χώρα συνεπώς και η Ελλάδα.

Επίσης:

- Υπάρχει αναφορά για εκταμίευση των χρημάτων σε δόσεις εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων και για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, πράγμα που παραπέμπει στην εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Δηλαδή έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν στη βάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της εκπλήρωσης συγκεκριμένων δεσμεύσεων και της χρήσης των κονδυλίων.
- Δεν εξειδικεύονται οι τομείς και οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο. Απλά καταγράφονται τρεις πυλώνες ενισχύσεων.
- Δεν αποσαφηνίζεται η διάρκεια αποπληρωμής του πακέτου από τις χώρες παρά μόνο ότι θα ξεκινήσει το 2028. Ένα από τα σενάρια προβλέπει ότι θα «απλωθεί» σε βάθος 30 ετών.

Το σύνολο του προϋπολογισμού και τα «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ο κοινός προϋπολογισμός του μπλοκ για το 2021-27 να φτάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο το νέο εργαλείο ανάκαμψης - που ονομάζεται «Next Generation EU» - των 750 δισ. ευρώ καθώς και οι στοχευμένες ενισχύσεις του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-2027 θα διαμορφώσουν την συνολική δύναμη πυρός του κοινοτικού προϋπολογισμού στα 1,85 τρις ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η δημοσιοποίηση της πρότασης της Κομισιόν είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση των ομολόγων της αποκαλούμενης Περιφέρειας, δηλαδή ιταλικά, ισπανικά, ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα. Συγκεκριμένα υποχωρούσαν αντίστοιχα στο 1,513%, 0,596%, 1,584% και 0,631%.

Να σημειωθεί πάντως πως για να οριστικοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν και να πάρει σάρκα και οστά απαιτείται να υπάρξει ομοφωνία των «27», κάτι όχι ιδιαίτερα αυτονόητο.

Παράλληλα πρέπει να γίνει όσο το γρηγορότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να αποφευχθούν τα χειρότερα – ειδικά στην περίπτωση που παρατηρηθεί αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο ή ενδεχομένως και νωρίτερα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, η διαδικασία είναι αναγκαίο να έχει ολοκληρωθεί πάση θυσία μέχρι το τέλος του 2020, ώστε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι το μεγάλο βάρος θα πέσει στην Άνγκελα Μέρκελ και σε οργανωτικό επίπεδο, καθώς η Γερμανία είναι αυτή που αναλαμβάνει την περιοδική προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να χαμηλώσει τις προσδοκίες κάνοντας την πρόβλεψη ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και μάλιστα δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθύμισε την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας τονίζοντας ότι αποτέλεσε «καλή συμβολή» στην προσπάθεια της Κομισιόν. Βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share