Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ευρωπαϊκή ανάσα για τον κορωνοϊό: Ταμείο ανάκαμψης με 500 δισ. ευρώ συμφώνησαν Μέρκελ και Μακρόν

Τι σημαίνει για τα κράτη-μέλη η πρωτοβουλία;

18 Μαΐου 2020 19:19
Ευρωπαϊκή ανάσα για τον κορωνοϊό: Ταμείο ανάκαμψης με 500 δισ. ευρώ συμφώνησαν Μέρκελ και Μακρόν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ευρωπαϊκή... ανάσα προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη των Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας να συμφωνούν σε κοινό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, οι πόροι του Ταμείο θα αντληθούν με κοινή έκδοση χρέους, θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ πρόσφατα η Κομισιόν εξέδωσε έκθεση-σοκ για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ευρώπη πήρε τα μαθήματά της από την οικονομική κρίση και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός την Γαλλογερμανική πρωτοβουλία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσει αν…» - Σοκάρουν οι αποκαλύψεις του Εμανουέλ Μακρόν

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις, που κάνει στους «Financial Times» ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να «καταρρεύσει» σαν πολιτικό εγχείρημα.

«Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έζησε προ ημερών ένα ιστορικό διάγγελμα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που «να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ενώ προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα καταρρεύσει ως πολιτικό εγχείρημα αν δεν στηρίξει τις ισχυρά πληττόμενες οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας, να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Ας μην είμαστε αφελείς με την Κίνα»

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση της επιδημίας της νόσου Covid-19 από την Κίνα, λέγοντας στους Financial Times ότι «υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε».

«Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση. «Δεν ξέρουμε. Και ακόμη, προφανώς υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου εντάσσονται στις αμφιβολίες που εξέφρασαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share