Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το κτηματολόγιο: Τα σημεία-κλειδιά για την Αθήνα

Μεγάλη προσοχή

27 Μαΐου 2020 11:48
Αντίστροφη μέτρηση για το κτηματολόγιο: Τα σημεία-κλειδιά για την Αθήνα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 αρχίζει η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει με τη διοίκηση του Κτηματολογίου να ρίχνει όλο το βάρος της προετοιμασίας στην ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών. Παράλληλα, εδώ μπορείτε να δείτε τα πρόστιμα που έρχονται.

Για τον λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως το Γραφείο Κτηματογράφησης - που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι - δεν θα είναι ανοιχτό για το κοινό με τη μορφή που ήταν έως τώρα. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργος Δημητρίου, τόσο η πρόσβαση του κοινού όσο και οι συναλλαγές θα γίνονται έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού, το οποίο θα κλείνεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. Επί της ουσίας θα έχει «εφεδρικό» ρόλο για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία.

Ειδοποιήσεις από ΑΑΔΕ

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως μέσα στις επόμενες μέρες θα ειδοποιηθούν με email από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν πως όσοι δεν είχαν δηλώσει email αλλά τις διευθύνσεις του 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα, θα ενημερωθούν μόνο μέσω επιστολών από τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος θα στείλει επίσης με επιστολές και αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων.

Οι υπόλοιποι (όσοι δηλαδή δήλωσαν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) θα ενημερωθούν με email και θα μπορούν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet να εκτυπώσουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα και να προβούν σε τυχόν διορθώσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη. Στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Η διάρκεια ανάρτησης

Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού (θα λήξει στις 3 Αυγούστου) και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και το Δημόσιο (θα λήξει την 1η Οκτωβρίου 2020). Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε κανείς ακόμη κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, καθώς για πρώτη φορά συναντώνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στην ανάρτηση είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας.

Πλέον, όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης) θα καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στο Γραφείο Κτηματογράφησης (τον ανάδοχο) που αναλαμβάνει ρόλο «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης». O ανάδοχος θα συντάσσει υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών taxisnet.

Στην περίπτωση ωστόσο που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες (αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος, τότε, το Γραφείο Κτηματογράφησης θα παραπέμπει την υπόθεση σε Επιτροπές Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτό.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν: Αν τα στοιχεία τους είναι σωστά γραμμένα. Να δουν αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικό απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου. Να τσεκάρουν αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής. Να ελέγξουν αν έχει γραφτεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Προανάρτηση

Από προχθές (25 Μαΐου) έως τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου μπαίνουν σε εφαρμογή δύο προγράμματα προανάρτησης και δώδεκα ανάρτησης σε όλη τη χώρα που αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ειδικότερα, χθες ξεκίνησε η προανάρτηση σε Λαμία και Λιβαδειά.

Πηγή: tanea.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share