Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

''Ανάσα'' για τη ΔΕΗ: Η συμφωνία που έφερε ευχάριστα νέα

Τι συνέβη;

16 Μαΐου 2020 11:14
''Ανάσα'' για τη ΔΕΗ: Η συμφωνία που έφερε ευχάριστα νέα

Με θέμα τις προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την επιχείριση, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γ. Στάσση. Ωστόσο δείτε και την έκτακτη ανακοίνωση της ΔΕΗ!

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον δηλαδή ανταποκριθεί σε αυτήν το σύνολο των υποψηφίων, η ΔΕΗ θα έχει πληρώσει 35 εκατ. ευρώ, γλιτώνοντας ταυτόχρονα πολύ περισσότερα, καθώς το μισθολογικό κόστος της συγκεκριμένης κατηγορίας κινείται σε επίπεδα διπλάσια και άνω.

Καταβάλλοντας δηλαδή 35.000 ευρώ για κάθε αποχώρηση, όπως προβλέπει η συμφωνία με την ΓΕΝΟΠ, εκ των οποίων 20.000 ευρώ ως “μπόνους” και 15.000 ευρώ ως αποζημίωση, η επιχείρηση εξοικονομεί περίπου άλλα τόσα, καθώς μιλάμε για εργαζομένους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν “πλαφονάρει” στα 4.600 ευρώ. Δηλαδή αμείβονται με το παλαιό πλαφόν, το οποίο είχε επιβληθεί στην επιχείρηση στα χρόνια των μνημονίων, και το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο, εφόσον συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές, κατηγορία στην οποία ανήκουν στελέχη, αλλά και πάρα πολλοί τεχνίτες με βαρέα, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σαν προθεσμία ένταξης στην οικειοθελή αποχώρηση, που αφορά το 12% του τακτικού προσωπικού και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την ΔΕΗ, ορίζεται η 31η Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται σε μεταγενέστερο στάδιο να ακολουθήσουν και άλλα κύματα, πάντα όμως με ίδιους όρους και όχι πιο γενναιόδωρους, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Δηλαδή με “μπόνους” 20.000 ευρώ ανά αποχώρηση, τετραπλάσιο εκείνου που ίσχυε μέχρι πρότινος, ύψους 5.000 ευρώ.

Η κίνηση αναμένεται να δώσει περαιτέρω ανάσες στην ΔΕΗ, που ναι μεν έχει ξεφύγει τα χειρότερα, ωστόσο έχει μπροστά της πολύ ακόμη δρόμο, όπως έδειξαν και τα ετήσια ζημιογόνα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς. Τις πρώτες μάλιστα εβδομάδες της καραντίνας, όταν η επιχείρηση έβλεπε τις εισπράξεις της να υποχωρούν κατά 25%-30%, η αγωνία χτύπησε ξανά “κόκκινο”, αφού αν η κατάσταση συνεχιζόταν (τελικά ο Απρίλιος έκλεισε μόνο στο -9%), θα κινδύνευε να επιστρέψει στην κατάσταση όπου βρισκόταν τον Ιούλιο του 2019, με ετήσιο ταμειακό κενό στα 950 εκατ. ευρώ.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share